Обединението с Молдова – фактура за десет милиарда леи годишно

Парламентът на Молдова. Снимка: официален сайт

Заради кризата в Украйна хипотезата за обединение на Румъния с Молдова отново стана актуална. Но колко би ни струвало да уеднаквим заплатите, пенсиите и разходите за функциониране на държавните институции отвъд Прут?

Обединението на Германия струваше 2000 милиарда евро, платени от по-богатия Запад за период от около две десетилетия. И въпреки това нивото на развитие на бившата ГДР все още е значително по-ниско от това на регионите, останали в сферата на западното влияние. Румъния ни най-малко няма икономическата мощ на ФРГ, но в случай че се повтори немският сценарий, то би трябвало да може да си позволи изравняване на заплатите, пенсиите и социалните помощи от двете страни на река Прут.

По данни на статистическия институт в Кишинев Република Молдова (без Приднестровието) има в момента около 235 000 души, които работят в държавната администрация, в сферата на образованието и на здравеопазването. Към тях се прибавят над 10 000 военнослужещи и няколко хиляди полицаи, магистрати или служители на тайните служби. Брутната средна заплата в бюджетния сектор в момента е около 700 румънски леи спрямо 1500 леи в Румъния. Следователно уеднаквяването на заплатите в държавния сектор ще означава допълнителни 2,4 милиарда леи на година.

В Молдова освен това има 670 000 пенсионери – 20 000 със специални пенсии и 650 000 с пенсии от социални осигуровки. Тези от втората категория получават средно по около 230 леи месечно. Докато в системата на социалното осигуряване на румънската държава средната пенсия е 793 леи. Това означава, че за уеднаквяването на пенсиите на двете държави ще трябват допълнителни 4,4 милиарда леи от бюджета годишно, без да са взети предвид специалните пенсии.

Освен това властите в Кишинев изразходват по 130 милиона леи годишно за изплащане на средства за майчинство. В Румъния отпусканата сума е близо 15 пъти по-голяма (към 1,8 милиарда леи годишно). Като се има предвид, че в Молдова годишно се раждат около 38 000 деца, а в Румъния – 195 000, грубата сметка показва, че уеднаквяването на средствата за майчинство ще струва около 230 милиона леи годишно. Други няколкостотин милиона леи годишно ще трябват за уеднаквяване на помощите за инвалиди, за други социални помощи и за помощите за безработица.

Не на последно място – разходите за функционирането на държавните институции са доста различни. Румъния е отпуснала през 2013 година с тази цел 38,6 милиарда леи, тоест около 1950 леи на глава от населението, а Молдова – десет пъти по-малко. За да достигнат актуалното ниво на румънската публична система, институциите в Молдова ще имат нужда от 3,2 милиарда леи годишно.

Общо, достигането на нивата в Румъния на заплатите на чиновниците, на пенсиите и на други социални помощи, както и на разходите за функциониране на държавната система в Молдова, би струвало над десет милиарда леи годишно. Тоест около 1,5 на сто от БВП, което не е невъзможно, но доста трудно за издържане от бюджета. Не трябва да бъде забравяно също така, че едно евентуално обединение би донесло и не толкова приятни неща за молдовците.

Като например изравняването на данъците и таксите. Данък добавена стойност например ще нарасне от 20 на 24 на сто. Ще бъдат увеличени и диференцираните ставки – от 8 на 9 на сто за хляба и хлебните изделия и от 5 на 24 на сто за природния газ. Ще трябва да се промени и начинът на изчисляване на данъка върху доходите, който от двустепенен от 7 и 18 процента ще стане плосък от 16 процента.

При хипотетично обединение ще нарасне и данъкът върху печалбата – от 12 на 16 процента. Не на последно място – ще трябва да се уеднаквят и акцизите, което ще доведе до нарастване на цената на тока, природния газ, алкохола и най-вече на горивата. В момента литър дизел или бензин в Молдова се продава за около едно евро спрямо 1,40 евро в Румъния. Разликата в цената се дължи най-вече на разликата в данъците и таксите.

Всичко горепосочено обяснява, макар и частично, защо бюджетните приходи на Молдова през 2013 година бяха под девет милиарда румънски леи (тоест някъде около 2600 леи на жител), докато държавният бюджет в Букурещ събра за същия период 200 милиарда леи (или 10 000 леи на жител). При варианта на обединение повишаването на бюджетните приходи в Молдова чрез увеличаване на основни данъци и такси би покрило частично допълнителните разходи за бюджетния апарат и за социални помощи. Това, разбира се, ако се държат под контрол данъчните измами.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.