Франция – млади джихадисти искат да воюват в Сирия

Асошиейтед прес

Франция иска да разубеди младите хора да се включат в редиците на ислямистките екстремисти в сирийската гражданска война и планира редица мерки, които отговарят на молбите на родители и целят да защитят страната от завърнали се джихадисти с боен опит.

Обявените вчера мерки включват система, която позволява на подозрителни родители, а може би и учители, да изпратят сигнал до властите. Лицата, заподозрени в желание да отидат да се бият в чужбина, ще бъдат лишени от паспорта си, а имената им ще бъдат включени в европейска база данни за сигурността.

Франция смята, че най-много млади французи се включват в боевете в Сирия в сравнение с всяка друга европейска страна. Проблемът обаче е с континентални мащаби, както и потенциалният риск, че завръщащите се у дома може да внесат терористични умения и да ги използват срещу своята страна.

Вчера френското правителство заяви, че в Сирия в момента има близо 300 желаещи да се бият французи, 130 са на път за там, а други 130 са се завърнали у дома след един или няколко престоя в Сирия, където в продължаващата от три години гражданска война са загинали 150 000 души, а милиони са напуснали домовете си.

Други 25 френски граждани или живущи във Франция лица са загинали на бойното поле в Сирия. Общо 740 души са включени в канали за прехвърляне в Сирия.

Млади хора, някои само на 15 години, включително момичета, са напуснали дома, за да отидат да се бият. Някои бяха намерени от родителите си и върнати в къщи, където са им повдигнати обвинения и са в затвора.

Вътрешният министър Бернар Казньов заяви, че планът включва превантивни мерки и „репресивни елементи, целящи разбиването на мрежи, които излагат страната ни на рискове“.

В изказване след заседание на кабинета, на което бе одобрен планът, Казньов заяви, че Франция има „волята да използва всички средства да идентифицира вербовчиците и подбудителите на омраза в интернет и да разбие мрежите“.

Франция планира да създаде система за подаване на сигнали за родители, които се боят, че има риск децата им да се захванат с джихад. Родителите ще се свързват с вътрешното министерство, което ще мобилизира социалните служби и системата на образованието.

Казньов не съобщи повече подробности. Не е ясно дали в крайна сметка учителите и родителите няма да шпионират учениците и децата си.

Родители отдавна умоляват правителството да предприеме действия, за да не станат децата им терористи. Някои са помолили правителството да прояви милост към тийнейджъри, примамени в Сирия от пропагандата в интернет. Казньов обаче каза, че заловените при връщането си трябва да бъдат съдени.

Криминалистът Ален Боер реагира с присмех на твърдението, че петте милиона мюсюлмани във Франция – най-многобройното мюсюлманско население в Западна Европа – може да се почувстват опетнени от тези мерки, както стана когато Франция прие закони за забрана на мюсюлмански забрадки в училищата и покриващи лицето була на обществени места. „Когато защитавате една страна, гледате каква е действителността“, каза Боер.

Той сравни новите мерки с оказване на лечение на наркозависимо дете. „Превенцията е като медицинска намеса – грижа за човек в беда“, каза Боер. Боер похвали превантивните елементи на плана, но изрази резерви за останалата му част, особено широко споделяното схващане, че завръщащите се бойци може да са терористична заплаха в своята страна.

Казньов каза, че Франция ще приеме закон, разрешаващ конфискуване на паспорти, за да бъдат спрени хора, заподозрени, че искат да отидат в Сирия. Друг предложен закон би позволил незабавно депортиране на чужденци, ако полицията установи, че са свързани с терористични действия зад граница.

Франция, заедно с европейските си партньори, планира също да увеличи наблюдението си на сайтове, в които се постват видеоклипове и други послания, приканващи към джихадистки дейности. Казньов съобщи, че вече е обсъдил инициативите на Франция с колегите си в Германия и Австрия и планира да направи същото с британския вътрешен министър.

Още няколко европейски страни са изправени в една или друга степен пред явлението на родните джихадисти. Белгия ще е домакин на международна конференция за европейските сирийски бойци на 8 май.

Белгия казва, че около 150 нейни граждани са в Сирия. Страната е изготвила програми за подобряване на сътрудничеството сред властите в проблемни населени места и е назначила „специалисти по превенция“ в 29 града. В национален орган по превенцията влизат полицаи, експерти и социални работници, част от инициатива, подобна на френските предложения.

В публикувания вчера годишен доклад на холандското разузнаване се казва, че миналата година в Сирия е имало над 100 холандци, като 10 от тях са загинали, в това число един атентатор самоубиец. Около 30 са се завърнали в страната си и са под наблюдение.

Германия неотдавна отвори три центъра за връзка, а във Великобритания полицейският отдел за борба с тероризма казва, че се допитва до обществеността за евентуални мерки за разубеждаване на млади хора да отиват в Сирия.

Боер, който е бил съветник по националната сигурност на бившия френски президент Никола Саркози, заяви, че отиващите в Сирия не отговарят на обществения стереотип за джихадистите.

„Повечето не са бедни. Те са от средната класа. Повечето отиват да се бият, защото смятат, че е за справедлива кауза“, каза той.

Други пък са под двойното влияние на френската култура и на произхода си от бивши френски мюсюлмански колонии и се опитват да си изградят идентичност, а един от начините е да отидат да се бият, каза Боер. „Това винаги е било начин да получиш място в света и да кажеш: „Аз съм личност“, посочи Боер.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.