Яценюк, лидерът на Украйна, печели авторитет с имиджа на честност

Асошиейтед прес

Арсений Яценюк. Снимка: от тв екрана

Когато новият премиер Арсений Яценюк покани миналия месец антикорупционни активисти в апартамента си в Киев, първото, което им показа, беше тоалетната. „Вижте сами – пошегува се Яценюк, – не е от злато“.

Това бе язвителна забележка по адрес на сваления президент Виктор Янукович, който заедно с приближените си от правителството имаше печално известна склонност към безвкусен лукс.

Временното правителство на Яценюк се стреми да осъществи бързи реформи, за да скъса с културата на егоистични интереси, цинизъм и корупция, оставила страната на ръба на банкрута. Снимките на канделабри, позлатени колони и пищни мраморни подове от имението на Янукович, разпространени след неговото бягство, предизвикаха погнуса в цяла Украйна.

В контраст с това Яценюк лети в икономична класа, допуска критици в дома си и с готовност признава грешките си. Тези негови качества му помогнаха да си изгради авторитет и да спечели подкрепа за своята администрация, дори когато Украйна отчаяно се мъчи да избегне възможно разцепване.

Яценюк ръководи пъстър екип от млади прозападни експерти, идеалисти, националисти и герои от протестите на Майдана – площада, станал магнит за недоволството, както и от ветерани от обърканата украинска политическа сцена. Когато тази разнородна група пое властта през февруари, тя знаеше, че се изправя пред тежки предизвикателства: държавната хазна бе празна, страната бе дълбоко поляризирана, а протестното движение не желаеше да даде на новото правителство никакво спокойствие.

После нещата драматично се влошиха. Украйна загуби Крим и правителството се озова в битка с прокремълски сепаратисти, опитвайки се при това да избегне война с гигантския си съсед на изток. „Никой не осъзнаваше напълно, така да се каже, „бонуса“, който ще получим под формата на анексирането на Крим и сепаратистките движения“, каза пред Асошиейтед прес Остап Семерак, който носи титлата министър на Министерския съвет и е приближен на Яценюк.

Пътят беше белязан от успехи и провали, но по време на бурното си пътуване Яценюк, който има излъчване на леко отнесен интелектуалец, си спечели уважение, доказвайки, че е непоколебим пред достойните за Дон Кихот предизвикателства и готов да жертва личните си интереси за доброто на страната. Яценюк често сравнява новата си работа със самоубийствена мисия и когато наскоро бе поздравен за поста, се пошегува, че съболезнованията са по-уместни.

Докато Източна Украйна изпитва дълбоко недоверие към новото правителство, останалата част от страната изглежда има доверие в новите си лидери. Общонационална анкета на Международния републикански институт през април показва пълна или частична подкрепа за правителството на Яценюк от 52 на сто – спрямо 46 процента през март. Проучването обхваща 1200 респонденти при допустима грешка плюс-минус 2,8 на сто.

Положителната оценка не се споделя от Русия, която обяви новото правителство за сборище от националисти и радикали, завзели властта с въоръжен преврат.

Докато страната се готви за президентските избори на 25 май, всички погледи са вперени във временното правителство и способността му да осигури успешен вот, докато източните и южните райони са разкъсвани от размирици.

Един неоспорим успех на кабинета на Яценюк е получаването от Международния валутен фонд на кредит от 17 милиарда долара, за да се избегне срив на задлъжнялата икономика. Отпускането на кредита изискваше прилагането на крайно непопулярни реформи като девалвация на украинската гривна и рязко повишаване на цените на комуналните услуги.

„Не обещавам подобрение, нито днес, нито утре. Основната ни задача е да стабилизираме положението в страната“, каза в парламента Яценюк през февруари, когато бе назначен. „Нямаме друг изход, освен да взимаме крайно непопулярни решения“, добави той.

Очаквайки масово недоволство, администрацията на Янукович години наред отказваше да направи тези реформи и затова не успя да получи помощта.

Въпреки че е богат, Яценюк лети с редовни авиолинии при посещенията си в западните столици – рязък контраст с неговите предшественици, които предпочитаха правителствените самолети или луксозната първа класа. Яценюк въведе и мерки за икономии за държавните служители, като обяви за продан правителствени автомобили, курортни обекти и други имоти.

„Въвеждаме най-строга система за контрол и намаляване на бюджетните разходи във финансовата история на Украйна“ каза Яценюк пред депутатите.

Юрист по образование, 39-годишният Яценюк е натрупал богатството си в банковия сектор, преди да се прехвърли във властта като министър на икономиката, външен министър и председател на парламента. Той има две дъщери, а съпругата му, 43-годишната Тереза, се занимава с обществени и благотворителни дела. Висок и слаб, с очила, Яценюк беше лесно забележима фигура в протестното движение Майдан, което отстрани Янукович, но му липсваше харизма, за да стане върховен лидер на протестите. В един момент беше осмиван, защото се закле, че предпочита да получи „куршум в челото“ от полицията, а после стоеше настрана от всакакви конфронтации.

Но като премиер, откровеността и готовността му да взема трудни решения му спечелиха подкрепа. „Като цяло смятам, че Яценюк се оказа прагматичен, разумен и принципен лидер, който се старае максимално да поддържа мира, почтеността и основните принципи не Майдана“, каза Тим Аш, анализатор по развиващи се пазари към лондонската „Стандарт банк“, като подчертава неговата „привързаност към правата на човека, върховенството на закона, пазарната икономика и демокрацията“.

Но в стремежа си да осигури западно бъдеще за Украйна, Яценюк не е имунизиран срещу грешки, твърдят някои наблюдатели. Чак след загубата на Крим – три седмици, след като бе поел поста, Яценюк отправи обръщение на руски език към размирните райони с руски уклон, в което им гарантира правото да говорят руски и обеща по-широки регионални правомощия.

Един от първите закони, приети от парламента в еуфорията на победата на Майдана, бе отменянето на закон, който позволяваше използването на руския език като официален в рускоезичните региони. Пред лицето на огромната ответна реакция изпълняващият длъжността президент Олександър Турчинов наложи вето на законопроекта за отмяната, но вредата беше нанесена: враждебността към правителството в доминирания от рускоезично население изток рязко нарасна и Кремъл заплаши, че ще нападне Украйна, за да го защити.

Яценюк, ведно с партията си, бе гласувал за отменянето на закона, но впоследствие призна, че това е било грешка. Впоследствие той предложи промяна в конституцията, която да позволи на регионите право сами да избират езика си.

Въпреки гневните думи Киев не оказа практически никаква съпротива срещу анексирането на Крим от Русия и протакаше евакуирането на своите войници от полуострова, като ги остави обсадени и тормозени от руските сили и проруските милиции.

Правителството понесе няколко конфузни неуспеха, докато се опитваше да потуши бунта на изток – например загубата на няколко бронетранспортьора, заловени от проруските бунтовници, и пленяването на офицери от службата за сигурност.

А има още много работа за свършване. Правителството тепърва трябва да изпълни обещанието си от Майдана да не допуска бивши чиновници, уличени в корупция, да заемат държавна служба, и да приключи разследването за смъртта на над сто активисти, убити в сблъсъците с полицията. Кабинетът ще трябва да покаже също, че твърдата му антикорупционна реторика води до реални подобрения в дългосрочен план.

Но според мнозина експерти правителството заслужава кредит на доверие предвид огромните по мащаб и сложност предизвикателства пред него.

„Може много да се критикува сегашното правителство, но трябва да се има предвид при какви крайно трудни исторически и драматични условия е принудено да работи то сега. Правителството действа в условията на революция, война, президентски избори и икономическа криза едновременно“, казва политологът Вадим Карасьов.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.