Референдумите в Източна Украйна: хаос, фалшификации и абсурд

Референдумът в Луганск. Снимка: АП/БТА

Западната преса публикува множество репортажи за начина, по който преминаха референдумите за независимост в Донецка и Луганска област в Украйна. Общото впечатление в публикациите е, че допитването е преминало хаотично и е създавало възможност за манипулации. Някои от изданията се опитват да прогнозират как ще се развие ситуацията.

„Сепаратисткият вот в Украйна се състоя в обстановка на хаос“, е водещото заглавие на американския вестник „Ню Йорк таймс“. В подробен репортаж за референдума изданието обобщава, че атмосферата е била едновременно празнична и заплашителна.

Германският „Зюддойче цайтунг“ заявява в заглавие: „Така нареченият референдум в Украйна: ненадминат абсурд“. „Бюлетини, размножени на ксерокс, всеки може да гласува където и колкото пъти поиска, а това, за което се гласува, нарочно е неясно: дори в Русия изборите не се фалшифицират така откровено, както в Източна Украйна“, пише изданието и допълва, че поради тази причина изобщо не е интересно какъв резултат ще бъде оповестен, а какво ще направи руският президент Владимир Путин.

Според вестника реториката на Москва през последните седмици не сигнализира, че може да се очаква непосредствено анексиране. „Зюддойче цайтунг“ смята, че по-скоро предстои засилване на хаоса в Украйна, докато намалее желанието на Запада да харчи пари и енергия за тази държава.

Друг авторитетен германски вестник, „Велт“, коментира, че мощта на „Новата Русия“ представлява опасност за Европа. „Сепаратистите в Източна Украйна възприемат референдума си като победа на Съветския съюз. Това може да е смешно. Но опасността Европа да бъде разцепена от това движение е реална“, предупреждава „Велт“. „В резултат на тези референдуми Европа ще се окаже в директна близост с една „Нова Русия“, в която демократично и либерално мислещите хора нямат място“, прогнозира германското издание.

Британският вестник „Телеграф“ публикува анализ на Дениъл Хенън, според когото поведението на Европейския съюз в Украйна е било катастрофално. „Западът като цяло и по-специално ЕС избраха да се намесят директно във вътрешната политика на Украйна, като подкрепят опонентите на опърничавия, но все пак свободно избран президент Янукович. На тях, изглежда, не им хрумна, че по този начин канят и други да се намесят. Украйна винаги е значила повече за Москва, отколкото за Брюксел, и все пак европейските дипломати го пренебрегнаха. След като те подкрепиха недемократичната смяна на режима в Киев, Путин направи същото в Крим“, аргументира се Хенън.

Френският вестник „Монд“ съобщава, че въпреки кризата в Украйна, Франция ще достави два бойни кораба „Мистрал“ на Русия в изпълнение на договор за 1, 2 милиарда евро от 2011 г. Този договор изглежда няма да бъде обхванат от евентуални санкции на ЕС срещу Русия и единият кораб ще бъде доставен тази есен, а втория – през 2015 г., коментира изданието. „Монд“ припомня, че преди няколко дни заместник-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд изрично призова Париж да не продава бойни кораби на Русия, с което предизвика Елисейския дворец да уточни, че корабите са платени и отказът от доставка ще означава санкции за Франция.

Още по темата: Сватове, градът който бойкотира сепаратисткия референдум

Никола Милетич, Франс прес

В Сватове, където украинското знаме се вее на видно място, кметът вчера отказа да организира референдум за независимостта на Луганска област, в която се намира неговият град – уникална проява на несъгласие в Източна Украйна.

„Мой дълг е да гарантирам спазването на украинския закон. Населението трябва да изразява своето мнение в рамките на закона. Случаят с този „референдум“ не е такъв“, заяви спокойно пред АФП 48-годишният Евген Рибалко, безпартиен кмет от 2010 година на града с 20 000 души население

Въпреки това около 40 въоръжени мъже пристигнали през последната седмица от Луганск, за да му обяснят необходимостта да организира гласуването, което се състоя вчера паралелно с референдума за независимост в съседната Донецка област – първа стъпка към разделяне на Украйна, а дори и присъединяване към Русия, границата с която се намира на 60 километра от Сватове. Евген Рибалко не отстъпил, дори когато въоръжените мъже дошли за втори път, за да се опитат отново да го убедят.

Вярно е, че Сватове днес е добре защитено – на няколко километра от града украинската армия е изградила два контролни поста с тежки танкове, леки бронетранспортьори и дори зенитно оръдие. Освен това кметът на Сватове може да разчита и на подкрепата на милиция за самоотбрана от около 500 души, повечето от които са въоръжени, поне официално, само с ловно оръжие.

„Преобладаващата част от населението на района на Сватове е за единна Украйна и против сепаратизма. Хората, които се присъединиха към нашите групи за самоотбрана, са патриоти, които искат да могат да се защитят срещу въоръжените пришълци“, обяснява Рибалко. „Координираме действията си с полицията“, подчертава кметът.

За разлика от много места в Източна Украйна, където полицията показа пасивност или открито застана на страната на проруските сепаратисти, ситуацията в Сватове е различна. „В началото 80-те души от местната полиция не бяха достатъчно на брой, за да осигуряват охраната на барикадите, така че се мобилизираха групите за самоотбрана в добро взаимодействие с полицията“, разказва 36-годишната Юлия Крассий, местна журналистка и проукраинска активистка.

Пред кметството си Евген Рибалко е нападнат от петнайсетина души, донесли голяма кутия от прозрачна пластмаса, предназначена да служи за урна. „Защо не можем да гласуваме? Това е саботаж, няма нито една открита избирателна секция!“, крещи срещу него Наталия, 36-годишна домакиня.

„Какъв референдум? Коя власт е взела решение за този „референдум“?“, отвръща кметът. Но Наталия не се отказва и иска да гласува, за да реализира мечтата си за независима република Луганск. Запитана за жизнеспособността на подобна държава, тя отговаря с леко колебание: „Не съм сигурна, че ще можем да оцелеем, но ще видим. Във всеки случай си струва да се опита“.

„Хората не искат да чуят никакви аргументи. Районът на Сватове зависи на 80 процента от държавните дотации. Без парите на Киев не можем да съществуваме. Но хората не искат да го разберат“, въздиша кметът.

Евген Рибалко твърди, че разбира до известна степен проруските сепаратисти. „От години никой не искаше да изслуша тези хора. Сепаратизмът е една от реакциите на населението, на което му е дошло до гуша от всичко, начело с повсеместната корупция“, казва той.

Наистина ли Сватове е единственото населено място, бойкотирало референдума на проруските сепаратисти? „Изглежда, че референдум не е имало и в съседния град Кремен“, смята кметът.
Нещо, което не може да се провери – в Кремен, където липсваше каквато и да било видима избирателна активност, кметството беше затворено вчера следобед, полицията отказваше да дава „подобна информация“, а редките минувачи имаха само бегла представа за въпроса, към който очевидно проявяват ограничен интерес.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.