Популистката Партия на свободата трупа сили за европейските избори

Асошиейтед прес

Хайнц-Кристиан Щрахе. Снимка: официален сайт

Бирата се лее от ранна утрин, във въздуха се носи мирис на печени наденички и цигарен дим, а сред тълпата цари въодушевление. Подвиквания, подсвирквания и бурни ръкопляскания се съревновават със скандирания „Х-К! Х-К!“, когато силният на деня скача на сцената.

Обстановката прилича малко на поп концерт. Но героят на бирената шатра е Хайнц-Кристиан Щрахе, лидерът на популистката Австрийска партия на свободата. А неговото послание всява страх в управляващата коалиция на страната преди изборите за Европейски парламент.

Въпреки своята евроскептична позиция Австрийската партия на свободата изостава само с няколко процентни пункта от социалистите и консервативната Австрийска народна партия в надпреварата за евродепутатските места на 25 май. Това е в съзвучие с очакванията за силно представяне на десните популистки партии като цяло в надпреварата за Европейския парламент.

Но социолози също така казват, че ако националните избори бяха сега, Австрийската партия на свободата щеше всъщност да ги спечели – нещо, което поразително тревожи двете партии на върхушката, които по традиция управляват Австрия.

Популярността на партията ясно отразява недоволството от статуквото. А това е трудно да се обясни само от гледна точка на социологическите данни в Австрия.

Макар че леко се покачва, безработицата остава една от най-ниските в Европа – 4,9 процента. Плътно изплетената мрежа на социалното осигуряване предоставя значителни облаги. А въпреки че данъците са високи с цел да се осигурят пари за такава щедра социална система, Австрия е сред най-богатите страни в 28-членния Европейски съюз от гледна точка на чистите доходи.

Иронията е, че това е част от проблема.

Мнозина смятат своята страна за остров на просперитета, заплашен от враждебни външни субекти – мюсюлмански бежанци, евтина чуждестранна работна ръка или брюкселски „еврократи“, които искат да им отнемат националната идентичност и същевременно незаконно да си присвоят техните спечелени с усърден труд пари, за да спасят други страни в ЕС. Във вътрешен план много австрийци са подозрителни към големите банки, чуждестранните фирми и партиите на върхушката, които смятат за корумпирани и незаинтересовани за проблемите на малкия човек.

Австрийската партия на свободата знае как да използва подобни страхове, а Щрахе е в стихията си, когато обработва своята публика.

Той призовава за „край на по-нататъшната имиграция към нашия трудов пазар“, а тълпата изригва в одобрение. Радостни възгласи и подсвирквания приветстват неговото твърдение, че в някои училищни класове делът на мюсюлманите е толкова висок, че „ти трябва лупа, за да откриеш австрийско дете“.

Според него и неговите почитатели данъците са твърде високи и несправедливи, дело на правителство на „феодали грабители“. Предложеното споразумение за свободна търговия между САЩ и ЕС е „престъпление, за което ще трябва да плащат нашите деца и внуци“. А изправена пред опитите на ЕС да „хомогенизира“ Европа, неговата партия е сама в „борбата да запазим нашия суверенитет, нашата култура и нашата идентичност“.

Облян в пот и прегракнал от викане, Щрахе е бурно аплодиран в края на своята едночасова реч. Когато репортер го пита какво прави партията му толкова популярна, той насочва към него непоколебимо строгите си сини очи и казва: „Нашата честност, нашата приземеност, нашето сърце и нашият характер.“

Мнозина в бирената шатра са съгласни с това.

„Той е единственият австриец, за когото човек има усещането, че искрено е загрижен за нашия народ“, казва 73-годишната Ангела Ланг. За 77-годишния Франц Гилман „другите партии . . . не са австрийски“, а Щрахе „е честен и защитава позициите на Австрия“.

Но обяснението за неговата популярност е по-сложно.

Предизборните плакати на Австрийската партия на свободата прогласяват „Твърде много ЕС е глупост“ и настояват Турция да не бъде допускана в Европейския съюз. Но политическият анализатор Петер Филцмайер казва, че партията също така привлича хора, които по принцип не приемат насоченото срещу чужденците стандартно послание „моята страна на първо място“, като се обръща към мнозина традиционни леви избиратели.

„Партията е дясна и популистка, и твърдо настоява за законност и ред като нуждата от повече полиция и (намаляване на) имиграцията. Тя е дясна и популистка по обществено-политическите теми, например „държавата трябва да осигури доста по-големи социални грижи“.

По време на деветгодишното лидерство на Щрахе партията намали явна антисемитска и расистка реторика, за да увеличи своята привлекателност, а телегеничният 44-годишен бивш зъбен техник отхвърля като опити за очернянето му снимките, които според критици го свързват с неонацистки дейности на младини. Все пак той беше записан да говори унизително за евреите в неофициално изказване преди няколко години.

Но той усилено се стреми да прочисти партията от хора, които открито изразяват расистки възгледи. Наскоро Щрахе принуди партиен член да напусне надпреварата за европейските избори, след като той каза, че Европа рискува да се превърне в „конгломерат от негри . . . където хаосът се увеличава (поради) масовата имиграция“.

Въпреки това крайнодесният уклон е налице – понякога на интернет страницата на Щрахе, а понякога лично.

Един мъж, на когото тълпата, бурно изразяваща своето одобрение към Щрахе и неговата реч, не обърна внимание, се изправи неуверено и изпъна напред ръката си в хитлерски поздрав, като я задържа така над 10 секунди. Когато беше попитан от репортер какво прави, той свали ръката си и си тръгна.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.