Призрачна фигура на сепаратистите в Украйна излиза от сенките

Павел Политюк
Ройтерс

Службата за сигурност на Украйна съобщи, че Игор Стрелков всъщност е полковник от Главното разузнавателно управление на Генщаба на Руската федерация с истинско име Игор Гиркин. Снимка: от тв екрана

От седмици разузнавателните служби на Украйна следят тайнствен мъж с тънък мустак, който според тях е главният руски агент провокатор, натоварен със задачата да разпалва въоръжен бунт в Украйна.

Най-подробното му описание, представено по-рано, беше нарисуван от художник груб портрет, разпространен от държавната служба за сигурност на Украйна. В събота той – или поне някой, отговарящ на неговото име – излезе от сенките.

Руски вестник публикува в интернет видеозапис, окачествен от изданието като интервю с Игор Иванович Стрелков – човекът, който според Киев и западни разузнавателни служби е руският агент под прикритие, ръководещ отряд от подкрепящи Москва бунтовници в източния град Славянск.

В интервюто мъжът, който, както изглежда, има същия мустак и черти като човека на рисунката, отрече Русия да е замесена в бунтовническите действия. Всъщност той се оплака, че Русия „не ни е дала и една пушка или един патрон“.

Но казаното от него – ако той наистина е водач на въоръжения бунт в Славянск – е едно от първите подробни описания на това кои са бунтовниците, как действат и какво се надяват да постигнат.

В интервюто за в. „Комсомолская правда“ той заяви, че отрядът му бил съставен в Крим – украинския регион, присъединен от Москва по-рано тази година.

Той каза, че около две трети от членовете на отряда са украински граждани, но не обясни какъв е произходът на останалите. Той не каза нищо за своята националност.

„Голяма част от хората имат боен опит. Мнозина, сред които украински граждани, са се сражавали в редиците на руските въоръжени сили; те са се били в Централна Азия. Има хора, които са се сражавали в Ирак и Югославия в състава на украинските въоръжени сили“, заяви той.

Сирийска връзка

Той каза, че някои от тях са били в Сирия, но не даде подробности какво са правили там или чия страна са заемали в сирийския конфликт. Москва е близък съюзник на сирийския президент Башар ал Асад.

Той посочи също, че след пристигането в Славянск към ядрото на отряда му са се присъединили местни доброволци.

Мъжът на видеозаписа седеше на бюро. Зад него на стената беше окачена карта на Славянск, а на пода имаше нещо, което изглеждаше като тръба на гранатомет.

Той беше облечен в чисти камуфлажни дрехи и говореше меко, спокойно и точно, особено когато даваше подробности за военни подразделения и оборудване.

Той каза, че неговите хора събрали оръжия от завзети от тях поделения на украинската милиция и армия. По думите му те имали над 100 автоматични оръжия, няколко гранатомета, голямо количество боеприпаси и шест бронирани автомобила.

Той подчерта, че хората му не искат да убиват своите „братя“ от украинските въоръжени сили, много от които според него били пратени в Славянск против волята им. Русия отрича да е пращала войски или агенти под прикритие в Източна Украйна.

Недоволства

Умишлено или не, мъжът на видеозаписа даде проникновено описание на напреженията и разделенията в проруското сепаратистко движение, завзело дванайсетина административни сгради в Източна Украйна.

Той каза, че всички местни хора, присъединили се към неговия отряд, са против подкрепяното от Запада правителство в Киев, което според тях е нелегитимно, и са верни на самозваната Донецка народна република. Той каза, че около 80 процента от тях искат регионът им да стане част от Русия.

„Някои от тях вероятно не горят от желание да се присъединят към Руската федерация, но във всеки случай не искат да бъдат под властта на хората, завзели властта в Киев“, заяви той.

Сепаратистките бунтове, осеяли Източна Украйна, са до голяма степен коренно различни. Той заяви, че сепаратистите в Славянск са се съгласили да си сътрудничат с проруските бунтовници в регионалната столица Донецк, които казват, че представляват ръководството на Донецката народна република.

„Ние се споразумяхме за това, за да избегнем създаването на множество различни центрове на съпротива, които имат разногласия помежду си“, каза той на видеозаписа.

„Споразумението не беше лесно за нас, защото в съпротивата имаме доста недоволства от ръководството на Донецката народна република, която не успява да направи почти нищо след завземането на губернаторството в Донецк“, заяви той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.