Италия – страна на популисти и евроскептици

ДПА

Италианският блогър Бепе Грило се ползва с изключителна популярност в страната. Снимка: бепегрило.ит

Италия, третата по големина икономика в еврозоната, е на път да запише най-голямото увеличаване на подкрепата за популисти и евроскептици от всички засегнати от кризата южноевропейски държави на изборите за Европейски парламент, които ще се произведат по-късно този месец.

Настроеното против върхушката Движение „Пет звезди“ (ДПЗ) на комика Бепе Грило отправя предизвикателство към управляващата левоцентристка Демократическа партия (ДП) за първото място, след като спечели една четвърт от гласовете на парламентарните избори миналата година. „Напълно съм сигурен, че ще спечелим тези избори“, каза в неделя Грило в интервю за телевизионния канал „Скай ТГ24“.

На 25 април допитване на института Ixe отчете най-високото ниво на подкрепа за ДПЗ от основаването на движението през 2009 г. Данните показаха, че то изостава от управляващата ДП с по-малко от пет пункта, ползвайки се с подкрепа от 27,4 процента.

Програмата на ДПЗ включва референдум за членството в еврозоната и премахването на правилата на еврозоната за бюджетната дисциплина. Грило също така говори за създаване на еврозона на две скорости, при която по-слабите икономики да приемат различна валута от Германия.

„Германски вестници ме наричат „фюрера“ на ДПЗ. Представян съм като расист и антисемит, като изнасилвач, като хомофоб. Най-добрият комплимент, който съм получавал, беше „популист“. Гордея се, че съм популист“, каза Грило на 15 април.

Две по-малки десни партии – Северната лига и Италиански братя – агитират за оттегляне на Италия от еврозоната. Някога това беше немислима възможност, но сега тя е обсъждана в телевизионни дискусионни предавания и във вестниците. И двете партии може да преодолеят 4-процентовата бариера на европейските избори.

Ако в това число бъде включена консервативната партия „Форца Италия“ на бившия премиер Силвио Берлускони, който подклажда антигермански настроения с надеждата да привлече протестни гласове, популистите може да спечелят до 50 процента от гласовете на европейските избори в Италия.

Ръководителят на социологическия институт Ixe Роберто Вебер казва, че ЕС е все по-непопулярен, защото е свързван с икономии и рецесия. Но той също така е убеден, че евроскептицизмът е далеч от това да се превърне в преобладаващ възглед.

В анкета, проведена от неговия институт миналия месец, 73 процента от италианците заявиха, че са проевропейски настроени, а 22 процента изразиха обратното мнение. Що се отнася до напускането на еврозоната, „това е възможност, подкрепяна най-много от една трета от страната“, каза той за ДПА.

Специалистът по икономика на свободния пазар Луиджи Цингалес се притеснява, че политическата върхушка може би подценява опасността от бунт срещу еврото в близко бъдеще, ако не се предприемат действия за поправяне на вродените недостатъци на единната валута.

„Това, което ме изумява, е, че още нямаме въстание“, каза той миналата седмица. „Невероятно е как Италия се справя с доста високите нива на безработица, както в Испания . . . в САЩ щяхме да имаме бунт“, добави той.

Цингалес казва, че еврозоната би трябвало да бъде разделена на две, както предлага Грило. Но според него това би било политически неосъществимо, защото Франция не би приела да се раздели с Германия и да създаде по-слаб валутен съюз с южните страни.

Алтернативен вариант е еврозоната да остане в сегашния си вид, но да приеме определена форма на трансферен съюз, чрез който по-богатите икономики да субсидират по-бедните. Вместо схеми за споделяне на дълговете той предлага финансирана от ЕС система за помощи за безработните.

Преди всичко той казва, че едностранно излизане от еврозоната би било катастрофа за Италия, но настоява, че доводите за и против единната валута би трябвало да бъдат открито обсъдени, а не да се допуска еврото да става „догма“.

Цингалес заяви, че някои хора „го защитават като дело на вярата“, като „девството на Богородица“, а други го отхвърлят като „източника на всички злини“, пренебрегвайки доста сериозните опасности, свързани с евентуалното разпадане на валутния съюз.

Ласло Андор, един от малцината членове на Европейската комисия с по-леви възгледи, изрази подобна тревога от опасността от политическа радикализация в Южна Европа, ако нищо не се направи за оправяне на еврото.

В редакционна статия, публикувана през декември в научния уебсайт Vox, той предупреди, че придържането към фискалната дисциплина и пренебрегването на икономическия растеж и заетостта „ще доведе до сериозно отслабване на проевропейски настроеното основно течение в южноевропейските страни“.

Андор настоя, че „някои от тези държави може би не са далеч от бедствено положение, при което членството в еврозоната и демокрацията вече не са съвместими“, и призова „разходите и печалбите“ от еврото да бъдат „по-справедливо разпределени“, за да се осигури неговото оцеляване.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.