Норвежки крави се радват на всякакви глезотии в Босна

Асошиейтед прес

Норвежки крави в Босна. Снимка: Си Би еС

Има причина да завиждате на кравите на Юсуф Арифагич. В страна, в която половината население живее в бедност, неговите животни спят на дюшеци в обор с компютъризирана климатична и осветителна система. Те редовно са къпани, масажирани, а отвреме навреме им правят и маникюр.

Релаксираща музика, понякога класическа, понякога местни серенади, осигурява безстресово доене.

Никой не трябва да завижда на моите крави. Всеки трябва да разбере, че визата за бъдещето е науката, казва Юсуф Арифагич, 52-годишният фермер, за когото говорят всички около Козарац в северозападна Босна. Арифагич донесъл концепцията за обгрижване на крави от Норвегия, където той живял като бежанец по време на войната в Босна през 1992-95г.

След години на преговори с двете страни Арифагич инвестирал 8 милиона евро 11 милиона долара в луксозната ферма и започнал преди четири месеца с внос на 115 норвежки червени крави – порода едри животни без рога, създадена през последните 75 години, за да дава повече и по-добро мляко.

Неговият план е да увеличи бройката до 5 000 крави, създавайки най-голямата ферма в Европа за този тип животни. Той иска други фермери в Босна да го последват, за да може Норвегия един ден да премести част от своята млечна промишленост в Босна. Това ще избегне високите цени за отопление по време на суровата норвежка зима и ще помогне за намаляването на почти 40 процентната безработица в Босна.

Арифагич и неговите 25 работници следят всеки ъгъл на обора с гумен под на компютърни екрани. Голямата зала изглежда почти празна, тъй като повечето от животните предпочитат да висят край шестте автоматични четки, подобни на тези в автомивка, радвайки се на масажите. Компютър регулира температурата, качеството на въздуха и осветлението, което поддържа кравите здрави.

Сметката на Арифагич: добрите грижи за кравите дават пет литра мляко повече на ден. Като се умножи това на стотици крави, макар първоначално да е скъпо, модерната технология се изплаща само за няколко години, казва той.

Ветеринарният инспектор Велибор Кесич казва, че концепцията на Арифагич прави неговата работа по-лесна като показва на други фермери как да намалят инфекциозните болести.

Луксозното отглеждане на крави със сигурност изуми съседите в Козарац. Моят обор не може да се сравни с това, казва фермерът Дервиш Менхович, чието семейство отглежда седем крави, натъпкани в традиционен обор близо до неговата къща. Неговото е хотел, казва Менхович.

Новата ферма носи още една, може би по-голяма полза за Босна. Във фермата на Арифагич работят както сърби, така и бошняци, тъй като предприемачът няма време за враждите от миналото.

Ние живеем, работим и създаваме тук, казва той. За пръв път от войната млади и образовани хора се завръщат в Козарац, казва той.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.