Политическа криза и по-силна власт

Свободна Европа

Социалдемократическият съюз на Македония (СДСМ) не призна изборите, но истинска политическа криза ще има само ако той отхвърли спечелените мандати, казват анализатори.

Непризнаването на изборите от главната опозиционна партия означава връщане на Македония към 1994 г., когато опозицията отказа да участва в институциите на системата, и политическа криза на същото равнище, коментира професор Здравко Савевски.

Въпреки че лидерът на СДСМ Зоран Заев в неделя каза, че партийното ръководството ще реши какви ще бъдат следващите им стъпки, експертите подчертават, че непризнаването трябва да бъде добре мотивирано и е много важно СДСМ да реши дали ще участва в парламентарна или извънпарламентарна демокрация.

„Трябва да има логични последици и да откажат мандатите в парламента, защото ако не го направят, тогава не изглежда логично да не признават резултатите от изборите“, казва Савевски.

Анализаторът Алайдин Демири смята, че СДСМ трябва да представи аргументи защо не признава изборите и да покаже, че причината за това непризнаване не е защото партията е изгубила. Според него непризнаването на изборите от главната опозиционна партия е сериозен проблем и това хвърля сянка върху изборите и тяхната коректност.

„Ще има парламентарна криза и тази криза ще трябва да се решава, като се определи начинът за организиране на бъдещи парламентарни избори, и то скоро след тази криза“, казва Демири.

Професор Никола Дуйовски пък смята, че ако СДСМ не каже какви са плановете им за бъдещето, тогава непризнаването на изборите няма особена тежест. Според него няма да има и промяна в посоката, в която ще върви Македония във вътрешен и външен план при абсолютната власт на ВМРО-ДПМНЕ и Демократичния съюз за интеграция (ДСИ).

„Очаквам и занапред ВМРО-ДПМНЕ и ДСИ да продължат да определят и вътрешната, и външната политика на държавата, което означава, че не очаквам никакви промени, освен това, че те ще бъдат още по-силни. Факт е, че след тези избори и двете партии имат с няколко депутатски места повече“, изтъква Дуйовски.

За Здравко Савевски под въпрос е дали абсолютната власт на една партия ще бъде добра от гледна точка на демокрацията в страната. Според него в близко време ситуацията няма да се промени, а изходът е да се изчака да мине един период на кристализиране на настроенията на гражданите по отношение на това коя позиция е легитимна – дали на СДСМ или на ВМРО-ДПМНЕ.

„Тогава, след тази „ферментация“, ще се стигне или до отказ от твърдите „абсолютистки“ позиции на ВМРО-ДПМНЕ, или до сериозно народно недоволство“, казва Савевски.

Демири смята, че в предстоящия период и ВМРО-ДПМНЕ, и ДСИ твърдо ще отстояват позициите си, спечелени на изборите, и всичко ще зависи от стъпките, които ще предприеме най-голямата опозиционна партия. От СДСМ по-рано обявиха, че всички възможности са открити, и не изключиха вероятността да излязат на улицата.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.