Нарендра Моди – хиндуистки националист ще управлява Индия

Франс прес

Нарендра Моди. Снимка: официален сайт

Водач, възхваляван за икономическата динамика в щата, който управлява, Нарендра Моди, вероятният следващ премиер на Индия, предизвиква дълбоко разделение в страната си със спорното си минало и личността си.

Този 63-годишен мъж, син на продавач на чай, въплъщава твърдото крило в хиндуистката националистическа партия „Бхаратия джаната“, будейки недоверие, включително сред част от своите съмишленици.

Последовател на йога и строг вегетарианец, Моди е пропит от хиндуистката националистическа идеология още в младежките си години, които прекарва в редовете на полувоенната доброволческа организация „Раштрия суаямсевак сангх“.

Организацията, отстояваща праволинейна концепция за хиндуистката култура, бива забранявана няколко пъти, след като страната получава независимост, а нейни членове често проявяват враждебност към мюсюлманите, най-многолюдното религиозно малцинство в Индия.

Моди, който основава предизборната си кампания на способността си да даде тласък на индийската икономика и старателно избягваше всякакви радикални изявления за хиндуисткия национализъм, се сблъсква с критики за поведението си по време на сблъсъците между общностите през 2002 г., окървавили неговия щат Гуджарат.

Глава на изпълнителната власт в щата, който управлява от 2001 г., той е беше упрекнат, че подчинената му администрация бездейства, докато биват убити над 1000 души, главно мюсюлмани.

Отказът му да се извини и решението да включи в правителството на щата жена, която по-късно беше осъдена за размириците, изостри неприязънта сред противниците му.

Както САЩ, така и Европа го бойкотираха в течение на десетилетие, преди наскоро да възобновят контактите си с него, съзирайки в негово лице евентуалния бъдещ премиер на Индия.

„Тези, които настояват за извинения, искат всъщност акт на покаяние“, отвърна наскоро един от лидерите на „Бхаратия джаната“, Арун Джейтли, припомняйки, че Моди не е било преследван от правосъдието. Гуджарат – витрината на Моди

Според Джейтли индийците са надживели миналото и отдават по-голямо значение на икономическите постижения на Моди в Гуджарат.

Индийските шефове на предприятия виждат в този щат привилегирована приемна територия, хвалейки ефикасната й и слабо корумпирана изпълнителна власт.

Между 2005 и 2012 г. крайбрежният щат в Северозападна Индия бележи среден годишен растеж от 10,13 процента – втори по-големина в главните индийски щати.

„Тук мога да се срещна с висш чиновник или министър без особено затруднение“, каза наскоро пред АФП Бхагеш Сонеджи, шеф на компания за износ на фармацевтични продукти от Гуджарат и председателка на търговската камара в щата.

Според противниците на Моди обаче, доброто управление в действителност маскира централизация на властта, която граничи с авторитаризъм.

„Култът към личността, създаден около Моди, е достигнал невиждани от години в тази страна висоти“, отбеляза през април журналистът Михир Шарма във в. „Бизнес стандард“

„Моделът Гуджарат“ не среща единодушно положителен прием. Критиците му говорят за „илюзия“ и за развитие, което облагодетелства големите общности, пренебрегвайки най-бедните.

В течение на десет години до 2013 г. Гуджарат беше без комисар за борба с корупцията, а един от приближените на Моди, Амит Схах, бе обвинен в убийство и изнудване докато бил вътрешен министър на щата. Загадъчен личен живот

По време на кампанията Моди често отправяше нападки към династията Ганди, чиято партия управлява страната от 10 години, и обеща да въведе ред, след като няколко корупционни скандала отслабиха правителството в последните години.

Талантлив оратор, Моди се изразява на често на недодялан хинди и избягва английския, смятан за език на елита в Делхи.

Личният му живот остава загадка. Той така и не приема уредения брак, уговорен от родители му, когато бил дете, и живее сам в резиденцията си в Гуджарат, където с гордост показва колекцията си от птици.

Като юноша той прекарал няколко години в Хималаите на нещо като пътуване за духовно съзряване, преди да се посвети телом и духом на „Раштрия суаямсевак сангх“ и политиката, спечелвайки си репутация на изключителен организатор.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.