Избори в Украйна: В сепаратистките региони се питат къде да гласуват

Франс прес

Сепаратисти в Славянск. Снимка: делфи

Колко километра ще трябва да измине Олександър Мосийчук в неделя, за да намери отворена избирателна секция? „Готови сме да пътуваме два или три часа“, казва пасторът от Макеевка, в източната част на Украйна, която се намира в ръцете на сепаратистите и които може да възпрепятстват провеждането на президентските избори.

„Ще има големи проблеми“ в деня на изборите, пророкува този жител на град в околностите на Донецк, един от бастионите на въоръжения проруски бунт, който от месец отхвърля властта на Киев. „Знам, че нашите скъпи сепаратисти искат да спрат изборите. Ще опитам с всички сили да гласувам, но не знам къде, нито как“, заявява той.

Също като Олександър, част от избирателите е решила да гласува въпреки опасността и несигурността около организирането на изборите в източната част на страната.

„Дори да е рисковано, ще отида да гласувам, това е мое право. Искам страната ни да бъде единна и суверенна“, обяснява Павло Кусовлев, 27-годишен чиновник от Донецк, баща на две деца.

Седмица преди изборите, които трябва да определят кой ще наследи сваления президент Виктор Янукович, избирателната комисия в Киев би тревога. Поради липсата на сигурност в много части от Донецка и Луганска област близо 2 милиона избиратели може да бъдат лишени от право на глас.

Александър Бородай, загадъчният руски консултант, станал „премиер“ на „Донецката народна република“, предупреди: „В Донецк няма да има избори, никакви“.

В момента никой не може да каже на кое място в областта ще може да гласува, нито дали ще бъде гарантирана сигурността на гласуващите. Дори и служителите, натоварени с организацията на изборите.

„Не мога да защитя 3,5 милиона избиратели“, оплаква се Сергий Ткаченко, един от представителите на избирателната комисия на Донецка област. „Ако в Донецк не се проведат избори, кошмарът ще продължи и през идните години“.

Как да се подготвят избори, когато населените ви места са завзети, материалната част е унищожена, а членовете на комисията са заплашвани, пита Ткаченко.

„Животът на членовете на избирателните комисии е в опасност. Те са много уплашени и трябва да се крият“, твърди човекът, който живее в хотел и чието семейство е евакуирано от областта.

„Последна надежда преди гражданската война“

Според първите проучвания само една трета от избирателите в Изтока са готови да участват в изборите, а над 70 на сто от тях участваха в последните президентски избори през 2010 г., спечелени от Виктор Янукович, който е родом от региона.

„В тази ситуация очевидно ни е страх да отидем да гласуваме, страх ни е да живеем“, разказва Ала Москалец, която смята въпреки всички, че „това е последната надежда преди гражданската война“.

Без да изпуска от очи дъщеря си, която играе в съседна стая, тя добавя: „Ще отида да гласувам, защото мисля, че в момента страната е безсилна. Изборът на президент ще позволи, с малко късмет, да се възстанови реда в страната“.

„Готова съм да отида да се регистрирам другаде“, заявява тя, но „да се излиза от града е опасно заради контролните постове, които са в ръцете на въоръжени хора, а те могат да спрат всяка кола, без да дават обяснения“.

Преместването на изборите извън областта може всъщност да бъде единственият начин да е безопасно да се гласува, признава Ткаченко. „Избирателите можеха преди днешна дата, когато приключва вписването в избирателните списъци, да отидат да се регистрират на сигурно място извън региона“, обяснява той.

Но в неделя трябва да се върнат на същото място, за да гласуват. И „в крайна сметка нищо не гарантира, че в деня на изборите ще е възможно да се напусне града, обкръжен от бунтовниците!“, признава отчаян Сергий Ткаченко.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.