България продава имоти на чужденци за милиарди, Македония не дава земя

През миналата година в България имоти са купили 30 000 британци. Само те са влели в икономиката 1,5 милиарда евро. Снимка: sunnybulgarianproperties.com

Пазарът на недвижими имоти в България расте постоянно със средно 25 процента годишно. Британците и ирландците са начело на списъка на чужденците, които проявяват интерес към закупуване на недвижима собственост в нашата съседка. Интересът им влияе на развитието на този бизнес, което автоматично води до развитието и на други печеливши сделки. vreme-logo.gifТака с увеличаването на чужденците, които притежават недвижима собственост в България, започва да се развива още един важен сектор, свързан с този бизнес – ипотечните заеми. От 7 юни „МКБ Юнион банк“ ще позволи на чужденците да взимат ипотечни заеми за своите имоти.

Македония, за която казват, че е отворена за чуждестранните инвеститори, иронично затваря вратите за чужденците, които искат да купят недвижима собственост. За да извърши подобна транзакция, един чужденец в Македония трябва първо да открие фирма и да се регистрира като юридическо лице, тъй като законът не му позволява да действа като физическо лице.

В България също има законови бариери в бизнеса с недвижима собственост. Според закона, гражданите на ЕС не могат да бъдат собственици на земя като физически лица, макар страната да е членка на ЕС. Така ще бъде до 2014 година, когато законът ще бъде променен.

Българите обаче мъдро намират дупка в закона и тази пречка не важи за купуването на апартаменти и къщи. За чужденците няма никакъв проблем да купуват апартаменти и къщи в България като физически лица, което дава съвсем нови възможности на пазара с недвижима собственост. А цените на имотите в България постоянно растат.

Според някои данни от 2004 до 2005 година цената на апартаментите е скочила с 24,8 процента. През 2005 година квадратен метър в центъра на София е достигал до 1660 евро, докато имотите на село са стигали и до 150 хиляди евро (Б. р. – цифрите са цитирани точно. Те са изключения, реалните цени са доста по-ниски). Само за сравнение, в някои от селата в Македония къщи се продават за един телевизор.

Приходите от британските и ирландските купувачи не спират дотук. Голяма част от тях са пенсионери, които търсят място, където да се оттеглят за своите пенсионерски дни. Със себе си те носят и своите, доста високи за нашите условия пенсии. Не трябва да се забравя и бизнесът с ипотеките, който също влияе на развитието на банковия сектор в страната. Освен британците и ирландците, които първи се заселиха в страната, в България се очаква и наплив на други граждани от ЕС, като австрийци, германци и испанци.

Македония, в която непрекъснато се говори за навлизане на свежи чужди капитали, затваря вратите за тези инвеститори. Защото според закона те първо трябва да открият фирма в страната и като юридическо лице да осъществят исканата сделка.

“Интересът на британците, които искат да купят недвижима собственост в Македония, веднага спада, когато разберат през какви процедури трябва да минат,” казва Рей Пауер, представител на Британската бизнес група в Македония. Според него интересът на британците за инвестиции в имоти в Македония е голям, а единствената пречка са законите.
Местата, към които британците проявяват интерес, според него, са Охрид, Маврово, Гевгели и изобщо Южна Македония, както и предградия на Скопие като Радишани.

Пауер подчертава, че освен инвестицията, която ще направят с купуването на къща или апартамент, пенсионерите, които най-често се интересуват от подобни инвестиции, не пестят и пенсиите си, които се движат около 2000 лири. Според него в България само през изминалата година 30 000 британци са купили имоти, а ако се сметне, че средно имотите са се движели около 80 000 евро, това означава, че в България са влезли около 1,5 милиарда евро – бизнес, на който Македония законово затвори вратата.

БългарияСвят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.