Ердоган напредва с големи крачки към президентския пост

Франс прес

Ердоган говори пред привърженици в Диарбекир. Снимка: заман

Корупционен скандал, телефонни подслушвания или народни протести – нищо няма да попречи на ислямо-консервативния премиер Реджеп Тайип Ердоган да се отклони от своята цел да стигне това лято до поста на първия президент, избран от народа в Турция.

С 45 процента от гласовете, получени на местните избори на 30 март въпреки една предизборна кампания, осеяна с капани за неговите амбиции, силният човек в страната вижда себе си на президентския пост до такава степен, че вече предупреди, че възнамерява да се възползва изцяло от всички правомощия, с които разполага.

„Възнамерявам да използвам всички прерогативи на президента“, заяви той наскоро, намеквайки, че ще скъса с традицията на премиерско парламентарно управление и на държавен глава с пълномощия, ограничени до де факто полупрезидентска система.

Президентските избори ще се произведат за първи път с пряко всеобщо гласуване, на 10 и 24 август, и засега Ердоган е кандидатът с най-добри шансове.

Премиерът, който не успя да постигне промени в конституцията, за да наложи президентска система, изрази настоятелно пожелание за президент, който „се поти, тича и кара да тичат“, или президент, който контролира изпълнителната власт и принуждава правителството да действа, смятат наблюдателите.

Но сегашният президент Абдуллах Гюл, възможен президент и спътник в политиката на Ердоган, още отсега отказа да влезе в ролята на Медведев, противопоставяйки се на всякаква промяна на постове в стил Путин като в Русия, което често се споменава.

„Формулата не е адаптирана за Турция“, заяви Гюл , като изтъкна, че няма „политически план в сегашните условия“.

„Гюл отказва да бъде послушен премиер, което би желал Ердоган, за да има свобода на действие, за да продължи да ръководи Турция“, която управлява изцяло от 2002 г. насам, коменитра Серкян Демирташ, ръководител на бюрото на в. „Хюриет дейли нюз“ в Анкара.

Политическият анализатор смята, че двамата мъже няма все пак да влязат в борба помежду си, потенциално вредна за управялващата Партия на справедливостта и развитието ПСР , която те създадоха заедно през 2001 г. и издигнаха на власт следващата година.

Все пак Гюл многократно се разграничи в последно време от Ердоган, призовавайки за умереност на фона на надигането на протести срещу „авторитаризма“ на премиера и твърде яростните му изказвания срещу неговите противници, сред които и последователите на проповедника Фетхуллах Гюлен.

Премиерът обвинява тези последователи, че са създали „паралелна държава“ и организират заговор срещу него.

Но двамата мъже полагат усилия да опровергаят всякакво съперничество или евентуална конфронтация. „Няма да има абсолютно никакъв конфликт между мен и президента“, подчерта отново в сряда Ердоган в отговр на журналистически въпроси.

Други имена на бъдещи премиери са цитирани в печата, по-специално сегашните вицепремиери Бюлент Арънч и Али Бабаджан, верни привърженици на Ердоган, неоспорим лидер на ПСР, който според правилата на своята партия не може да се кандидатира за четвърти мандат начело на правителството на парламентарните избори през 2015 г.

„Кандидатурата на Ердоган вече не буди съмнение, остава само да се разбере кога тя ще бъде официално обявена“, посочва Демирташ.

В реч в парламента във вторник Ердоган обясни, че „се водят консултации в ПСР“, за да се определи кандидатът на партията за изборите, който би трябвало да стане известен в края на май.

През това време премиерът е предвидил да посети следващия месец Европа, за да води предизборна кампания сред множество турски избиратели, живеещи в чужбина.

Турската опозиция е подразнена от факта, че дебатът за бъдещия президент се води единствено в лагера на ПСР, без истинска дискусия сред обществеността.

„Властта действа така сякаш бъдещият президент ще представлява само ПСР. А 55-те процента, които не са гласували за Ердоган на общинските избори , какво правим с тях“, заяви за АФП Сезгин Танръкулу, заместник-председател на основната опозиционна сила в парламента – Народнорепубликанската партия, като осъди „маневрата на еднопартийно управление“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.