Българинът е мърляв, затова го съдят. Ще ни изчисти ли Европа от боклука?

Помни ли някои балите с боклук край София? Те са си все там. А протестите срещу сметището в Суходол? То си е все там, все така го пълнят с боклук, макар че отдавна е препълнено.

Европейската статистика сочи, че София била с най-мръсен въздух от столиците в ЕС, а боклуците и сметищата на България не съответстват на директивите на Брюксел.
Затова Европейската комисия изправи държавата България пред съда на ЕС в Люксембург. Заради купищата боклуци, по-точно, че „не защитава своите граждани от последиците от лошото управление на отпадъците”.

Какво означава това и как се стигна дотам? Според европейските директивата за депониране на отпадъци, българските депа, тоест сметища, не могат да продължават да функционират след 16 юли 2009 г., освен ако не са в съответствие със законодателството на ЕС.

Ако си спомня някой, откак Борисов стана кмет на София през 2005 г., той обеща, че до една година проблемът с боклука ще бъде решен, ще има завод за преработка. Оттогава са минали почти 9 години, а завод за преработка на боклука няма, няма и нови сметища, които да отговарят на нормите. София си разкарваше боклуците по различни сметища на други градове.
Техните сметища също не отговарят на нормите.

Как става така? Конкретно за завода за боклук на София ЕК беше приготвила 160 млн. евро, за да финансира. И София не може да вземе тия пари и да строи вече 9 години. Само за това ЕК се канеше да съди България в Люксембург, но личните молби на Борисов като премиер към Барозу спряха това дело. С кой знае какви обещания и увещания. И завод пак няма. Проектът и процедурата за търг, които прави София, са връщани от ЕК няколко пъти. Оказва се, че първият проект бил за толкова голям завод, че може да преработи боклука на половин Германия.

Просто общинските власти искат да вземат едни пари от Европа, да направят един хубав търг, че да има проценти и комисиони колкото се може за повече хора. Да, ама в Европа не са толкова наивни. И София още не може да си построи завод. Продължава да се зарива с боклуци на открито, а десетки хиляди бали стоят на разни площадки в нарушение на договори за съхранение. Например за площадката до Кремиковци фирма съди общината, че договорът им е бил да съхраняват там балите с боклук до края на 2008 г. Но те още са си там, а общината не ще да плаща за това. Не строи и завод.

Напълно аналогична е ситуацията в цялата страна. Не е възможно да се изреди за всички градове коя община как нищо не е направила за боклука. През 2009 г. Брюксел изпрати писмо до България, че 130 общински депа не са в съответствие с директивата и въпреки това все още са в експлоатация. През април 2012-а Комисията откри процедура за нарушение, когато 124 несъответстващи на изискванията депа за отпадъци все още бяха в експлоатация. И т. н., до днес.

Къпем се в боклук, а партиите си отправят политически обвинения, кой бил виновен. Не е политически въпрос. Мърлявщина е.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.