10 години в ЕС или невероятният възход на полското земеделие

Франс прес

Десет години след присъединяването на Полша към ЕС нейното земеделие, стимулирано силно от европейските фондове и общия пазар, е далеч от обичайните клишета за конската каруца сред мозайката от малки участъци земя.С близо 40 милиарда евро получени европейски помощи и 42,4 милиарда евро допълнително вписани в новата финансова перспектива за 2014-2020 година, полското земеделие бързо се реформира и модернизира, променяйки пейзажа на Полша.

„Във времената на коня ние бяхме нетни вносители на земеделски продукти. Днес ние сме големи износители в този сегмент с продажби за близо 20 милиарда евро и излишък от около 6 милиарда евро“, заявява министърът на селското стопанство и развитието на селските райони Марек Савицки.

Вече 76 % от износа на полски хранителни продукти отиват за страните от ЕС. Реалните приходи от земеделието са нараснали в Полша с близо 70% между 2005 и 2013 година в сравнение със средното увеличение в Европа от 29%, според Евростат. Страната стана важен пазар на земеделски машини и инвестиции.

„За десет години ние удвоихме производството си на птиче месо, увеличихме с 30% производството на мляко и млечни продукти. Станахме първият производител на печурки, изпреварвайки Холандия. Ние сме първият износител на картофи в света пред китайците“, изброява Савицки.

В село Регнюф, в централната част на страната, група 48 производители на плодове обработват 800 хектара овощни гради, имат огромен складов център и база за сортиране на ябълки. Това е един от бисерите на полското земеделие.

„Това е най-модерното съоръжения в Европа“, заявява с категоричен тон Роман Ягелински, президент на групата.

В големи хладилни камери е разположена верига за сортиране, по която всяка ябълка се анализира от компютър преди да бъде сложена в касета. Центърът бе построен за близо 50 милиона евро, а 75% от сумата бе възстановена от ЕС.

Със складов капацитет за 18 000 тона плодове този център, който се развива, скоро ще позволи на групата да сортира и консервира до 60 000 тона ябълки годишна, а целта е обемът да нарасне с времето до 100 000 тона.

„Нашите ябълки могат да се намерят на пазарите от Лисабон до Владивосток, Осло и Атина“, с гордост заявява Ягелински, който е бил министър на земеделието през 1995-96-а година, поглаждайки внушителните си мустаци, които са единствената следа от облика на някогашния традиционен полски селянин.

Структурни промени

Десетте години в ЕС предизвикаха структурни промени, но и големи разлики в развитието на отделните стопанства и райони в Полша.

От близо 1,4 милиона ферми днес една трета почти бездействат, а в същото време други близо 250 000 осигуряват 80% от полското земеделско производство, посочва Пьотр Новак, социолог в Ягелонския университет в Краков.

Средната площ на стопанствата нараства: от едва 7,5 хектара тя достига над 10,5 хектара, според министерството на земеделието.

Въпреки спада на броя на стопанствата и земеделските производители населението в селските зони нараства.

„Философията на земеделските стопани се промени, както и на общественото мнение като цяло. До началото на 2000-те години земеделието се възприемаше като проблем за решаване. Оттогава то самото стана решение на други проблеми в Полша. Именно то, с експортния си потенциал, е източник на нови работни места при преработката на земеделски продукти, както и в сектора на услугите“, обяснява Савицки.

Преди разширяването на ЕС през май 2004 година полските селяни бяха много сдържани към членството, та дори и враждебно настроени. Днес те са променили силно мнението си. „Съотношението на земеделските стопани, които гледат положително на ЕС, достигна 75%“, посочва Йежи Вилкин, експерт по селскостопанска икономика в университета във Варшава.


Немислимо преди 10 години

Ярослав Пита, който отглежда ябълки във Франопол, в централната част на Полша, е увеличил овощната си градина от 8 на 28 хектара.

„Възползвах се от всичките европейски програми за подпомагане, до които имах достъп. Инсталирах нова напоителна система, купих машини и модернизирах хладилните камари“, казва той, очаквайки с нетърпение да пристигне един руски камион, който ще купи ябълки от неговото стопанство.

„Мисля, че сега би трябвало да се отворим към арабските и африканските пазари“, казва Ярослав без комплекси и допълва: „Преди 10 години дори не бих си и помислил за това“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.