Единно палестинско правителство носи нови възможности за мир

Джими Картър и съпругата му Розалин при Барак Обама. Снимка: Белия дом

Значителните усилия за мир в Близкия изток, които полага държавният секретар на САЩ Джон Кери, не водят до споразумение, но изясняват въпросите и все пак могат да донесат сериозни ползи. Неговият преговарящ екип сега е доста по-запознат със сложните спорове и пречки, които трябва да се преодолеят, а същото важи за израелците и палестинците, участващи в обсъжданията.

Очевидно е, че и Израел, и палестинците имат жизнен интерес от решение с две държави, основано на международното право и резолюции на ООН, одобрени от участващите страни. Президентът Обама обсъжда някои от тези ключови фактори , като призовава за спиране на заселническите дейности в окупираните територии и придържане към границите отпреди 1967 г. (с някои взаимно договорени промени). Предишни президенти на САЩ направиха други съществени предложения по деликатни въпроси, свързани с взаимната сигурност, Източен Ерусалим и правото на завръщане на палестинците.

Като се придържа към тези обичайно разбирани международни схващания, Кери може да огласи обобщение на своите заключения под формата на „рамка за мир“. То би било от помощ за широката общественост – в Светите земи и в други страни, а и за всеки, който в бъдеще полага усилия за цялостен мир.

След прекратяването на подкрепяните от САЩ мирни преговори на 29 април има вероятност да продължат опасните едностранни стъпки. През изминалите девет месеца на преговори бяха одобрени 14 000 нови израелски селищни единици, бяха арестувани над 3000 палестинци, а 50 бяха убити – това предизвика тревожни примери на палестински ответни действия, включително смъртта на трима израелци.

Плановете на палестинците за идните месеци са сравнително ясни: да съставят ново правителство на единството и да разширят участието си в ООН. Въпреки че е критикувано от някои, решението на лидерите на Организацията за освобождение на Палестина и Хамас да изгладят своите различия и да пристъпят към избори може да е положително развитие.

В миналото подобни усилия бяха изоставяни заради силна съпротива от Израел и САЩ, но сега сред лидерите на Западния бряг и Газа има доста по-голяма решителност за успех. Това помирение на палестинските фракции и съставянето на правителство на националното единство е необходимо, защото би било невъзможно да се приложи каквото и да е мирно споразумение между Израел и само една част от палестинците.

За да може една обединена Палестинска власт да остане жизнеспособна с признание от международната общност, ще е необходимо всички участници да приемат принципа на мирно уреждане на различията и да признаят правото на Израел да съществува в границите си отпреди 1967 г., което да бъде уредено с взаимно споразумение.

Решението на президента на Палестинската власт Махмуд Абас за задълбочаване на участието на Палестина в ООН може също да бъде от полза. Първите 15 договора, които палестинците решиха да приемат на 1 април, бяха внимателно избрани – обвързване с изпълнението на четирите Женевски конвенции от 1949 г., по-късните протоколи от 1977 г., отнасящи се до правилата на войната, и други, свързани с дискриминацията срещу жените и правата на децата.

Всички те са идеалистични и мирни по характер и не би трябвало да предизвикат притеснение в Израел или Вашингтон. Всички палестински фракции в правителство на единството ще трябва да приемат тези ограничения.

Палестинците са на път да се присъединят към други организации на ООН, свързани с труда, здравето, туризма, земеделието, международните права на собственост и правосъдието. Организациите от най-голям интерес и важност са Международният съд и Международният наказателен съд, където спорните правни въпроси, засягащи дейностите на Западния бряг, в Ерусалим и Газа, могат да бъдат отнасяни по-настъпателно, отколкото в миналото.

Присъединяването към тези две съдилища може да е последното действие, което ще предприеме ООП, тъй като САЩ и Израел биха реагирали доста отрицателно, а на палестинците може да се потърси отговорност за техни нарушения на правата на човека или международното право.

Кери споменава нуждата от по-добри условия на място или ново ръководство, за да може да има напредък. Единно палестинско правителство с по-широко международно признание, новоизбрани лидери и сигурна финансова подкрепа от арабския свят може да предостави възможност за нов кръг мирни преговори, които да позволят на Израел най-после да живее в мир със своите съседи. Международната общност би трябвало да се възползва от тези възможности.

БТА

*Джими Картър е 39-ият президент на САЩ и основател на Центъра „Картър“

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.