Избирате Понта, избирате Путин

в. Ромъния либера

Виктор Понта. Снимка: личен сайт

Румъния ще стане гранична държава в новата студена война между Запада и Русия, страна, която непрекъснато ще бъде подлагана на провокации, натиск и опити за подкопаване от страна на Москва, на първо място заради Молдова. В тези нови регионални условия Румъния ще трябва да се издигне на висотата на държава пазител на границите на западната цивилизация и затова не може да си позволи държава, рушена отвътре от корупцията на мафиотска група, която заразява институциите, източва икономиката и нарушава свободите. Тъй като Виктор Понта е избрал очевидно да подкрепя корупцията и корумпираните, той не може да бъде президент на Румъния.

Независимо от това какво става в Украйна, нещата вече са решени. В Европа ще бъде спусната нова Желязна завеса между Запада и Русия, но този път Румъния ще се намира от добрата страна на Стената. Преди няколко дни в. „Ню Йорк таймс“ публикува статия, в която разкрива стратегията на президента Обама спрямо Русия. Вестникът твърди, че Обама е стигнал до заключението, че дори да има решение на кризата в Крим и в Източна Украйна, никога няма да има конструктивни отношения с Путин. В резултат Обама ще изкара последните две години и половина от мандата си, опитвайки се да намали щетите, причинени от Путин, да поддържа минималното сътрудничество, което може да бъде спасено, и да игнорира стопанина на Кремъл.

Тази политика на изолация не е нещо друго освен повторно задействане, със средствата на 21-ви век, на „политиката на ограждане“, както бе формулирана от Джордж Кенан през 1947 г., а Белият дом не държи в тайна, че връщането на студената война представлява негова цел в дългосрочен план.

Една нова студена война означава нова Желязна завеса. Стратегическо последствие в краткосрочен план е, че Украйна, или по-голямата част от нея, е изгубена. Както и Молдова, разбирана като съюз между Бесарабия и Приднестровието. Сергей Лавров потвърди миналата седмица така наречената „доктрина Медведев“, формулирана по време на войната в Грузия през 2008 г., когато Русия заяви правото си да защитава руските граждани във и извън границите си и „привилегированите интереси“ на Русия в бившето съветско пространство, а Путин няма да се поколебае да я приложи било в Източна или Южна Украйна, било в Приднестровието.

Всичко, на което можем да се надяваме за онова, което ще остане от Молдова, е да й предложим някак статут, подобен на онзи, който имаше Австрия в Първата световна война: с икономика и институции на Запад и със сигурност, гарантирана на Изток. С други думи, за дълъг период от време Румъния ще бъде де факто източната граница на Запада.

Този нов статут, форсиран от Москва и приет от Вашингтон, създава нови отговорности за Букурещ. Ако Румъния иска да продължи да се радва на сигурността, която дава противоракетния щит на НАТО и на благосъстоянието и развитието, което предлага принадлежността към ЕС, тогава трябва да играе по правилата на Запада.

Което означава засилване на правовата държава. Когато Виктория Нюланд предупреди, че САЩ ще се концентрират върху корупцията на Балканите и в Източна Европа, американският заместник държавен секретар даде сигнал, че американското правителство най-накрая е разбрало колко разпространено в региона е това явление, което отслабва стабилността на страните в зоната. С други думи, една слаба държава, уязвима за корупция, изкушения и натиск, идващи от Русия, не може да функционира като пазител на границите на Запада.

Не можеш да оставиш крадците да ти пазят имота, защото ще ти вкарат врага вкъщи. Докато една силна държава, способна да се справи с тези нови отговорности, преди всичко е силна правова държава, където правилата се спазват, не се променят за специални случаи според интересите на клиентелата и на корумпираните държавни служители, където правосъдието е свободно и всява респект, а не лишено от власт чрез създаване на класи от политически свръх-човеци, които са имунизирани от наказателно преследване.

Целта за подсилване на държавите на източната граница на Запада чрез укрепването на правовата държава е причината, поради която САЩ и ЕС подкрепят институции като Националната дирекция за борба с корупцията и Националната агенция по прозрачност, които са начело на борбата с корумпираната система. Поради същата причина Европейската комисия бе толкова твърда с правителството на Понта през юли 2012 г., когато се опита да унищожи Конституционния съд. Тази подкрепа ще продължи и ще бъде по-твърда оттук нататък и представлява шанс за Румъния.

Появата на една нова форма на студена война, която променя геополитическите данни на Европа, слага много по-голяма отговорност на плещите на страни като Румъния, които рано или късно може да бъдат поставени в ситуация да избират. Ако досега интеграцията в западния клуб се правеше най-вече чрез „позитивни“ методи, които държаха сметка на първо място за напредък и слагаха негативните аспекти към нещата „за правене“, сега настроенията се промениха.

Геополитически става рисковано да имаш за съюзници (полу) провалили се държави, на които не можеш да разчиташ. Икономически Европа бе разтърсена сериозно от кризата и вече няма търпение да хвърля пари в държави, които не спазват поне политическите критерии на съюза, тоест фундаменталните му стойности. Този развой може да породи ситуации, при които от някои страни членки да бъде поискано в определен момент да изберат страната по времето, когато ще има две части на тази студена война: страната на Запада и на НАТО или страната на Русия и нейните клиенти.

Опасност за Румъния представлява Виктор Понта, оръжие на бароните с наказателни дела, с които е солидарен, и груповите интереси, които те обслужват и защитават. Тези хора нямат нищо общо със стойностите на ЕС, нито с правовата държава, нито със западната цивилизация. Те са вторичен продукт на историческото варварство, което представляваше комунизмът и което генерира и режима в Москва, ръководен от кагебисти и олигарси, също произлезли от КГБ, от редиците на комунистическата партия и от редиците на мафията.

Тъй като Виктор Понта отказва да се отрече от тях, та даже нещо повече – обещава, че от зимата институциите за борба с корупцията, подкрепяни от Запада, ще бъдат унищожени и Румъния отново ще стане рай за корупцията, не е никак пресилено да твърдим, че ако избираш Понта, избираш Русия и Путин.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.