Новата Студена война и как ще пати България

Старата поговорка „Когато атовете се ритат, магаретата теглят” описва положението на България в настъпващата нова Студена война.

Минали са 25 години от падането на Стената в Берлин, а Желязната завеса се разкъса и по-рано, с идването на Горбачов. Как ще се случи сега разделение на света на два лагера?

Поколенията над 40 години помнят какво беше. Не беше добре. България беше в лагера на комунизма, сега е в Свободния свят. Впрочем, и руснаците не са вече в лагер, вече не са заградени от телени мрежи и изходни визи. Пътуват свободно, те са навсякъде из Щатите и Европа. Как тогава ще се раздели светът?

Най-напред, в новините замириса на едновремешната пропаганда. И от Изток, и от Запад.

Щатите измислят икономически санкции срeщу Русия. Картите „Виза” и „Мастъркард” на някои банки вече не се обслужват в Америка, има ограничения за фирми, движение на капитали и т. н. Други банки ще уредят въпроса, това не е проблем, финансовата система е глобализирана, не може да се раздели на лагери.

България не я засяга. Но нещо друго я засяга. У нас от края на комунизма насам има вътрешна Студена война, която разделя страната, с всички произтичащи от това последствия. Политическата нестабилност има икономически резултати. Рейтингите от кредитните агенции отразяват това. С новата Студена война по света политическата нетърпимост и непримиримост в България се засилва.

Най-големият икономически ръст в България настъпи между 2001 и 2008 г., когато имаше политическа стабилност и слабо политическо противопоставяне. 2001 – 2005 кредитните агенции вдигнаха кредитния рейтинг на България 15 пъти. Буквално, без преувеличение. Тогава двете основни воюващи партии БСП и СДС останаха малцинство, изтласкани от набързо сформираната политическа партия на Симеон, която се появи като алтернатива. После мнозина се разочароваха от царя, неговата партия се сви на следващите избори, но участва в широка коалиция и така за тия години България успя да влезе в Европейския съюз. А можеше и да не влезе. След 2009 пак имаше политическа стабилност, но и рязко влошаване – освен кризата, и заради неадекватното управление на Борисов. Това вече е без значение.

Сега какво ще стане? България няма да излезе от ЕС и да мине в лагера на Русия. Няма партия, която да иска това. Сидеров подкрепя Русия, но не говори за излизане от ЕС, а от НАТО. И влиянието му е слабо, може дори да отпадне от следващия парламент. Това не пречи във вътрешната Студена война да се размахват прокоби как България отива в Евразия, Путлер и т. н. Занапред всяко правителство ще бъде изложено на напрежение. България е между Европа и Русия точно когато се сблъскват.

Например, промени се значението на газопровода Южен поток. Той беше проект, изгоден главно за Русия, за да заобиколи Украйна и доставките за Южна Европа да не зависят от нея. И да попречи на проекта „Набуко”. Сега ЕС се обяви против „Южен поток”. Още тази зима България може да остане на студено посред Студената война. Путин веднъж вече врътна кранчето, а сега предупреди, че пак ще се случи, щом Украйна не си плаща. И още няма алтернатива за доставка на газ. Има да патим.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.