„Тайните вечери“ на Джордж Сорос в Атина

Джордж Сорос: Снимка: официален сайт

Още една „тайна вечеря“ бе организирана в Атина от Стелиос Завос, близък сътрудник на основния говорител на вечерята – 84-годишният унгарски американец, милиардера Джордж Сорос, миналия четвъртък в хотел „Великобритания“ в центъра на гръцката столица.

Вечерята продължи около два часа и половина, а основният говорител на вечерта се изказа в продължение на половин час, а след това поиска да бъде извинен за това, че си тръгва. Както самият той уточни, трябвало да присъства на телеконферентна връзка. Според магната и познавач на финансовите пазари Джордж Сорос, вечерята е протекла значително по-сдържано и умерено в сравнение с предишни подобни срещи.

Преди „тайната вечеря“, в която участваха 60 видни представители – политици, бизнесмени, банкери и корабни магнати, едрият инвеститор е имал срещи с гръцки политици и предприемачи, за да чуе от тях реални неща за ситуацията в страната и перспективите на отделни сектори от икономиката. Според източници, освен общите въпроси, Джордж Сорос е задавал и по-специализирани такива, показващи, че милиардерът проучва възможности за инвестиции в Гърция.

Капиталите на Сорос са добре дошли както за политиците, така и за бизнеса. В същото време магнатът има строги критерии, когато прави своя избор, казват негови приближени.

Преди всичко той проучва заплахите, които евентуално биха могли да възникнат от оформящото се равновесие на силите в съседните страни, където в случая с Гърция това се отнася до напрежението в Украйна, до Турция, Сирия и други държави, както впрочем самият Сорос каза и на вечерята.

След това от значение е и доколко е налице политическа стабилност. На този въпрос той придава особена важност. Това пролича и от изказването му в хотел „Великобритания“. „В Европа няма да има други подобни икономически кризи“, каза Сорос и добави, че „политическите кризи ще бъдат по-вероятни и по-чести, докато се налагат структурни промени в европейските икономики…“

Сорос направи впечатление и когато „коригира“ една своя по-стара теза за разпадане на еврото, тъй като каза, че „еврото“ е тук и тази валута ще остане. Сорос впечатли също и с това, че доста дълго не бе критикувал строго Германия и Меркел.

Той се застъпи за политическата и икономическа интеграция на Европа, изтъквайки, че е нужно да се излезе от кризата и да се засили конкурентноспособността на европейската икономика.

Световният финансист е известен и със своята благотворителност. Мрежата Solidarity Now, създадена от неговата фондация „Отворено общество“, си е поставила за цел да изгради още четири центъра за солидарност в цяла Гърция. След Солун, където първият подобен център бе открит наскоро, идва ред и на Атина.

Пред присъстващите 60 представители Сорос представи и дейността на своята благотворителна фондация в Гърция Solidarity Now.

В Атина и Солун има такива центрове, които се занимават с оказване на благотворителност на социално слаби, за медицински и юридически услуги и се очаква към тях да бъде създадена и служба, която да отговаря за заетостта.

Правителствата трябва да облагат с данъци гражданите и да предоставят социални услуги. В същото време социалната и благотворителна дейност може да покаже, че има начини обществото да стане по-справедливо, каза в заключение Сорос.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.