Германци подценяват „първичния излишък“ на кабинета Самарас

Един от водещите икономически експерти в Германия Ханс-Вернер Зин обяви, че „обществеността е заблуждавана“ и че Гърция „се намира на ръба на фалита“.

Може би най-известният германски икономист, шеф на института за икономически изследвания в Мюнхен, е десен. Дясна е и новосъздадената евроскептична политическа партия Алтернатива за Германия, за която се смята, че със сигурност ще бъде представена в новия Европейски парламент след изборите през май. Десен е и вестникът „Франкфуртер алгемайне цайтунг“.

Всички споменати принадлежат към консервативното пространство в Германия. Сиреч, съмишленици на гръцкия премиер Андонис Самарас. Те обаче са на челно място сред остро критикуващите германското правителство, което е дясно, но „с малко от социалдемокрацията в него“ заради твърденията му, че кабинетът в Атина е представил първичен бюджетен излишък в размер на 1,4 млрд. евро, съответстващ на около 0,8 на сто от БВП на страната. А това стана в момент, когато Европейската статистическа служба (Евростат) обяви, че бюджетният дефицит на Гърция за 2013 г. е бил 12,7 на сто. Признаването на гръцкия първичен излишък е в „заблуждение на обществеността“, алармира Ханс-Вернер Зин.

Истината е, че не може и дума да става за подобни излишъци, допълни той и продължи: „сигурно гръцката държава няма никакъв бюджетен излишък“.

„Първичният излишък на Гърция крие измами“, писа в заглавие в. „Франкфуртер алгемайне цайтунг“, който между другото отбеляза, че „според данни на Евростат, бюджетният дефицит на Гърция през 2013 г. е бил 12,7 на сто от БВП“.

Ако от тази цифра се извадят плащанията по лихвите на гръцката държава, изобщо не се получава първичен излишък, а първичен дефицит в размер на 8,7 на сто от БВП. Германският вестник продължава: „голямата разлика идва преди всичко, защото гръцката държава през 2013 г. трябваше да снабди с капитали закъсалите свои банки за пореден и единствен път. Тройката твърди, че само тези капиталови инжекции са възлезли на 10,8 на сто от БВП“.

Точно върху този момент фокусира нападките си и партията Алтернатива за Германия. В свое писмо до германското финансово министерство, представителят на партията Бернд Луке първоначално оспори дефиницията на тройката за първичния излишък. Обикновено първичен остатък се нарича сумата, която една държава оставя настрана, за да обслужва своя дълг. Следователно погрешно е от дефицита да се отделят пари за рекапитализация на банките, каза Луке.

Във връзка с това известният германски професор написа и второ критично писмо до германското правителство. Той не пропусна да подчертае, че гръцкият бюджетен дефицит, обявен от Евростат за 2013 г., е възлязъл на 23 млрд. евро, което съответства на 12,7 на сто от БВП на страната.

„Открит остава въпросът как гръцкият държавен дълг може отново да стане устойчив“, писа в. „Франкфуртер алгемайне цайтунг“. „През 2013 г. гръцкият дълг, според Евростат, е възлязъл на 175,1 на сто от БВП. „Според този размер Гърция остава страната, с най-висок дълг“, писа още десният германски вестник.

Както изглежда, въпреки великодушните усилия на правителството на Меркел да помогне на Самарас с оглед на евроизборите, излиза, че даже германците не вярват на нито един от неговите „подвизи“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.