Децата на Путин

Още едно изгубено поколение

„Наши“ – младежката организация на Путин. Снимка: в. Комерсант

Руската младеж, “закачена на въдицата” на кремълската пропаганда и пристрастена към кокаина на синия екран през последните осем години, е възприела идеалите на антизападничеството и на сталинизма, превърнала се е в носител на фантомната болка по изгубената империя. За това свидетелстват резултатите от международното изследване с участието на социолозите от Центъра “Левада”.
Респонденти са представителите на “поколението на Путин”. Онези същите – с тениските с портрета на вожда, онези от младежките лагери, с лошото комсомолско вълче пламъче в очите. Тъкмо те, младите националисти, ненавиждащи Запада и възпитани с твърде специфичен прочит на руската история, ще съставляват утрешния руски управленски елит.
Социолозите са анкетирали 1800 руски граждани на възраст от 16 до 29 години. Най-големите си спомнят слабо за съветското училище, най-малките са родени в точно в началото на либералните икономически реформи и са влезли в пубертета при зрелия държавен капитализъм. От тях 54 на сто смятат, че Сталин е допринесъл повече полза, отколкото вреда. Те не са помирисвали съветската действителност, но 63 на сто от тях твърдят, че разпадането на СССР е най-голямата геополитическа катастрофа на 20 век. Какво, да не би да са се учили лошо по история? Не, такава история им е преподавана от властите и по телевизията.

Пресслужбата на Путин неотдавна организира снимки с пропагандна цел на руския президент по време на риболов. Снимка: Ройтерс

Разбира се, те не обичат Америка. САЩ са враг според 63 на сто от тях. Какви думи! От какви дълбини на съветското подсъзнателно са извлечени? Тези деца не са припявали по улицата песента “Когато в бой ни прати другарят Сталин”, те са израсли в един свят, където “господства изгодата”, няма ръководна идеология и съществува свобода за пътешествия по света. И от нея масово са се възползвали родителите на тези млади създания, които носталгират по СССР и Джугашвили.
Впрочем, за грузинците. Естествено, младежта не ги обича. Сред респондентите 44 на сто смятат Грузия за враг – на второ място след САЩ. За тях, за младите граждани на страната, излитат стратегическите бомбардировачи, спускат се в дълбините батискафите, извършват се чудесата на нанотехнологиите и термоядрения синтез, изгражда се суверенната демокрация. Но възможно ли е да се възпитат истински патриоти с такива евтини специални ефекти?
Какво ще прави това поколение с толкова странни идеали и изопачени представи за собствената си страна след 10-15 години, когато най-конформистки настроените и най-кариерно ориентираните представители на днешната младеж станат основа на управленската номенклатура? Нефтената мъгла и газовата пелена дотогава ще се разсеят, руснаците ще почнат да излизат в пенсия на цели поколения, а децата на днешните поклонници на Сталин ще гаснат в тесните дворове кладенци сред образците на строежи “пломби” от седемте сити години. Но със сигурност няма да са готови да разчистят затрупалия ги боклук на банкрутиралия капитализъм. Играта на “Зарево” и омразата към “инородците” не са най-добрата основа за оцеляване в конкурентната постиндустриална среда.
Цяло поколение преждевременно остарели деца ще се окаже мнозинство в една неконкурентноспособна нация, която е похабила силите си в търсене на нефт в скалите на хребета Ломоносов (близо до Северния полюс – б. ред.). Поколението на липсващите ценности, на фиктивната история, без нравствено чувство и традиции за национално покаяние, ще се окаже нещастно и главно – неработоспособно, също толкова импотентно като бащите му, протъркали панталоните си на профсъюзните събрания в разните учреждения и институти.
Със здравия цинизъм на бащите все пак можеше да се оцелее във всякакви епохи на промени. А тези, с техния сляп конформизъм, няма да издържат сблъсъка със следнефтената действителност.
Такова е израснало най-празното поколение в най-новата руска история, “поколението на Путин”, децата на “путинското мнозинство”. Не ги опазихме…

gazeta.ru, със съкращения

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.