Миньорите са още под земята, правителството погва протестиращите

Мурат Йеткин

Съветник на Ердоган рита протестиращ. Снимка: от тв екрана

Двама полицаи от екипите за специални операции влачеха протестиращ, като го дърпаха и за двете ръце, на 14 май в Сома, Западна Турция, където ден по-рано стана най-голямата трагедия с мина в Турция.

Тогава от една от колите в кортежа на премиера Реджеп Тайип Ердоган излезе млад мъж. Добре изглеждащият мъж с хубава прическа и елегантен в черния си костюм започна да рита протестиращия на асфалта, докато двамата полицаи го бяха притиснали в здрава хватка към земята. После се върна в колата, напускайки района на трагедията с кортежа на премиера.

Името му е Юсуф Йеркел. Той е на 30 години. Съветник е – както изглежда по външна политика, а също и за изказванията и статиите на английски език – на Ердоган, а работи и като заместник-ръководител на службата на премиера. Той е един от принцовете на Ердоган, един от членовете на „Екип А“, както те самите обичат да се наричат.

Чрез фалшив профил в Туитър, за който се твърди, че е притежаван от него, плюс този на негово име – (Да, макар, че Ердоган мрази Туитър, съветниците му ползват широко мрежата за манипулативни цели) – той обяви, че по-късно ще направи изявление. Преди да каже това обаче, Йеркел заяви също, че протестиращият е член на опозиционна младежка организация и че е ругаел по него и по премиера. Той каза това, за да оправдае неприемливите си действия.

Не, нищо не му се случи. Полицията не му зададе никакви въпроси за действията му. Той още работи в офиса на премиера; няма никаква предприета срещу него проверка.

Не искам да спекулирам, но може дори да бъде оценен за действията си в защита на по-висшестоящите.

Това е, защото само минути преди инцидента Ердоган направи нещо зрелищно. Той направи нещо, което вероятно за първи път прави премиер – който и да било премиер, на която и да било страна. Имаше протести на роднини на миньорите, докато той вървеше към своя кортеж след пресконференция, на която каза, че смъртта е част от „съдбата“ на миньорската професия. После промени посоката си и тръгна към група протестиращи с думите „Елате и ме освиркайте в лицето“.

Преди появата на това видео на 15 май репортери интерпретираха погрешно сцената, казвайки, че той се е скрил от протестиращите в супермаркет наблизо, наобиколен от взвод от (вероятно 20-ина) телохранители. След като видеото се появи – има и други тълкувания на станалото, като някои предполагат, че Ердоган всъщност е гонел двама-трима души.

В супермаркета ръката на Ердоган се надига и спуска надолу два пъти, както се вижда от това не съвсем ясно видео, преди той да се обърне и да се качи в колата. (Въпросите са дали той е ударил или бутнал протестиращ, който бил спрян там от полицаи.) Йеркел, неговият съветник, излиза тогава от колата, точно след като Ердоган влиза, и рита друг протестиращ, хванат здраво от двама полицаи.

Има и друга снимка, за която трябва да ви разкажа. Два часа преди това, когато Ердоган пристигна в Сома и беше на мястото на мината, той бе приветстван от собственика на компанията оператор на мината Сома Кьомюр Ишлетмелери Алп Гюркан. Здрависа се с Гюркан и получи информация.

Това би могло да бъде сметнато за нормално, ако прокурорът в Сома, който незабавно започна разследване за трагедията, беше имал възможност да зададе няколко въпроса на собственика на обекта. Или ако въпроси можеше да бъдат зададени на когото и да било от компанията, която бе похвалена от министъра на труда Фарук Челик като компания, „преминала всички инспекции“ успешно, сякаш нищо никога не се е случвало там.

Към снощи никой не е бил разпитан от прокурорите за инцидента в мината. Единствените хора, които бяха разпитвани, са протестиращите, които се опитваха да научат какво е станало с миньорите долу; техни братя, бащи, приятели.

Равносметката от най-голямото нещастие в мина в Турция е за 282 загинали към сутрешните часове на 15 май (според най-новите данни жертвите са 284, бел.ред.), като все още блокирани вътре са повече от сто миньори (министърът на енергетиката и природните ресурси заяви днес, че максимум 19 души са все още в мината, бел.ред.).

На пресконференция вчера следобед енергийният министър Танер Йълдъз заяви, че пожарът в шахтите все още не е напълно овладян, като на някои места те не могат да вкарват с помпа чист въздух заради използваната в мината евтина система за гасене на пожари на основата на въглероден двуокис.

Би било по-удачно едно демократично правителство да се съсредоточи повече върху спасителните дейности и да извърши щателно разследване, вместо да се фокусира да потъпква протестиращите, които и без друго страдат и скърбят.

Има и един друг момент, който може да бъде тревожен за турската система. Ердоган изглежда е преминал към нов стил на управление, който може да бъде наречен „физическо управление“, в момент когато Турция се е запътила към президентски избори през август и Ердоган е единственият явен кандидат досега.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.