Според Краматорск Украйна е вече мъртва

Разрушен завод край Донбас. Снимка: нюзру

„Украйна умря на 2 май. Свършено е. Не искам повече да живея с украинците. Те ни избиват“, горещи се Виктория със зачервено от вълнение лице. Заедно с около 2000 жители на Краматорск тя е дошла да отдаде последна почит на Юлия Изотова, 21-годишна медицинска сестра, която беше убита в събота край барикада на проруски бунтовници. Ковчегът й е изложен пред общината, точно до бариерата, сложена да защитава сградата срещу евентуално нападение на лоялните на Киев сили.

На камарата от греди и автомобилни гуми около ковчега на Изотова има цветя и венци, но и много проруски плакати и лозунги. На една карикатура САЩ, НАТО и Европейският съюз тикат пред себе си пречупен кръст, който премазва Украйна и се насочва към следващата цел: Русия. Двайсетина мъже, въоръжени с автомати „Калашников“, стоят на пост, някои от тях носят маски, други не.

„Юлия загина, докато си тръгваше с кола от барикадата. Тя беше улучена от куршум в гърба и умря от кръвоизлив преди да стигне до болницата“, разказва Виктория, която е научила това от роднина на Юлия. Куршумът е изстрелян от украинската армия, която се опитва да възстанови контрола си върху Краматорск и Славянск, два града, превзети от въоръжени проруски въстаници.

„Украйна умря на 2 май“, в Краматорск, индустриален град със 160 000 жители, тези думи в понеделник повтарят всички. В нощта преди тази дата друга трагедия засили напрежението около трагичната смърт на Юлия Изотова. Връхната му точка бяха събитията в Одеса, където 43 проруски сепаратисти загинаха в пламъците на сградата, където бяха потърсили убежище от по-многобройните проукраински бойци. В региона на Донецк, който е преобладаващо рускоезичен, мнозина са убедени, че правителството в Киев е решило да ги избие.

След виковете и сълзите на близките на жертвата гневът взема надмощие. Малка група хора се събира около украинското знаме, което бавно изгаря. Много бавно, защото мнозина плюят отгоре му. Някой чупи запалка, за да изсипе газта върху знамето. Една жена вика, че „за да се разгори огънят по-добре, отгоре трябва да хвърлят американското и европейското знаме“.

Гледката на фотоапаратите с проблясващи светкавици над ковчега, точно зад членовете на семейството, възбужда тълпата. „Махайте се, мръсни журналисти, или ще ви смачкаме!“, извиква един човек. Женски гласове му пригласят: „Вие изопачавате всичко, вие сте виновни за жертвите. Вие предизвиквате войната между нас!“ Един оператор отговаря: „Чакайте? Аз съм руснак, работя за руската телевизия, аз казвам само истината.“

Обвиненията обаче продължават да валят: „Фашисти! Вие сте виновни!“ Женски глас, усилен с високоговорител, внезапно надвиква останалите. „Храбри хора, запазете спокойствие и не нападайте журналистите. Повечето от тях са руснаци и се стараят да отразяват събитията по обективен начин.“ Виковете престават. Хората от тълпата преминават с рози в ръка пред ковчега на младото момиче, чието лице се откроява над пищна рокля, вероятно ушита за годеж.

По високоговорителя прозвучава отново мъжки глас. „Говори вашият патриарх. Аз съм патриархът на сепаратистите“, казва гърленият глас, който обявява, че церемонията ще продължи с религиозен ритуал. Човекът е едър и висок, с подпухнало лице. Поканен да говори за „Фигаро“, православният отец Сергий се спира. Погледът му замръзва, враждебен. „Искаш мнението ми ли? Но ти веднага ще го изопачиш и то ще стане неразбираемо“, заявява той. Дрезгавият му глас отеква силно и около нас тутакси се оформя кръг.

„Човешката глупост е виновна за тази смърт. Турчинов (изпълняващият длъжността президент на Украйна) и Яценюк (премиерът) избиват нашите хора от името на американците.“ Този бивш парашутист, воювал в Афганистан, не мери думите си и предпочита да говори грубо. Той повдига рамене и подхваща отново рефрена си: „Вие пишете такива л…на, това е отвратително. Да, знам, че не всички пишете едно и също. Има ли някой, който да кликне „like“ (явно има предвид във „Фейсбук“), или друг да ми изпрати аватара си? Всички сте лъжци.“

Въпреки това, или може би тъкмо заради директния си начин на говорене и грубите си маниери, човекът бива слушан с уважение. Публиката попива думите му. „Махайте се оттук, вие французи, американци, китайци, оставете ни да се бием. После ще сключим мир и ще пием по братски. Не искам Украйна да отива в Европа и да танцува с нея. Моите братя са руснаците. Ние сме славяни. Нямаме против да живеем в сговор, но нищо повече от това.“

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.