Как САЩ водят финансова война срещу Путин

Министерството на финансите на САЩ командва наказателната акция срещу Русия; Вашингтон развива нов вид война

Корицата на „Нюзуик“ с оригинално заглавие „Изкуството на финансовата война“.

„Научихме от Туитър”, каза пред „Нюзуик” служител в „Гунвор”, четвъртата по големина в света петролна компания. Служителят е изненадан по обяд на 20 март, докато седи пред екрана на компютъра си в Женева. В Туитър излиза съобщение, което гласи, че един от основателите на компанията, Генадий Тимченко, руски бизнесмен милиардер, е поставен в черния списък на правителството на САЩ, заедно с 31 други лица и компании, за които се говори, че са свързани с руския президент Владимир Путин.

Предишния ден Тимченко е финализирал продажбата на своя дял от 43.59 % в „Гунвор” на бизнес партньора си Торбьорн Торнквист, шведски търговец на петрол, съсобственик на компанията и сега неин изпълнителен директор. Двамата мъже извършват сделката по време на нарастващото напрежение от нахлуването на Путин в Крим, защото „усещали, че нещо ще се случи”, обясни служителят, като добави, че „те не са имали информация” за черния списък.

„Гунвор” се спасява на косъм и посланието отеква ясно и гръмко по света: първият оръдеен залп в модерната война е финансов и резултатът е изключително ефективен. „Преди петнайсет години идеята, че Министерство на финансите ще бъде в центъра на националната ни сигурност щеше да е немислима, казва в интервю Даниел Глейзър, помощник-секретар в отдела за финансиране на борбата срещу тероризма и финансовите престъпления. „Но сме разработили цял нов набор от средства, които да предоставим на президента.”

Новият команден център на Америка

Командният център в този нов вид война е подразделение на Министерството на финансите: Отдел за борба с тероризма и финансово разузнаване с 730 служители (TFI). Не позволявайте на името да ви заблуди. Този малко известен министерски отдел, създаден от Конгреса в резултат на атаките от 11 септември, не се занимава само с преследване на терористи и незаконни парични потоци към офшорни зони. Той използва по-модерни финансови оръжия, за да нанася удари по внимателно подбрани мишени, свързани с вражески правителства.

„Това е начинът за водене на война през 21-и век” казва Джудит Лий, адвокат и експерт по санкции от фирма „Гибсън, Дун и Кручър” във Вашингтон.

Отделът за борба с тероризма и финансовото разузнаване отговаря за изготвянето на черен списък с цел парализиране финансовите сделки на най-близкото обкръжение на Путин след навлизането на руските войски в Крим.

В Русия атаката на Американското министерство на финансите води до силни трусове във финансовите дела на мишени от черния списък като Тимченко и „Банка Русия” (средно голяма санктпетербургска банка, обслужваща висши служители на руското правителство с авоари от близо 10 милиарда долара, която откри, че обслужването на картите й „Виза” и „МастърКард” внезапно е прекратено, а кредитният й рейтинг е понижен от „Стандарт енд Пуърс”).

Ако лице или корпорация веднъж попадне в черния списък на американското министерство на финансите, то не може повече да извършва сделки, като използва щатски долари, а това се отнася до 87% от световните валутни сделки според Банката за международни разплащания.

Какъв е механизмът? Чуждите банки обикновено „доларизират” плащанията, като прекарват транзакциите през американски банки, от които се изисква да блокират всяко плащане, в което лице или организация имат пряк интерес. След налагане на санкциите американското министерство на финансите забелязва увеличаване на изтичането на капитали от Русия. То посочва, че досега парите, напуснали страната, „са надвишили цялостния размер на изтичането на капитали за миналата година”.

Икономиката на Русия и без това буксува, а има признаци, че украинската криза засилва спада. Международният валутен фонд наскоро прогнозира ръст само 1.3 % за 2014 г., като спадът се дължи отчасти и на Украинската криза. Руският финансов министър Антон Силуанов направи още по-ужасно предвиждане за ръста и предупреди правителството, че „може да бъде около нулата.”

Нова граница

Отделът за борба с тероризма и финансовото разузнаване има юристи и финансови анализатори, които усъвършенстват прицела си в „лоши” държави като Северна Корея и Иран, терористични организации като Ал Кайда и наркобарони в Латинска Америка. Русия представлява напълно нов тип предизвикателство. За пръв път американското министерство на финансите насочва оръдията си срещу член на групата на Г-8 на водещите индустриални държави, който има търговски връзки със САЩ, Европа и Азия.В много отношения Русия е тест за оръжията на финансовото министерство.

В центъра на силата на министерството е Службата за контрол на чуждестранните активи (подразделение на Отдела за борба с тероризма и финансовото разузнаване), която изготвя и предоставя черния списък на министерството, и чиито юрдически пълномощия произтичат от разпореждания на президента.

Това подразделение на финансовото министерство замразява авоарите на мишените въз основа на американското законодателство и налага милиони долари глоби на нарушители – частни лица или компании, чуждестранни или американски граждани, – за които е доказано, че правят бизнес с някой от черния списък. Отнася се и за компании, собственост 50 или повече процента на лица, попаднали в черния списък. Ефектът се усеща с банки, от „Джей Пи Морган Чейз” до „Голдман Сакс”, и финансови институции, от „МастърКард” до „Виза”, които се борят да останат в рамките на американското законодателство.

„Финансовите санкции зависят по-скоро от директния обсег на частни финансови институции, отколкото от обръщане към чуждестранните правителства на страните, в които са базирани тези институции”, казва Орд Китри, специалист по санкциите и старши научен сътрудник в сферата на отбраната във Фондацията за защита на демокрациите, аналитическият център за политически изследвания, базирана във Вашингтон. Китри е експерт по икономическа политика в Държавния департамент от 1993 до 2004.

Черният списък на финансовото министерство се разпраща подобно на Гугъл сигнали (Google alerts). „Имаме RSS фийд с всяка финансова институция в страната, и стотици други банки, не само в САЩ, но и по целия свят, които също получават списъка”, казва за „Нюзуик” Адам Шубин, директор на Службата за контрол на чуждестранните активи. „Ние го „изстрелваме” и той веднага дава резултат”, казва Шубин.

Финансовите институции извън САЩ също следят внимателно списъка, защото не искат да рискуват да работят с личности или банки, поставени извън закона като например „Банка Русия”. „Най-големите и високотехнологични банки са го включили във филтрите си и проверяват потенциални транзакции в рамките на минути”, казва той.

Да вземем например „Джей Пи Морган”, която обработва разплащания в размер на 4 милиарда дневно. На 26 март си навлече гнева на Руската федерация, когато блокира рутинен превод от 3,080 $ от Руското посолство в Казахстан до застраховател, базиран в Москва, чийто мажоритарен собственик само допреди няколко дни е била „Банка Русия”.

Въпреки че плащането в крайна сметка е извършено в началото на април, когато се потвърждава, че „Банка Русия” вече не е мажоритарен собственик, Външното министерство в Москва отправя гневни упреци към „Джей Пи Морган” от електронната си страница в продължение на седмица, като заявява че действието на банката е било „Неприемливо, незаконно и абсурдно”. Приближено лице до банката, което не желае да се споменава името му, каза пред „Нюзуик”: „Руското посолство е полудяло, но какво можем да направим? За съжаление, e попаднало между чука и наковалнята”.

Почти по същото време „Виза” и „МастърКард” се озоваха в подобно затруднено положение заради начина, по който интерпретираха черния списък на финансовото министерство, до 11 април той се беше разраснал и включваше 40 лица и компании. И двете компании спряха да обработват плащания за „Банка Русия” и московската „Банка СМП” на 21 март, което предизвика обвинения към тях, че действат незаконно срещу банките и техните клиенти. В случая с „Банка СМП”, забраната е отменена на 23 март след като Министерството на финансите внесло яснота по въпроса според „МастърКард”, но забраната за „Банка Русия”, една от „специално посочените цели”, остава в сила.

Когато научава за затрудненията на „Банка Русия”, Путин (който не е споменат в черния списък на финансовото министерство, главно заради поста си като президент) заявява, че незабавно ще си отвори сметка в нея.

Също като „Джей Пи Морган” повечето от отделите за финансов контрол на банките използват високотехнологичен софтуер и филтри, за да проверяват подозрителни финансови операции, като блокират разплащания на всеки, който е свързан с черния списък на Службата за контрол на чуждестранните активи.

„След като веднъж си влязъл в черния списък на Службата за контрол на чуждестранните активи, никоя банка по света няма да работи с тебе”, казва Лий, която е специалист по регулирането на международната търговия, включваща икономически санкции, ембарго и контрол на износа. „Взаимосвързаността на глобалната обработваща система означава, и това е новото, че няма къде да се скриеш.”

Черният списък на Министерството на финансите вече включва 5,843 лица и компании. Увеличение с над 150 процента в сравнение с изминалото десетилетие. В информация, специално предоставена на „Нюзуик” от министерството, се посочва, че то е добавило средно по 558 нови лица и компании в глобалния си черен списък за последните четири години (до края на 2013), в сравнение през предишните четири години попълненията са били средно 391. Включването в списъка изисква оторизиране от различни агенции и от Министерство на правосъдието.

Но изваждането от списъка е по-трудно. „Имаме клиент, който е починал преди осем месеца и все още е в списъка”, казва Сам Кътлър, съветник във „Ферари енд Асошиейтс”, правна фирма във Вашингтон, консултант по въпросите на санкциите на САЩ. „Осама бин Ладен и все още в него. А той е мъртъв от четири години. От юридическа гледна точка, в по-добра позиция сте, ако сте посочен като чуждестранна терористична организация, отколкото ако сте в списъка на Министерството на финансите.”

Изненадани

На 21 февруари в Министерството на финансите на САЩ е подаден сигнал за тревога, горе-долу тогава бившият президент Виктор Янукович изчезна и избяга в Москва по време на ескалиращите протести срещу неговото правителство, подкрепяно от Кремъл.Шубин казва, че неговата служба веднага започва да събира информация за Русия.

„Беше необходима бърза реакция – бърза и съдържателна, а не символична, начин да се идентифицират ключовите руски приятелски кръгове и финансови мрежи” каза той. В края на февруари, по време на съобщенията, че руските войски в Крим напускат казармите си, Белият дом уведомява Министерство на финансите, че е изготвил административни разпореждания, подписани от президента, с цел юридическо узаконяване на черния списък.

„За пръв път имаме артикулирани толкова прозрачни, и добре дефинирани нива на санкции”, казва Муджтаба Рахман, анализатор за Европа от консултантската компания „Еуразия Груп” в Лондон. „Има три нива с ескалиращи ответни мерки и последствия, ниво едно е символично, ниво две се прицелва в лица и ниво три, което заплашва да накаже цели сектори от Руската икономика.” Русия е на ниво две. Бивш високопоставен служител казва пред „Нюзуийк”, че „в момента все още даваме предупредителни изстрели и възможност ситуацията да се успокои. Но ако Путин продължи да се противопоставя, то тогава жребият е хвърлен.”

Световно господство

Доскоро САЩ разчитаха до голяма степен на вековни методи в умелото провеждане на международната си политика, основаващи се на бомби, сражения със сухопътни войски и голям набор от санкции – като например търговските ембарго – използвани като груби едностранни инструменти за сразяване на противника. Това често създава нежелани жертви и щети сред цивилното население и вреди на съседните страни и техните икономики.

В новия световен ред на прецизно насочени финансови санкции, Министерство на финансите превръща глобализацията и финансовото господство в свое преимущество.„Не беше лесно” спомня си мозъкът на този нов ред Хуан Зарате, юрист, завършил Харвард, сега главен съветник в Центъра за стратегически и международни изследвания, (център за анализи), базиран във Вашингтон. ФБР и Министерство на правосъдието нe желаят Финансовото министерство да се меси в налагането на законите. „Трябва да докажем, че най-голямата сила, която има финансовото министерство, няма нищо общо с пистолети и значки”, казва той, „а с пазарите и финансовото въздействие.”

През март 2003 година старото подразделение на Финансовото министерство известно като Управление по налагане на санкции, е прехвърлено, заедно с по-голямата част от персонала си във новосъздаденото Министерство на вътрешната сигурност. За тези, които не влизат в него, то си остава призрачен град. Отиват си митническите агенти, подразделенията за борба с нелегалния алкохол, цигари и огнестрелни оръжия, както и служителите от секретните служби. На тяхно място идва нова, елитна сила, водена от Зарате: половин дузина служители и анализатори от финансовото министерство, които се борят за нов подход към националната сигурност.

Ще притесни ли обаче една прецизна финансова война Путин?

Белият дом „се е отказал” от опитите да се справи с Путин според служител, който споделя виждането на администрацията и добавя, че представителите на администрацията „не виждат смисъл да се опитват директно да достигнат до него.”

Както каза друг бивш високопоставен служител от Министерство на финансите: „Тези санкции са предназначени не да го накарат да се оттегли от Крим, който вече загубихме, а да действат като превантивна мярка срещу бъдещи агресии. Имаме шанс да успеем и да не съсипем Русия и световната икономика.”

Със съкращения

Превод: Мария Николова

ИStoRии
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.