Сянката на Русия помрачава петата годишнина на „Източно партньорство“

Франс прес

Русия, която не иска да се откаже от влиянието си, разваля празничното настроение около петата годишнина на споразумението „Източно партньорство“, сключено Европейския съюз с няколко бивши страни от СССР.

Европейските ръководители отбелязват тази годишнина днес и утре в Прага, града, където през 2009 г. ЕС даде старт на проекта, замислен като противотежест на руското влияние в Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна.

„Драматичните събития в Украйна ме убедиха, че продължаването на „Източно партньорство“ е от ключово значение за развитие на сътрудничеството между ЕС и нашите източни съседи“, заяви вчера чешкият президент Милош Земан.

Проектът, чиято движеща сила са Полша и Швеция, има за задача интегриране на партньорите в европейската икономика, облекчаване на визовия режим и повишаване на енергийната сигурност.

Пет години след началото му обаче, бъдещето на проекта е несигурно и той има нужда от сериозна реформа, казва политологът от Полския институт за международни отношения Елжбета Каца.

„Украинската криза показва, че Русия не е готова за икономическо сътрудничество с ЕС в областта на „Източното партньорство“. Тя възприема европейските проекти като конкуренция и им се противопоставя с всички средства“, отбелязва политоложката пред АФП.

За някои от тези бивши съветски републики партньорството е път към присъединяването им към ЕС, но 28-те изглеждат резервирани към приемането на новодошли, най-вече заради проблема с имиграцията.

Грузия и Молдова парафираха споразумение за асоцииране с ЕС на срещата на високо равнище на „Източното партньорство“ в края на миналата година във Вилнюс. Армения обаче отказа да го направи, точно като Украйна, която все пак отбеляза по-голям напредък към бъдещото си присъединяване.

Отказът на Украйна отприщи проевропейски протести в страната, оказали се прелюдия към сегашната криза, по време на която Кримският полуостров беше присъединен към Русия.

„Чуват се гласове, че „Източното партньорство“ е грешка, тъй като насърчава Русия да действа агресивно“, отбелязва директорът на варшавския Център за полско-руски диалог Славомир Дембски.

„Тези хора обаче пропускат да забележат, че Русия не се противопоставя на дадена политика на ЕС, а на демократичната система, отразена във всички дейности на Евросъюза“, подчертава той.

Необходимо преустройство

Новото украинско правителство обеща да продължи по проевропейския път, който не е толкова популярен в други страни от „Източното партньорство“.

„Беларус и Азербайджан проявяват неохота към интегриране в ЕС, и се фокусират върху визовия въпрос“, отбелязва Елжбета Каца.

Според Вит Бенеш, изследовател от Института за международни отношения в Прага, проектът е успешен, защото насочва вниманието на Европа към съседите й на изток, но „резултатите от него са смесени, когато става въпрос за конкретни цели като преговорите по споразуменията за асоцииране“.

„Тези неща не зависят единствено от волята на ЕС да задълбочи интеграцията със съседите си, но и от съответните страни и от натиска, упражняван върху тях от Русия“, допълни той.

Организирана между предишния форум на върха във Вилнюс и следващия, планиран за 2015 г. в Рига, срещата в Прага протича в решаващ момент.

„Изправени сме пред най-тежката криза в Европа от края на Втората световна война“, заяви миналата седмица в европейския парламент еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле.

„Настъпи моментът да покажем още по-силна и категорична ангажираност към „Източното партньорство““, подчерта той.

Изтъквайки необходимостта от преработване на проекта, експертите имат различни виждания за формата на тази промяна.

„В „Източно партньорство“ цари пълна бъркотия. Графикът и съдържанието на проекта се изпаряват яко дим“, казва Ян Техау, директор на базираната в Брюксел фондация „Карнеги“ за световен мир. „Трябва да се откажем от политиката на единния подход“, смята той.

„Преди да се правят каквито и да било прогнози за бъдещото развитие и планове за преустройство в „Източно партньорство“, трябва да се изчака резултатът в Украйна“, подчертава Вит Бенеш.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.