Приключенията на Блъсков 2. – Ще строи детска градина върху полянката на Пеевски

Кв. „Изток“ в София не си дава зелените площи, готви съпротива

Блъсков наднича до Пеевски зад Шаренкова. Снимка: Булфото

Блъсков купи тия дни вестник „Труд”, в което мнозина не вярват. Смятат, че той не е реалният купувач, а само маша на други хора с още неизвестни намерения. Дали е така или не, неизбежно ще се разбере.

Но с това приключенията на Блъсков не се изчерпват. Той ще строи …детска градина. Ще повярва ли някой? Звучи като виц.
Оказва се, че Блъсков има съвсем официални намерения да строи в квартал „Изток” в София детска градина. Имал наследствен парцел в квартала от майка си и иска да направи нещо добро за софиянци…

Какво обаче означава това?

Целият квартал, където се кани да ощастливи софиянци добродетелният Блъсков, е настръхнал. Защото апетитният парцел е до гората, в зелена площ между няколко блока. Където съвсем няма място за строителство.

И парцелът съвсем не е наследена фамилна собственост, предавана от поколение на поколение. Парцелът от около 900 кв. м е купен от покойната вече майка на Блъсков преди няколко години от други хора, които не са могли да построят на него нищо, именно защото е зелена площ и има решение на Върховния съд от 2003 г., което отменя подобно строителство.

 

Разочарованите собственици са продали парцела на майката на Блъсков. Е, сигурно не чак толкова евтино, че да го купи пенсионер с пенсията си. В някои бизнес начинания на Блъсков по някакъв начин е свързана и майка му. Например фирма „Български имоти” АД на Блъсков и съдружници прехвърля притежавани от нея дялове на „Български имоти” ЕООД на майката на Блъсков и фирмата е вписана като нейна собственост с друго име. Тази фирма пък в различни периоди е била собственост на самия Блъсков, на съпругата му и на майка му. Читателят ще се отегчи да научи всички подробности по прехвърляне на фирми и собствености (виж тук повече в „Приключенията на Блъсков 1.“). То и няма значение.

Важното е, че сега Блъсков има наследствен парцел в кв. „Изток” в София и иска да си построи детска градина. Представи си читателю – медийният император, негово превъзходителство, както се нарече сам навремето, ще строи детска градина. Защо пък точно детска градина?
Така кварталната общественост е обезоръжен. Няма как да протестира. Детски градини в София не достигат. Благодетелят Блъсков осигурява на града… Грижи се за народа.

На пресконференцията за учредяването на новия издателски съюз. Отляво надясно: Тошо Тошев („Преса“), Тодор Батков („Стандарт“), Светлана Шаренкова („Земя“), Петьо Блъсков („Република“) и Делян Пеевски („Телеграф“, „Монитор“ и др.). Снимка: Булфото

Само че…
Има нормативи за строителство на такива обекти – полагаема се площ на едно дете на открито, в закрити помещения и т. н. И ако се спазят тези нормативи, върху 900 кв. м може да се построи

детска градина за …12 деца

Айде, с разни финтове – за 15-20 деца. Представи си читателю – елитната на негово превъзходителство детска градина, само за отбрани деца. Дали ще ги избират с конкурс между богати родители?…

Има и още една подробност. Въпросният парцел е зелена площ. Има мораториум за забрана на строителство върху зелена площ. Има и закон, според който не може да се строи на такива площи. Блъсков цитира засукани съдебни решения и вещи лица, на базата на което чистосърдечно обявява, че парцелът бил за жилищно строителство. Да се чудиш как досега общината и предишните собственици не са построили нещо там.

Историята на блъсковия парцел е прелюбопитна. Това е зелено пространство между няколко блока, с двайсетина дървета. Така е проектиран кварталът навремето – свободна застройка със зелени площи между тях. Тази площ никога не е била в планове за строителство. И в началото на 90-те кметът Янчулев дава 900 кв. м от тази зелена площ на реститути. Реститутите нямат наследствена земя точно на това място. Те имат претенции за друга площ наблизо, където вече има блокове, минават улици и бул. „Цариградско шосе”. Въпросът дали въобще те имат право на претенции, виси със страшна сила. За тяхно щастие от общината точно в онзи момент някак изчезва лист от най-стария кадастър, от който може да се види кой какво е имал в квартала. И така кметът Янчулев, вместо да изгони реститутите, да ги овъзмезди с компенсаторки, им дава зелена площ между блоковете.

Тук трябва да се отбележи, че точно по това време медийният император Блъсков изобразява същия кмет Янчулев в голям портрет на първа страница на своя тогавашен вестник „168 часа”, в профил, с една изразителна гуша и огромно заглавие „Обикновен пеликан”. Някакъв намек за кмета…

И, видиш ли, съдбата така се извърта, че Блъсков бере плодовете от делото на обругания от него кмет.

 

Реститутите се опитват да построят 6-7 етажен блок на зелената площ

 

между блокове 50, 51, 46, 43 и 42А в кв. „Изток”. Напълно малоумно начинание – между два 14-етажни блока да вдигнеш на по 8 метра от тях друг блок. Кварталът тръгва на съд срещу общината да отстоява нормативи и закони. След няколкогодишни дела Върховният съд през 2003 г. отрежда, че там не може да строи.

В този момент майката на Блъсков купува парцела – след като собствениците му не могат да построят нищо върху него.
Тук е мястото да се отбележи, че в съседния най-близък блок до тази зелена площ, години наред докато порасне е живял Делян Пеевски. И сега на полянката, където малкият Делянчо е играл, неговият съратник в новият му медиен съюз иска да си строи.

Петьо Блъсков. Снимка: Булфото

През 2007 г.  е приет нов план на кв. „Изток”, според който това пространство между блоковете е зелена площ, за озеленяване. Блъсков обаче, като предприемчив собственик, не е съгласен с това. Използва един процедурен пропуск при приемането на плана и дава под съд общината, като иска да му разрешат на неговия си парцел да си строи. Междувременно общината му предлага за компенсация замяна на имота с друг, в друг район, защото не може да се строи върху зелена площ. Блъсков не се дава – иска да строи точно там, до гората, върху зелената площ. Впил се е като кърлеж и не заменя. Смята, че е в правото си да си построи точно там каквото си е наумил. Какво е то?

Така с решение на Административния съд в София град от 2011 г. общината е осъдена, че не е зачела претенциите на Блъсков и главният архитект на София Диков издава заповед да се изработи и представи проект за неговия имот, който да бъде разгледан. Предстои той да се приеме или отхвърли.

 

Проектът на собственика Блъсков

 

най-общо представлява 3-етажна сграда с голям подземен гараж. Детска градина, та дрънка. От такава сграда става чудесно посолство или офиси. Например редакция на вестник с ресторант отдолу – любим сюжет на Блъсков през годините. Веднъж построена на 3 етажа, може да стане на 6 след някоя година.

Но нека да не предполагаме. Сградите по закон могат да променят предназначението си. Има съвсем легална процедура за това.
И съвсем легално Блъсков си гони интереса. Въпросът е – а общината неговия интерес ли ще обслужи или този на града и софиянци?

Виж също „Приключенията на Блъсков 1.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.