Поща abv.bg близо до Гугъл и Фейсбук по посещения. Топ 40 на най-четените медии

Онлайн изданията надминават по посещения сайтовете на телевизии и вестници.

Най-посещаваният български сайт е пощата abv.bg, показват данните на сайта alexa.com, който следи интернет трафика към всички сайтове в глобалната мрежа. Сайтът не изисква регистрация и отчита основни данни за сайтовете, средно време на престой на читателя, брой кликвания, аудитория и т. н., и ги подрежда в обща класация за глобалния интернет и за съответната държава.
Според alexa.com обаче най-посещаваните сайтове в България на първо място са Гугъл, Фейсбук, Youtube, чак тогава идва българската поща.
Данните на alexa.com не отчитат точен брой посещения, но отчитат трафика и други показатели, и са обективна база за сравнение между българските сайтове, защото ги мерят с еднакъв аршин. Много български сайтове се позовават на данните за посещенията си на броячи като Gemius, но за този уеб анализатор трябва да се регистрираш и да му плащаш, което поставя в неравностойно положение сайтовете. Има регистрирани там, които се позовават на данни, че са най-четени, но има такива, които не са регистрирани там и никой не сравнява с техните показатели. Има и спорове за методите на анализиране на трафика на сайтовете. Най-точни данни дава Google analytics, но там няма сравнения и данните се ползват само от съответните сайтове-потребители, които са се регистрирали в този анализатор.

Според данните на alexa.com първите 10 най-посещавани сайта у нас са:

Google.bg
Facebook.com
Google.com
Youtube.com
abv.bg
Zamunda.net
Vbox7.com
Wikipedia.org
Olx.bg (бивш prodavalnik.bg)
Dir.bg

А кои са най-четените онлайн издания и най-посещаваните сайтове на медии?
Тук въпросът е по-сложен, защото има непрекъснати размествания и някои особености на различните новинарски сайтове, които трябва да се отчитат.

Най-четените новини са в портала dir.bg и в новинарските сайтове vesti.bg, blitz.bg и dnevnik.bg. Но в тази челна група влизат и два спортни сайта – sportal.bg и gong.bg, които си имат специфична аудитория.
В първите 300 сайта по посещения, класирани от alexa.com, влизат и около 40 български новинарски медии и онлайн издания. Те се подреждат заедно с портали, справочни сайтове, сайтове за продажби и онлайн търговия, сайтове на мобилни оператори, които се ползват много от потребителите, на банки и т. н. Ако се извадят само медиите от общата група сайтове, класацията им по посещения изглежда така към началото на май:

Dir.bg (портал, който пуска и новини)

Sportal.bg (спортен сайт с новини и видео на живо от състезания)

Blitz.bg (новинарски сайт)

Gong.bg (спортен сайт)

Vesti.bg (новинарски сайт)

Dnevnik.bg (новинарски сайт, онлайн вестник)

Dnes.bg (новинарски сайт)

Pik.bg (новинарски сайт)

Ibox.bg (обединява в едно сайтовете news.bg, topsport.bg, money.bg и др. сайтове)

Offnews.bg (новинарски сайт, онлайн вестник)

24chasa.bg (онлайн издание на вестник „24 часа”)

Capital.bg (онлайн издание на в. „Капитал”)

Btv.bg (сайт на бТВ)

Investor.bg (онлайн издание за икономически и финансови новини)

Inews.bg (новинарски сайт, част от група сайтове econ.bg, kulinar.bg, sporta.bg и др.)

Novatv.bg (сайт на НОВА ТВ)

Novini.bg (новинарски сайт, част от групата сайтове sportal.bg, profit.bg, woman.bg, men.bg, formula1.bg, gsm.bg)

Dariknews.bg (новинарски сайт на „Дарик радио”)

Fakti.bg (онлайн издание)

Kaldata.com (IT новини – софтуер, технологии)

Standartnews.com (новинарска агенция на вестник „Стандарт”)

Trud.bg (сайт на вестник „Труд”)

Actualno.com (новинарски сайт)

Btvnews.bg (новинарски сайт на бТВ)

Focus-news.net (агенция „Фокус”)

Petel.bg (варненски новинарски сайт)

Plovdiv24.bg (новинарски и справочен сайт на Пловдив)

Manager.bg (онлайн издание на сп. „Мениджър”)

bulgariautre.bg (новинарски сайт, обединяващ група сайтове sofiautre.bg, plovdivutre.bg, varna utre.bg, burgasutre.bg и др.)

Donbalon.eu (спортен сайт)

Webcafe.bg (новинарски и коментарен сайт)

Bnt.bg (сайт на БНТ)

obekti.bg (онлайн издание с научно-популярни теми)

Segabg.com (онлайн издание на в. „Сега”)

Mediapool.bg (новинарски и коментарен сайт)

Econ.bg (онлайн издание за бизнес новини)

novsport.com (спортен новинарски сайт)

novanews.bg (новинарски сайт на НОВА ТВ)

dunavmost.bg (русенски новинарски сайт)

livesport.bg (спортен новинарски сайт, част от група livenews.bg)

gol.bg (спортен новинарски сайт, с акцент върху футбола)

Bnr.bg (сайт на БНР)

Към тази класация обаче трябва да се направят някои уточнения.
Например dir.bg е номер едно, но това е портал, който пуска новини. Не може да се сравнява с dnevnik.bg или focus-news.net (агенция „Фокус”), които произвеждат новини като професионални медии. Новините в сайтове като dir.bg и vesti.bg се пишат от други източници, а не от собствени репортери, с малки изключения. Обобщени са от редактори от новините на агенции, радио, телевизии и от вестниците.
Някои смятат, че dir.bg незаслужено е на първо място, но ако погледнат отделните новини в сайта, ще видят, че най-четените се движат между 20 хил. и 50 хил. посещения, в зависимост от събитието (бел. авт. – посещенията на новините в дир.бг са паднали рязко в сравнение с преди 2-3 години, поради нарастващата конкуренция от сайтове). Ако някой предполага, че данните може да се манипулират, да погледне коментарите. Най-коментираните варират между 300 и 1500 коментара под новина. Броят на лайковете във Фейсбук не е показателен, често пъти читателите харесват само заглавие, без да четат. А в dir.bg тия дни показателите за харесвания във Фейсбук са заспали на едно и също число за челните новини. Но в общи линии данните за посещения са аналогични с тези на alexa.com.
Новините на vesti.bg  са четени почти също толкова. Но трябва да се отчете, че този сайт е в една група сайтове с abv.bg и всеки потребител на електронната поща при влизане вижда заглавия от vesti.bg под полето за името и паролата си. Това генерира висок трафик към новините.
Има медии, които си генерират посещения с различни средства. Например плащат за спонсорирани линкове във Фейсбук. Потребителите на Фейсбук виждат вдясно в полето до стената си заглавие със снимчица, кликват върху него и попадат в нечий сайт. Така, като платиш на Фейсбук, можеш да си докараш посещения. Всеки потребител на Фейсбук може да проследи кои сайтове си служат с това, като кликне върху заглавието (някои слагат във Фейсбук и лъжливи имена на сайтове, а чак като кликнеш влизаш в реалния сайт).
В горната класация в последните месеци е имало размествания в първите десетина. „24 часа” е излизал пред „Офнюз”, а „Офнюз” е излизал пред „Пик” и т. н.
Трябва да се отчете също разликата и между спортни сайтове, чисто новинарски, коментарни, клюкарски и лайфстайл. От значение е колко се цитират във Фейсбук. Например има сайтове в топ 20, които никой не цитира, някои си генерират трафик с някакви методи, обединяващи група от сайтове.

В общи линии в онлайн изданията най-малко се четат статии и коментари. За сайтовете от челото на класацията авторски коментари и статии се четат средно между хиляда и 6-7 хил. пъти. Изключения правят някои провокативни заглавия, които рядко надскачат 10 хил. посещения. А има и автори с постоянна аудитория, след които феномен е колумнистът Димитри Иванов във в. „Сега”, който вече има средно 30 000 посещения на колонката си всяка сряда (в някои случаи е достигал до 50 000 – виж тук), което е повече от посещенията на новините в сайтовете от челната класация.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.