Как партията на един комик популист е на път да стане първа сила в Италия

Ройтерс

Италианският блогър Бепе Грило се ползва с изключителна популярност в страната. Снимка: бепегрило.ит

Франко Пичини, учител от италианската столица, казва, че цял живот е гласувал за левицата, но на изборите за европейски парламент този месец ще подкрепи Движението „5 звезди“ на комика Бепе Грило.

„Знам, че политическата му платформа не е много ясна, но стига толкова със старата италианска политическа гвардия! Всички те трябва да си ходят“, заявява 58-годишният учител, който работи с тийнейджъри със специални нужди.

„Грило е единствената алтернатива, ако искаме да започнем начисто“, казва той.

Движението „5 звезди“ нахлу в италианския парламент за първи път миналата година, яхвайки вълната на недоволството от италианските политици и лошото им управление на третата по големина икономика в еврозоната.

Но през миналата година Движението „5 Звезди“ беше разклатено от вътрешни борби и няма с какво да се похвали в смисъл на нови законопроекти. Дори и така обаче, в Италия, която все още носи белезите от тригодишната икономическа криза, простонародният популизъм на 65-годишния Грило остава мощно изборно оръжие.

Проучванията на общественото мнение сочат 27 процента вот за Грило за европейските избори на 25 май, което е повече от 25,6-те процента, получени на парламентарните избори миналата година. Това отстъпва на 33-34-те процента на Демократическата партия, но някои твърдят, че сондажите подценяват Движението „5 звезди“, защото социологическите агенции обикновено анкетират по стационарни телефони, докато по-младите гласоподаватели – ядрото на подкрепата за Грило, предимно използват мобилни телефони.

„Тъй като кризата няма да се реши през следващите няколко седмици, политическото пространство за Грило все още е огромно“, казва Елизабета Гуалмини, политолог от „Институто Катанео“, автор на книга за Движението „5 Звезди“.

Италия, подобно на други южни европейски страни, показва плахи признаци на икономическо възстановяване, а инвеститорите се връщат към един дългов пазар, който масово бяха пренебрегнали, но бизнесът все още страда от проблеми, а безработицата е висока, особено сред младите.

Дори преди кризата реалният италиански БВП на глава от населението не беше нараствал от 1997 г. – две години преди въвеждането на еврото, според Евростат.

Според критиците на Грило партията е пропиляла шанса през изминалата година да оползотвори популярността си, заемайки опозиционна роля в парламента и отказвайки да се съюзява с други партии за прокарването на законопроекти. Но това се смята за достойнство от партийните привърженици, разочаровани от десетилетията на политически компромиси, които крепяха единството на коалициите, но за сметка на дълбоко необходимите реформи.

Освен това Грило има и по-широко влияние върху политическото говорене в Италия. Новият премиер от Демократическата партия Матео Ренци – най-младият в историята на Италия със своите едва 39 години, поръсва речите си с лозунги от речника на Грило, а миналия месец обяви за продажба в е-Вау десетки официални държавни автомобили като начин да ограничи облагите на италианските политици.

„Ренци и Грило много си приличат. Ренци е единственият политик, който може да подкопае популярността на Движението „5 звезди“, защото използва същите популистки комуникационни стратегии като Грило: той говори директно на домакините, на работниците в заводите“, казва Гуалмини.

На миналогодишните избори италианците възторжено приеха реториката на Грило, че е време да се поиска по-голяма отчетност от правителството, особено след цяла година на мерки за икономии от страна натехнократското правителство на Марио Монтие, който беше назначен, а не избран, за да върне Италия от ръба на фалита.

„Нито десницата, нито левицата направи нещо, за да подобри живота ни или за да опита нещо ново“, казва Масимо Орнаги, 42-годишен инженер по информационни технологии, гласувал за Грило на парламентарните избори миналата година. Орнаги казва, че ако Движението „5 звезди“ не беше участвало в изборите, той изобщо нямало да гласува.

Резултатът от вота осигури на „5 звезди“ внушителен блок от 163 депутати общо в двете камари на парламента – долната Камара на депутатите и горната – Сената.

„Вниманието, което ни оказваха, особено в чужбина, беше огромно“, спомня си Вито Крими, лидер на партийната група в Сената. „Беше достатъчно да ни завърти главите и някои наистина се главозамаяха“, признава той.

От самото начало Грило, който основа и ръководи „5 звезди“, но не е член на парламента, твърди, че мястото на неговата партия не е „нито вдясно, нито вляво, а зад кулисите, за да контролира онези, които управляват“.

Понякога нейните депутати бяха съвсем в центъра, включително при разгорещения опит да се блокира законопроект за имотен данък, който доведе до схватки в парламента. В този случай те се провалиха, но в други са оказвали влияние над правителствената политика.

По въпроса за финансирането на партиите, открай време спорен в Италия, те помогнаха да бъде принудено предишното правителство на Енрико Лета да замени държавното финансиране с доброволни дарения до 2017 година. „5 звезди“ твърдят също, че са повлияли на плановете на Ренци да намали властта на разнообразните равнища на местно самоуправление в Италия.

„Грило успя да си присвои някои спорни въпроси, които по-рано се смятаха за запазена територия или на лявата, или на дясната част от политическия спектър“, казва Роберто Уебър от агенцията за проучване на общественото мнение „Институто Иксе“.

Може би най-ефективният ход на „5 звезди“, поне в очите на поддръжниците на движението бе, че депутатите му се съгласиха да съкрати наполовина заплатите си до около 4000 евро на месец и да използват спестените средства за подкрепа на малките и средни предприятия.

„Другите депутати вечно говорят за съкращения на разходите, но когато ги поканихме да последват нашия пример и да орежат заплатите си, нямаше отговор“, казва Никола Биондо, говорител на партийната фракция в долната камара.

Макар че по отношение на законодателство партията няма особени заслуги, именно тя успя да прокара популярна поправка в бюджета, която позволява на частните предприятия да не плащат данък върху неизплатените сметки, които им дължи държавата.

Популярността й надживя нещо, което често се оказва фатално за традиционните партии – серия от яростни вътрешни междуособици и скандални дезертьорства и изключвания. Цели 14 от 54-те й сенатори и четирима от 109-те й депутати вече не са в партията.

„Идеята, че всеки тежи еднакво в „5 звезди“, е чисто лицемерие“, казва Луис Орелана, един от сенаторите, които бяха изгонени през февруари.

За да компенсира щетите от дезертьорствата и да контрира свежестта на Ренци, който не беше стъпвал в парламента, докато не стана премиер, „5 звезди“ започна тихомълком да променя политическата си платформа.

Чрез блога си Грило неотдавна започна да се опитва да привлече десноцентристкия електорат, особено дребните собственици на бизнеси и предприемачи, които по традиция са в дясната част на политическия спектър, а най-големият им повод за оплакване са високите данъци в Италия.

„Партията постепенно се движи надясно“, казва Марио Катания, член на центристката партия „Граждански избор“ и бивш министър на земеделието в технократичното правителство на Монти.

Това отчасти е стратегически ход, смятат ализаторите, чрез който Грило се опитва да отнеме разочаровани гласоподаватели от партията на Силвио Берлускони „Форца Италия“, която също преживя вътрешно разцепление. В блога си, който е и активен форум за дебати, през април Грило предложи да се премахне Екуиталия (Equitalia) – частна агенция за събиране на данъци, която той нарече „потисник на малките и много малки компании, който обаче си затваря очите за богатите“.

Важна част от стратегията на Грило преди европейските избори е да подклажда евроскептицизма и да търси народен мандат за изоставяне на еврото, ако няма промени във финансовите и бюджетни ограничения, с които се е ангажирала Еврогрупата.

„Трябва да се организира референдум и нашият вот ще бъде „не“, ако се запазят условията на Пакта за стабилност и Фискалния компакт“, каза Крими.

Според него най-голямото постижение на „5 звезди“ е, че е възстановила доверието в италианската политика.

„Благодарение на нас много хора отново заобичаха политиката – ние отворихме прозорец, през който да видят как се управляват нашите институции. Това е модел за прозрачност, който сега искаме да експортираме в Европа“, добавя той.

Милионерът Грило беше казал, че ако „5 звезди“ не излезе първа на изборите в Италия, ще се оттегли. Мнозина не приемат думите му сериозно, защото вярват, че партията ще се разпадне без него. „Казва го, за да ни стимулира“, смята Биондо. „Иска да се целим нависоко“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.