Донецката република е символ на разделена Украйна

ДПА

Сепаратисти в Славянск. Снимка: делфи

Малко повече от седмица, след като сепаратистите обявиха автономия от Украйна, Донецката народна република представлява няколко окупирани сгради и дори твърди, че разполага със собствени въоръжени сили. Ако вярваме на лидерите на проруските екстремистки групи, масовото сепаратистко въстание набира сили в индустриалното сърце на Източна Украйна.

„Вече имаме собствена армия от парашутисти“, каза Мирослав Руденко, самообявил се командир на „народната милиция“, застанал пред 11-етажната сграда на градската администрация в центъра на Донецк. Руденко – млад човек в бяла тениска – имаше предвид съобщенията от Краматорск (град на север от Донецк), където проруски активисти твърдят, че въздушно-десантна част от украинската армия е преминала на тяхна страна, вместо да потушава бунта.

Никой не е видял предполагаемите дезертьори, които според украинското военно министерство се водят за изчезнали, след като возилата им са били отнети от въоръжени проруски активисти. Нещата могат да стигнат до въоръжен сблъсък между две противопоставящи се военни формации – застрашителна ескалация на петмесечния конфликт в Украйна.

Протестиращите твърдят, че правителството в Киев, което според тях е нелегитимно, иска да ги смачка със сила. „Тази сграда може да бъде щурмувана всеки момент“, предупреди говорителят на самозваната република на брифинг в някогашната конферентна зала на губернатора.

Сепаратистите са издигнали руски знамена и плакати с надписи, като „Стоп на фашизма“ и „САЩ ни убиват“ пред сградата, опасана от барикади от гуми, торби с пясък и бодлива тел. Репортер видя и купчини от павета. Активистите твърдят, че имат и солидни резерви от коктейли „Молотов“.

В сряда пред сградата се бяха събрали десетки поддръжници. За разлика от Краматорск сепаратистите тук не носят огнестрелни оръжия, но навсякъде се виждзат маскирани мъже в камуфлажни облекла и с бухалки.

Окупаторите може би са няколкостотин, но твърдят, че представляват мнозинството от местното население. „Тези, които казват, че са против нас, просто се страхуват да разкрият истинската си позиция“, каза Сергей, млад мъж пред сградата. Запитан какво мисли за руския президент Владимир Путин, отвръща кратко: „Той е истински мъж“.

Лидерите на протеста не са заявили ясно дали целта им е създаване на автономна държава, или присъединяване към Руската федерация по подобие на Кримския полуостров. Брадат мъж във военно облекло, който охранява сградата и се представя като Виталий – казашки лидер, смята, че украинската държава е изживяла времето си. „Тези 23 години, през които се опитваха да изградят Украйна, доведоха до пропаст“, каза той.

Извън сградата обаче, по Пушкинския булевард с разлистени дървета, привържениците на протестиращите са малко и нарядко. Макар да симпатизира на каузата, Сергей Кучеравенко – млад продавач на сладолед – казва, че не иска Донецк да се присъединява към Русия. „Правителството в Киев е нелегитимно, но Донецк трябва винаги да бъде в Украйна“, смята той.

В същия дух се изказа и Виктор Храчов – бивш централен нападател на елитния местен футболен отбор „Шахтьор“. „Ние всички сме украинци“, каза той, минавайки покрай павилиона, продаващ сувенири на клуба.

Много млади жители на Донецк казват, че са твърдо против протестите. „Това е цирк за идиоти“, каза Юлия Мирошенко, довела малкия си син на детска площадка.

А според професор Игор Тодоров от Донецкия национален университет не повече от 30 на сто от местните хора подкрепят каузата на сепаратистите. „Те са маргинално движение, а техните лидери са „господин никой“, отсече той. Тодоров е съгласен с обвиненията на украинското правителство, че движението се дирижира от Москва. „Това е резултатът от руската спецоперация, започнала през март след свалянето на (президента Виктор) Янукович“, отбеляза той.

Лина Никоненко – социолог от Донецк, обаче смята, че избликът на проруски настроения не би могъл да бъде подготвен за толкова кратко време. „Той свидетелства за провала на всички неотдавнашни опити да бъде изградена украинска национална идентичност“, предупреди тя.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.