Как Боряна Димитрова от „Алфа рисърч” се мъчи да извади България от ЕС

Тия дни социологическата агенция „Алфа рисърч”, доразвивайки идеите на някои политически партии, извади „научно” призрака на Евразийския съюз. Имало у нас блок от политически партии, които искат да извадят България от ЕС и да я вкарат в Евразийския съюз.

На въпрос „Ако днес имаше референдум и трябваше да избирате – за присъединяване на България към Европейския съюз или към Евразийски съюз (около Русия), как бихте гласували?“ според „Алфа рисърч” се получават следните отговори: 40% искат в ЕС, 22% – в Евразийския съюз, 28% няма да гласуват. Какво искат останалите 10% не беше съобщено.

На тази база социоложката Боряна Димитрова прави следната прокоба: „Привържениците на три партии – „Атака“, БСП и АБВ – претендиращи за ключово място в българския политически живот, са много близо до това да „извадят“ България от ЕС и да я върнат или отпратят към друг политически модел”.
Като основание Боряна Димитрова посочва следните данни: подкрепа за Евразийския съюз са дали симпатизантите на „Атака“ (38%), на БСП (34%), на АБВ (34%) и на Реформаторския блок (15%).
Невероятно, а? – Дори Реформаторският блок…

Кой го няма в картинката?

ГЕРБ.

Може би априори тази партия е 100% за ЕС, защото името й е „Граждани за европейско бъдеще на България”. Може би в тази партия няма бивши партийни секретари от БКП, няма хора които смятат Тодор Живков за „колос в българската история” (Б. Борисов), Путин за голям държавник (пак Б.Б.), ама хич няма хора, които симпатизират на Русия.

Боряна Димитрова е социоложката, на която Бойко Борисов вярва най-много, както каза самият той в един трагикомичен разговор, записан тайно чрез телефона на бившия министър Мирослав Найденов. И това е естествено, щом резултатите от нейните социологически анализи сочат без отклонение, че единствено правилният избор е ГЕРБ.

Да внушаваш, че партии у нас искат да излизаме от ЕС, е като да дърпаш дявола за опашката. Защото дори в това борянодимитровско проучване се оказва, че от привържениците на „Атака” 38% са за излизане от ЕС. Тоест не са мнозинство в партията. И самата партия официално не иска излизане от ЕС, а от НАТО. И досега няма партия, която да е поискала излизане от ЕС. Но е удобно за ГЕРБ някой да плаши, че в останалите 5 по-големи партии има хора, които ще изкарат България от ЕС.

С тези мръсни политически номера, с постоянни наплевателски обвинения срещу всички партии, освен ГЕРБ и РБ, че не са европейски, че били рубладжии и т. н., пропагандаторите ще постигнат обратен ефект. И ще увеличат симпатизантите на Русия. След като мнозина виждат, че ги обвиняват за рубладжии, без те да са такива, как да реагират? Хората се дразнят и напук няма да гласуват за застаналите в поза на единствени европейци. Сигурно и напук някои казват, че са за Евразийския съюз, като форма на съпротива, раздразнени от постоянни обидни обвинения.

Никой не може вече да извади България от ЕС. Там работят 1 млн. българи и подкрепят финансово още 3 млн. в България.

Но след като у нас разни политици и прислугата им, поради политическа немощ, застават в позата на единствени представители на ЕС, плашейки, че другите са антиевропейци, дори клеветейки ги и в Брюксел, това допълнително създава антиевропейски настроения.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.