Защо италианците вярват на новините ментета

Лерчо – изданието за новини-менте

Тиражирани от италиански медии новини ментета постигат върхов интерес в социалните интернет мрежи. Новинарски фалшификат под надслов „Ако имаш куче, можеш да се възползваш от 900 евро държавна субсидия“ получи светкавично одобрението на 82 хиляди потребители на Фейсбук.

Явлението бе проучено от международен екип изследователи от университетите в Лука (Италия), Лион (Франция) и Бостън (САЩ). Те са анализирали реакциите на 2,3 милиона души във Фейсбук в периода на последните парламентарни избори в Италия. Резултатите бяха огласени в съвместно издание, озаглавено „Колективното внимание в епохата на (невярна) информация“.

Изследователите констатират масово незачитане на новините, помествани в традиционните медии, поради което убеждаването на читателската публика става изключително труден процес, дори когато се основава на достоверна информация. Лошата журналистика е нанесла такива вреди, че общественото мнение се води по нея и не е в състояние да направи дори минимално усилие, за да я разграничи от добрата журналистика.

Все повече читатели се поддават на провокациите на „троловете“. В жаргонната интернет терминология тролът е лице, което натрапва противоречиви, провокиращи или извън темата съобщения във Фейсбук, в онлайн дискусионни и чат форуми, в блогове или коментари към медийни публикации с основна цел да предизвика емоционален отговор от другите потребители, да ги дразни или просто да пречи на нормалния тон на водения разговор.

Пет са водещите електронните медии в Италия, които са специализирани в лансирането на новини ментета. Издания като „Лерчо“ (Мръсотия), „Нотицие периколозе“ (Опасни новини) и „Кориере дел корсаро“ (Пиратски куриер) още в названието си сочат, че са сатирични и предупреждават читателите да подхождат с чувство за хумор към тяхното съдържание.

Електронните вестници „Кориере дел матино“ (Утринен куриер) и „Гадзета дел Норд“ (Северен вестник) звучат като имена на „нормални“ издания, но са изцяло отдадени на фабрикуването на фалшификати. Всички те прилагат специфична техника и тактика за привличане на читателското внимание и често редуват открито подигравателен със сериозен тон.

Характерен пример е днешната публикация в „Лерчо“, озаглавена „Прекалено много папи умират на работното си място, прокуратурата започна разследване“.

„Доказателство, че занаятът на папата е опасен е фактът, че вече нито един италианец не иска да го упражнява. От години тази древна професия се упражнява само от чуждестранни работници, често пъти с тежко здравословно състояние. Досега 262 папи са се разделили с живота по време на работа. Това кръвопролитие продължава от векове и само трима папи в историята са успели да го избегнат (чрез оттегляне).

Ние се опитваме да повдигнем завесата на омерта (мафиотския закон на мълчанието), която покрива това явление на „бялата смърт“ – пояснява Пиетро Сантопадре (на италиански Свети отец) от Независимия синдикат на папите – защото за побеждаването на това зло е необходимо преди всичко да го обсъждаме и да заострим чувствителността на общественото мнение. Например, хората трябва да знаят, че международно проучване разкри, че да си папа е една от най-рисковите професии, редом с тези на диктатора, на камориста (неаполитанския мафиот) и на тапицера.

Важно е също признанието на един действащ папа, пожелал анонимност, който ни разкри душевното състояние при упражняването на този занаят. Думите на папа Алберто – името е измислено – са показателни: „Всеки ден се изправям на прозореца, говоря на хората, погалвам деца, но не знам дали ще оживея до края на деня. Когато казвам на хората „Молете се за мен“, всички го приемат като изява на смирение, но не знаят, че всъщност от страх се…“ .

Независимият синдикат на папите инициира кампания под девиза „От папство се умира“. Символ на кампанията е Йозеф Рацингер, единственият от съвременните папи, който има смелостта да се уволни и разказа драматичните си преживявания в книгата „Ако и това е папа“.

Междувременно прокуратурата търси яснота и започна разследване. Вниманието на следователите е насочено към мистериозния работодател на папите, който досега не е издирен“.

В този дух са и заглавията на другите водещи медии ментета.

„Кориере дел матино“: Мусолини ще стане светия до 2015 година.

„Гадзета дел Норд“: Всеки има право на 12,50 евро обезщетение, ако Националната телевизия сбърка прогнозата за времето.

„Кориере дел корсаро“: От 1 август 2014 година отнемат шофьорските книжки на всички жени.

„Нотицие периколозе“: Аз обладах 20 хиляди жени, от които две с Нобелови награди, твърди невероятният Берлускони.

Често пъти новинарските фалшификати се изнасят извън пределите на Италия от реномирани чуждестранни медии. Крайно сериозен е подходът на Световния икономически форум, който на ежегодната си сбирка в швейцарския курорт Давос миналата година постанови, че „масовата електронна дезинформация е един от главните рискове за съвременното общество“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.