Руските вехти самолети и българските комплекси

В България битуваше преклонение пред съветската военна техника. И досега из Интернет и в някои маргинални български издания могат да се видят статии за невероятните руски ракети, самолети и т. н.

Още помня как в казармата един офицер разказваше с апломб в някакъв политически час за подводницата “Тайфун” – която била дълга “от Орлов мост до университета” и носела не знам колко си ракети и т. н. Ротата слушаше с една особена удовлетвореност, като че ли всеки от нас лично се гордее с тъпата подводница. Която беше отгладувана не само от руските лели и пияните им съпрузи по совхозите, но и от нашите баби и дядовци на село.

Поколението, израсло при комунизма, помни безкрайните разговори в момчешки компании за съветските изтребители, които били по-страшни от американските и т. н. Или за съветската совалка, която била далеч по и най, в сравнение с американската.

Вярно, щом американците направеха нещо, след някоя година и руснаците пускаха същото, за което веднага почваше да се говори, че е по-добро. Така беше и със свръхзвуковия пътнически самолет ТУ 144, произведен в отговор на англо-френския “Конкорд”, но веднага съпроводен с коментари, че руснаците всъщност първи са го направили, ама не знам кво си… Руският спря да лети след няколко катастрофи, френският също – само след една, но 20 години по-късно.

Какво стана сега с руската совалка “Буран” – не е ясно. Седи като музеен експонат, докато американските изпълняват полет след полет. Като че ли СССР правеше тези играчки само от комплекси – да покаже, че най-хуманният комунистически строй не е по-назад, а дори по-напред от разлагащия се капитализъм.
Накрая обаче се разложи комунизма. И останаха купища комплекси и военна техника.

Точно путиновско поколение в Русия, събрало в себе си най-много от комплексите на комунизма, сега извади старите си самолети и ги пусна да патрулират. Да покаже, че Русия е нещо. Да се плашат от нея, да се съобразяват. Като че ли няма с какво Русия да се гордее, освен да се ежи с военна техника.

Във века на високите технологии обаче комплексите са опасно нещо. Руските бракми ТУ 160 и ТУ 95 (виж ги в раздел “Свят”), които Путин пусна във въздуха с ядрени ракети, могат да свършат зле. Напънът му да си го мери с американците може да предизвика ядрена катастрофа някъде по света.

Иначе снимките на очуканите самолети, с изписани по тях имена на руски герои, със сигурност будят дремещата у мнозина носталгия по съветската военна мощ.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.