Няма място за екология на Западния бряг

Асошиейтед прес

Свещеник кръщава поклонничка в р. Йордан. Снимка: e-vestnik

Израелските заселници и палестинците на Западния бряг на реката Йордан рядко контактуват, но властите се надяват, че това ще направят техните отпадни води. Еврейското селище Офра и съседните палестински села складират каналните си води в долините, с което заплашват от заразяване критично важни подпочвени води. Затова израелските власти разработват планове за уреждане на екологичната бъркотия чрез нова пречиствателна станция, обслужваща двете общности.

Но на раздирания от спорове Западен бряг политиката може да бъде също толкова мръсна, колкото отпадните води. Първоначално пречиствателната станция трябваше да обслужва само еврейското селища, но преди три години Върховният съд на Израел спря нейното строителство, защото установи, че строежът е на частна палестинска земя.

Според израелските закони и международното право частните земи на окупираните територии не могат да бъдат използвани за обществени проекти, освен ако това не облагодетелства и палестинското население. Така че сега израелските власти се опитват да узаконят заграбването на земята, като променят пречиствателната инсталация, така че тя да обслужва и палестинските села, а не само селището Офра, разположено на около на 16 км северно от Ерусалим.

Но палестинските власти отказват да сътрудничат и не протягат ръка за помощ на начинанието на израелското селище. „Палестинските села бяха поканени да се присъединят към този проект заедно със селището, но всички села наоколо отхвърлиха предложението, следвайки наставленията на палестинското ръководство“, казва Абед Рахман Салех, кмет на село Силуад.

Салех казва, че от своя страна израелски представители отказват да одобрят финансираната от Германия пречиствателна станция за околните села, защото тя няма да обслужва израелското селище. Говорителят на израелската гражданска администрация на Западния бряг Ги Инбар, заявява, че не е запознат с тази претенция.

А междувременно отпадните води продължават да текат.

През последните 40 години никой не е полагал истински грижи за палестинските села около Офра“, казва Шломи Закари, израелски адвокат, който представлява палестинските притежатели на земята, където стърчи недостроената инсталация. „Сега, за да бъде придадена някаква псевдозаконност на тази пречиствателна станция, се прави опит да се покаже или да се представи, че тази пречиствателна станция ще обслужва палестинските села“, казва той.

Започналата война около станцията за пречистване на отпадни води е отражение на по-голямата борба за контрол на Западния бряг. За палестинците Западният бряг е сърцето на бъдещата им държава, а за Израел тази земя е много важна за културното наследство и сигурността на евреите. Откакто през 1967 г. Израел завзе Западния бряг, той е изградил там над 100 селища, с което усложнява своето изтегляне оттам в бъдеще. Мирните преговори между палестинците и израелците с посредничеството на САЩ приключиха миналата седмица без напредък по въпроса за съдбата на Западния бряг.

Израел има изключителен контрол върху 60 на сто от територията на Западния бряг, вкл. върху Офра и заобикалящите го села. Планирането и изграждането на палестински села в тези зони трябва да имат одобрението на израелските власти, но палестинците твърдят, че те рядко получават такива разрешителни.

Обединените усилия по екологични въпроси като този с пречиствателната станция също среща затруднение поради необходимостта такива проекти да бъдат одобрявани от смесената израелско-палестинска комисия по водите.

Израел започва през 2008 г. строителството на станцията в една тревиста необработена долина край Офра. През 2009 г. палестинските земевладелци изпратиха петиция до израелския Върховен съд да спре строежа и съдът наложи временна забрана върху строежа. През 2011 г. съдът разпореди на държавата да не подновява строителството, докато не узакони действията си.

След три години на планиране израелската гражданска администрация на Западния бряг казва, че сега проектът е в напреднал етап на планиране и през следващите няколко дни ще бъде представен на правителството за одобрение. „Когато строителството бъде завършено, инсталацията ще бъде достъпна за ползване и за околните палестински села“, се казва в изявление на администрацията.

Планът е до построената наполовина инсталация за Офра да бъде изградена допълнителна инсталация, която да обслужва тези села. Не е ясно дали съдът ще разреши преработване на отпадните води от Офра, в случай че палестинските села откажат да се включат.

А районът изпитва огромна нужда от решаване на въпроса с отпадните води. Когато израелските заселници в Офра пускат тоалетните си казанчета, фекалните води се стичат в долина, край която има маслинови дръвчета. Когато палестинците в околните села пускат тоалетните си казанчета, водата изтича в помийни ями, които после биват изпомпвани в цистерни, изпразвани в долината. Всичко това заплашва един водоносен пласт, който е важен източник на питейна вода както за израелците, така и за палестинците.

Ицхак Майер, председател на заселническата Асоциация за защита на околната среда, казва, че околната среда не трябва да страда заради израелско-палестинския конфликт. „Няма друг начин освен отделяне на политиката от екологията“, казва Майер. „Не знам дали ще има окончателно споразумение. Не знам дали ще има окончателно споразумение през нашия живот, за нашето поколение. Междувременно трябва да правим нещата заедно“, подчертава той.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.