Как “Пари Мач” скри любовните дръжки на Саркози

Журналисти и експерти наричат френския президент Никола Саркози “президентът на перманентното ухажване“. Ухажването е двупосочно: президентът флиртува с медиите, с избирателите и дори с опонентите си, а журналистите го преследват и го наричат “новият Бонапарт”. Също като руския си колега Владимир Путин при риболова в Сибир, неотдавна Саркози открехна вратата към семейния си живот и позволи на журналистите да напишат репортажи за ваканцията му. За мъж над 50-те той демонстрира добра фигура – може би не чак толкова мускулеста, колкото на Путин, но все пак доста приемлива.

Списание “Пари Мач” не оцени по достойнство “любовните дръжки” на френския президент и пусна обработени с Фотошоп снимки, на които той е строен и втален. Снимка: L’Express

На 9 август обаче флиртът надмина всички граници, когато френското светско списание “Пари Мач” пусна репортаж за идиличната ваканция на президента в Ню Хемпшир (САЩ). 52-годишният Саркози е показан как гребе в кану заедно със сина си в езерото Уинипесоки в луксозния курорт Улфбъро, а от снимката са свалени сланините около талията му.

Тъй като оригиналните фотоси вече обиколиха целия свят, “намесата” беше забелязана веднага. Вчера френското седмично списание “Експрес” пусна на интернет-страницата си сравнение между снимката, публикувана от “Пари Мач” и оригиналните снимки на агенция Ройтерс. Оригиналът показва “любовни дръжки”, които преливат над ръба на банските. “Пари Мач” демонстрира по-стегнат и лишен от излишни мазнини Саркози.
“Експрес” обвини колегите си в манипулация и протестира срещу поведението на журналистите.

Като извинение от “Пари Мач” обясниха, че позата на президента и осветлението били такива, че подчертавали тлъстините около корема му и ги карали да изглеждат по-големи, отколкото били в действителност. Затова се наложило да се използва Фотошоп. Извинението е комично, защото и у нас, и във Франция, тези сланинки се наричат “любовни дръжки” и се ценят високо заради практическата полза от тях при хоризонтално положение.

Никола Саркози си позволява не само да флиртува с журналистите, но и да звъни в редакциите, когато не желае нещо да излиза по страниците на пресата. Снимка: Ройтерс

“Подобрената” снимка на френския президент не е първият удар за “Пари Мач” във връзка със семейство Саркози. През миналата година главният редактор на списанието беше освободен от работа, след като публикува на първа страница снимка на г-жа Саркози с тогавашния й любовник. Суровата мярка беше взета от собственика на “Пари Мач” Арно Лагардер, който е дългогодишен приятел на семейството. Явно санкцията е подействала на журналистите по-силно от очакваното, въпреки че свободата на словото във Франция е на почит, а в Париж е седалището на организацията “Репортери без граници”, която се бори за правото на свобода на изразяване в цял свят.

Свободата на печата във Франция явно е доста по-ограничена, отколкото се предполага. Пример за това е прочутото обаждане на френския президент от американския курорт в редакцията на “Монд”, където той наредил на журналистите да не пишат за Сесилия Саркози. Това стана малко след като г-жа Саркози отказа покана за посещение лично от г-жа Буш заради болест, а на следващия ден беше засечена да се разхожда в Париж.

Неотдавна руският президент Владимир Путин позволи да бъде сниман по време на почивката си в Сибир с пропагандна цел, но демонстрира по-добра форма от френския си колега. Снимка: Ройтерс

Сдържаната критика на френските медии към правителството също може да се обясни с тесните връзки между президента и издателите. Арно Лагардер, който освен “Пари Мач” притежава и вестник Journal du Dimanche (Журнал дьо Диманш), нарича Никола свой “брат”. Затова след втория тур от президентските избори Journal du Dimanche спря от печат статия, която описваше как Сесилия Саркози отказала да даде своя вот.

За начина, по който френските политици и предприемачи виждат отношенията си с пресата, говори забележката на прочутия играч в сферата на въоръжаването и собственик на самолетния производител Dassault Aviation Серж Дасо, който освен всичко друго е собственик на “Фигаро” и добър приятел на Саркози: “Защо собственикът или притежателят на по-голямата част от акциите да не може да напише в собствения си вестник какво мисли”. Простият отговор дойде от сатиричния вестник Le Canard Enchaîné (Канар Аншене): “Защото не разбира нищо от журналистика.”

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.