Митове и реалности в „подложения на блокада“ Славянск

Франс прес

Сепаратисти в Славянск. Снимка: делфи

Проруските въстаници от Славянск, в източната част на Украйна, умножиха призивите за помощ, изправени пред блокадата на своя град, наложена от Киев. Но отвъд старателно поддържания мит, в Славянск всъщност магазините са пълни, въпреки че цените се покачват главоломно. Когато човек се разходи по улиците на Славянск, той търси напразно знак за какъвто и да е недостиг на хранителни продукти. Недоимък няма и на пазара Глобус, където щандовете са покрити с купища плодове и зеленчуци.

Проблемът, според Светлана, продавачка на плодове и зеленчуци, е по-скоро, че всеки ден всичко става все по-скъпо. „Продуктите от първа необходимост, лукът например, се продаваше за 3 гривни 20 евроцента килограма преди размириците, започнали още през ноември миналата година, а днес той струва 14 гривни. Същото е в сила и за зелето“, казва Светлана.

„Да не говорим за ананаса или пък за бананите, които от 10-12 гривни се търгуват вече за 55 гривни 3,50 евро килограма. Подобно покачване никога не е имало, а заплатите на хората са мизерни“, посочва Светлана. Тя припомня, че транспортът също е станала по-скъп, тъй като безоловният бензин днес се продава за 16 гривни 1 евро литъра срещу по-малко от 10 гривни в края на 2013 г.

Същият извод може да се направи и в местна аптека. Нейната управителка подчертава, че медикаментите струват между 30 и 50 процента повече в сравнение с цените отпреди 6 месеца. Но доставките все още са навременни.

В съседната бакалия продавачката Лена също твърди, че всичко е нормално. Колкото до клиентите, те са толкова, колкото и преди, казва тя, без да се колебае. В този контекст пристигането в неделя пред кметството на Славянск на дълъг конвой автомобили и камиони, надули клаксоните и превозващи хуманитарна помощ, се стори на жителите напълно неуместно, да не кажем дори напълно абсурдно.

Това шоу беше грижливо организирано от Олег Царьов, маргинален кандидат за президентските избори на 25 май (б. ред.: който оттегли вчера своята кандидатура. Ухилен, обграден плътно от тежко въоръжени охранители и заобиколен от множество камери, той беше аплодиран френетично, когато каза, че налагайки блокада на града с население 110 000 жители, правителството нарушава конституцията.

После той беше приет много тържествено от Вячеслав Пономарьов, силният човек начело на въстаниците в Славянск, който леко театрално не пропусна повода да се обърне към Русия, за да поиска от нея храни, а не само оръжия.

Тези искания са още по-странни, като се има предвид, че рафтовете на супермаркетите срещу кметството, където е щабквартирата на Пономарьов, преливат от различни и разнообразни хранителни продукти.

По-специално там има широка палитра шоколади от марката Рошен, на Петро Порошенко, който според допитванията има най-големи шансове да стане следващият президент на Украйна и е един от олигарсите, ненавиждани от бунтовниците.

Населението на Славянск както изглежда не е притеснено от евентуален недостиг на стоки. Например Лейла, домакиня, която излиза от магазин с пълна торба, казва, че всичко е наред със снабдяването.

Непрестанното движение на камиони, натоварени със стоки по стратегическата ос, свързваща Ростов на Дон, в югозападната част на Русия, с Харков, по- на север, въпреки установяването миналата седмица на предни постове на украинските сили в района на Славянск, потвърждава думите на Лейла. Що се касае до пътя за Донецк, основния град в района Донбас, той си остава под контрола на сепаратистите, което е общо взето доста голяма пробойна в киевската „блокада“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.