Турската политика се заплете около президентските избори

Предстоящите на 10 август президентски избори в Турция, на които за пръв път държавният глава ще се избира с пряко гласуване от народа, са критичният проблем на турската политика и по всяка вероятност така ще бъде до към края на месец август, понеже ако президентът не бъде избран на първия тур, ще има втори тур на 24 август.

Възелът се заплете около това, че премиерът Реджеп Тайип Ердоган по всяка вероятност ще бъде кандидатът на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и има шансове да бъде избран.

Мандатът на досегашния президент Абдуллах Гюл изтича също през август т.г., но по конституция той има право да се кандидатира за още един мандат.

Гюл е един от тримата основатели на ПСР заедно с Ердоган и настоящият вицепремиер Бюлент Арънч. Очакваше се, че Ердоган и Гюл като идейни събратя ще се разберат по някакъв начин за разпределянето на постовете, говореше се дори, че Ердоган ще свика конгрес на ПСР и ще предложи Гюл за свой заместник, а после за премиер, по модела Путин-Медведев. Гюл обаче заяви, че този модел не може да бъде приложен в Турция.

Интригата се заплете още повече, тъй като приближен на премиера, цитиран от вестник „Тараф“, заяви тези дни: „Седем години стигат на Гюл. Ние вече не му дължим нищо“. Това изявление произведе ефекта на бомба, както в средите на ПСР, така и сред обществеността.

РАЗМЕРИТЕ НА КРИЗАТА СА ПО-ДЪЛБОКИ ОТ ПРЕДПОЛАГАЕМИТЕ,

твърдят запознати с проблема източници, мисъл, която се споделяла и от много съпартийци на Ердоган и Гюл. Самият Гюл вероятно е обезпокоен от подобни изявления, защото преди няколко дни в Кютахия, Западна Турция, декларира, че „при тази ситуация няма политически планове за бъдещето“.

Близки до Гюл лица твърдят, че той е обиден на Ердоган, който наляво и надясно прави изявления и сондира мнения по въпроса, без да се допита до Гюл.

Близки до депутатите от ПСР среди, наричани „тролове на ПСР“ в социалните медии, осъществяват систематизирана пропаганда срещу Абдуллах Гюл, която предизвиквала безпокойство в Чанкая президентската резиденция в Анкара .

Не е тайна, че по редица въпроси Ердоган и Гюл се разминават. Предполага се, че разминаванията се задълбочиха по време на протестите за парка Гези, когато Гюл призова за вслушване в исканията на протестиращите, противно на Ердоган, който използва цялата си власт, за да смаже протестите. Последваха разминавания относно забраната на Туитър и Ютюб, когато Гюл заяви, че те не могат да бъдат забранени и т.н.

Гюл и Ердоган вече почти не се виждат, коментират медиите. Последната среща между двамата бе на 10 април, но не бе излъчено съобщение за темите на разговора.

Сега погледите на всички са насочени към датата 23 април. 23 април се отбелязва като официален празник – Ден на националния суверенитет и празник на турските деца. На 23 април – ден, на който преди 94 години се открива Великото национално събрание, по традиция се провежда специално заседание на парламента, а вечерта се организира голям прием от председателя на Великото национално събрание Джемил Чичек.

На 23 април Ердоган и Гюл трябва да се срещнат, след като не са се виждали близо 2 седмици. Предвижда се Ердоган да произнесе реч в парламента. Гюл ще бъде в президентската ложа, а вечерта двамата заедно трябва да присъстват на приема.

Но миналата година Ердоган след речта, която произнесе пред депутатите, се върна в Истанбул и не участва в приема. Действие, което се коментира като израз охладняване между двамата.

Основното противоречие между двамата се корени в намерението на Ердоган да разшири президентските функции с изпълнителни при Гюл са само представителни . „Ако аз се изкача в кьошка така популярно се нарича резиденция Чанкая , ще ползвам всички правомощия“, заяви Ердоган.

Заместник-председателят на ПСР Мехмет Шахин заяви, че все още не е определен кандидатът на ПСР за президент. Но ако Ердоган се кандидатира за президент, един от четиримата му заместници може да стане премиер.

Мехмет Шахин посочи четири възможни имена, които биха били потенциални кандидати за премиер. Това са Бюлент Арънч, Али Бабаджан, Бешир Аталай и Емруллах Ишлер. Шахин въобще не посочи Абдуллах Гюл.

А според друг източник, бившият министър на транспорта Бинали Йълдъръм, който се провали на изборите за кмет на Измир, но е от дългогодишните и опитни функционери на ПСР, също може да бъде предложен за премиер. Другото име, което се споменава в кулоарите, е на заместник-председателя на ПСР Нуман Куртулуш.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.