Да харесаш певица с брада заради политкоректност

Брадатата певица, която спечели конкурса „Евровизия”, нанесе удар по индустрията на фото, химическа, лазерна, електро и всякаква епилация, благодарение на която жените се грижат за външния си вид. Що пък жена да няма брада – сякаш такова послание отправи конкурсът „Евровизия”.

В музикалния бизнес мелодията и качеството на песента не са всичко. Певицата е продукт, който се продава не само с глас, а и с вида си. И продуктът, който излъчи „Евровизия”, е знаков. Дали австриецът Том Нойвирт, с името Кончита Вурст, ще спечели обожание като излъчващите сексуалност красавици в този бизнес? Едва ли. Преди години и друга транссексуална певица спечели „Евровизия” и не стана световна знаменитост.
А Кончита Вурст, уви, нито е Фреди Меркюри, нито е Елтън Джон.

Брадатата певица естествено предизвика лютиви коментари в българския интернет. У нас твърдо преобладават хомофобските настроения, въпреки че родният Азис, който изглежда по подобен начин, вече не прави толкова впечатление, както преди години.
Наградената транссексуална певица обаче някак пасва на разпространяваното напоследък клише, че това са европейските ценности – хомосексуализъм, инцест и т. н.

Затова лауреатката на „Евровизия” разпали политическа и геополитическа дискусия. Шумни изразители на европейските ценности гневно заклеймиха хомофобията. Дотам, че да те е страх да кажеш, че тази певица не ти харесва. Не дай си Боже да кажеш, че е перверзия. Ти си хомофоб, против Европа, привърженик на Путин.

В случаи като този е сложно да даваш оценки. Няма една истина.

На хомофобите трябва да им се обясни за пореден път, че всеки човек има права да се чувства от какъвто иска пол, да се облича, пуска брада и т. н., както му се харесва. Никой не трябва да бъде потискан или преследван заради сексуалната си ориентация.

На защитниците на правата на хомосексуалистите пък трябва да им се каже да не бъркат естетическото отвращение с хомофобия. Не може всеки да хареса жена с брада и има право да си изрази мнението. Да, може да се чуят и солени изрази. Такива се чуват и за някои хетеросексуални певици и певци.

Дали Кончита Вурст е с брада, с топки и вурст или без, си е нейна работа. Но това не я превръща в голяма певица, а само в екстравагантна и провокативна, за мнозина и отблъскваща изпълнителка.

Само за едно могат да съжаляват организаторите на „Евровизия“ в България – да бяха пуснали Азис, щеше да обере овациите на Европа. По-симпатичен е от Кончита с вурст и по-добре пее.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.