Вместо демонстрация на сила, унижение за Киев

Добре екипирани военни без опознавателни знаци завземат административни сгради в Източна Украйна. Снимка: от тв екрана

Това, което трябваше да бъде демонстрация на сила от страна на украинската армия, показа в действителност как Украйна се разпада, пише британският в. „Гардиън“. Военна операция, която украинското правителство каза, че ще бъде насочена срещу проруските активисти в източната част на страната, се превърна вчера в пълен безпорядък.

Част от контингента от 21 бронирани автомобили, който се раздели в две колони, се предаде, а друга част се върна обратно още преди да мръкне. Това бе зрелищно унижение за новото правителство в Киев, пише американският в. „Ню Йорк таймс“.

На теория това се случи в Украйна, под контрола на прозападното правителство в Киев, на неколкостотин километра от руската граница. На практика обширни области в Източна Украйна в момента са в открит бунт, посочва „Гардиън“.

Докато руският президент Владимир Путин казва, че западната съседка на Русия е на ръба на гражданска война, в Славянск конфликтът е далеч по-психологически, отколкото физически, отбелязва в. „Файненшъл таймс“. Като изключим, че от време на време прелитат един изтребител и два хеликоптера, силите на Киев бяха незабележими през целия ден в областта в северната част Донецка област, където въоръжени мъже и местни жители завзеха правителствени сгради в няколко града.

Пропагандната война не върви в една посока, посочва „Файненшъл таймс“. Киев съобщи за смъртни случаи, които остават непотвърдени, и първоначално опита да отрече, че военна техника е попаднала в чужди ръце. Впоследствие обаче призна, че бронетранспортьори са били превзети вчера следобед. Проруски въоръжени лица твърдят, че украинските военни са дезертирали. Според друга информация те са били принудени да предадат военната техника. И в двата случая завземането на БТР-ите е пропаганден удар за сепаратистите и отявлено унижение за украинското следреволюционно правителство, пише британският всекидневник „Дейли телеграф“.

Въпреки че правителството гневно критикува превземането на полицейски управления, административни сгради и друга собственост, малко бяха опитите от страна на местните власти да предотвратят тези действия, а контролът на Киев на изток изглежда, че отслабва. Освен БТР-и, Украйна изгуби контрола върху друго важно оръжие в битката с Руската федерация: телевизията. Във вторник руската държавна телевизия отново започна да се излъчва в Донецк, седмици след като Киев спря излъчването й, тъй като според правителството показва лъжи и кремълска пропаганда.

Пред украинското правителство не стои само сепаратисткият проблем. Надеждността на Киев е изложена на опасност в момент, когато централното правителство се опитва да убеди населението, което се страхува от икономически затруднения, че бъдещето им е в Украйна, а не в Русия, пише американският в. „Вашингтон пост“.

Премиерът на Украйна Арсений Яценюк призна, че пакетът, предлаган от МВФ е непопулярен, но Киев е разорен и отчаяно се нуждае от пари, а Москва вече не е възприемана като надежден благодетел. Особено в източната част на страната, където културните и икономически връзки с Русия са далеч по-силни, отколкото в Западна Украйна, спасителният план вреди на популярността на правителството сред вече скептичната публика, посочва изданието.

Русия и Украйна ще седнат днес на масата на преговори с висок залог с цел да се облекчи кризата в бившата съветска република, където прокремълски активисти затягат контрола си върху индустриалното сърце на украинския югоизток, пише британският „Дейли телеграф“. Всички погледи са насочени към руския външен министър Сергей Лавров, който ще се срещне с украинския Андрий Дешчица, с американския държавен секретар Джон Кери и с върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън.

Приоритет за Вашингтон и Киев е да убедят Москва да демобилизира въоръжените групи, макар че руснаците отричат да имат каквито и да било връзки с тях. Ако срещата се провали, западните страни са готови да стоварят върху Русия по-големи икономически и финансови санкции, за да нанесат вреди на икономиката й, която вече изпитва затруднения, допълва британското издание.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.