Русия пусна стари бомбардировачи да патрулират с ядрени ракети

Кристофър Боян

Руски стратегически бомбардировач Туполев ТУ 95, (Tu-95 Bear), заснет от Норвежките военновъздушни сили край границите на Норвегия на 17 август 2007 г. Путин заяви в петък, че Русия подновявава патрулите на стратегически бомбардировачи от времето на Студената война. Първата модификация на ТУ-95 е от 50-те години. Експерти се опасяват, че старите самолети с ядрено оръжие носят риск за Русия и света. Снимка: Ройтерс

Решението на Русия да възобнови далечните полети на стратегическите си бомбардировачи, като в периода на Студената война, показва, че тя иска и има икономически възможности да отправи предизвикателство към американската хегемония и разширяването на НАТО и то вече не само с риториката си.

В петък президентът Владимир Путин съобщи, че се подновяват патрулните полети на стратегическата авиация. Това решение най-вероятно ще бъде одобрено от повечето руснаци, но то крие рискове за самата Русия и дори е против собствените й интереси, подчертават военни анализатори в Москва.

Крилата ракета KH-55 Гранат (по кодовете на НАТО – AS-15 „Kent“), удължена версия с резервоари за гориво, която се прикача към стратегическия бомбардировач ТУ 160 – Блекджак. Снимка:www.aviapedia.com

„Решението бе взето преди няколко месеца“, убеден е Павел Фелгенхауер – независим експерт, който подчертава символиката на случилото се – новината бе оповестена по време на руско-китайски военни маневри в Урал.
„Това очевидно е много опасно. Самолетите ще транспортират ядрени ракети в зони, от които ще са в състояние да достигнат Съединените щати“, добавя специалистът по въпросите на отбраната.

Старият свръхзвуков стратегически бомбардировач Туполев ТУ 160, наричан на Запад „Блекджак“, отново ще започне патрулни полети. Подобни бомбардировачи не са произвеждани от 80-те години. Снимка:www.aerospaceweb.org

Путин не каза изрично, че бомбардировачите ще бъдат въоръжени с ядрени ракети. Експертите обаче подчертават, че това се подразбира от използваната формулировка – патрулиране с бомбардировачи „в състояние на тревога“.

Тези патрули на бомбардировачите са последната от серията мерки, предприети след ключовата реч на Путин в Мюнхен през февруари тази година, в която той обяви, че Русия ще води политика на по-агресивна, но и на по-предвидима отбрана.

Последваха: обявеното излизане от Договора за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ), опити с междуконтинентални ракети, заплахата за насочване на ракетите към Европа и идеята за възстановяване на постоянното присъствие на руския военноморски флот в Средиземно море.

Туполев ТУ 160, наричан на Запад „Блекджак“ (Blackjack). Снимка:www.aviapedia.com

Експертите обаче се разминават в мненията си за истинските цели на Кремъл. Едни смятат, че това е блъф. Други – че е директен и опасен отговор на американската политика и на американския проект за изграждане на противоракетен щит в Полша и Чехия, две бивши съюзнички на Москва от Организацията на Варшавския договор.

Владимир Евсеев от Центъра за международна сигурност на Руската академия на науките клони към второто схващане, имайки предвид, че Русия гледа с лошо око на разширяването на НАТО в Източна Европа през последните години.

„Русия не би могла да не отговори на разширяването на военната инфраструктура на НАТО в Европа“, анализира той в коментар, публикуван на информационния уебсайт gazeta.ru.

Туполев ТУ 160, наричан на Запад „Блекджак“, пуска крилата ракета. Снимка: www.aviapedia.com

„Това е полезно от гледна точка на пропагандата, но щеше да е по-добре, ако го бяхме направили чак след няколко години, тъй като Съединените щати разполагат с доста повече средства за отговор в сравнение с Русия“, полемизира с него Александър Пикаев, независим военен експерт. „Мисля, че е малко прекалено рано да бъдат провокирани Съединените щати в контекста на сегашното стратегическо равновесие“, аргументира се Пикаев.

Крилати ракети KH-55 Гранат (по кодовете на НАТО – AS-15 „Kent“), прикачени на бомбардировач ТУ 160. Той може да носи 12 подобни ядрени ракети, всяка с бойна глава 200 килотона и обсег 3000 км. Снимка: авиапедиа

За Евсеев това възобновяване на патрулите на стратегическите бомбардировачи допълнително ще влоши отношенията между Москва и Вашингтон, без да се стига до завръщане към Студената война.
Фелгенхауер от своя страна говори за опасността от патрулиране с морално остарели самолети, от които според него само между 20 и 30 са в състояние да летят от въздушен флот, официално наброяващ 70 стратегически бомбардировача.

„Опасността не е само в това, че те отново ще летят с ядрени оръжия, както по времето на Студената война, със самолети на НАТО, които ги следват, готови да ги свалят във всеки един момент. Проблемът е и в това, че руските самолети са стари. И хората не са толкова добре обучени, колкото бяха по времето на Съветския съюз. Рискът от нещастен случай сега е доста по-голям“, предупреждава той.
(виж тук клип за стратегическия бомбардировач „Блекджек“ – ТУ 160, който е влязъл на въоръжение през 80-те години и сега ще полети пак в редовни патрулни полети. Смолетът е показан и на авиоизложението край Москва, което започна онзи ден).

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.