Словашките националисти вече си търсят група в ЕП

ИЮ Обзървър

Ромска къща в словашко село. Снимка: топнюз

Докато словашките националисти размишляват към коя група да се присъединят след европейските избори, анализатори казват, че дебатът за Европа в страната е повърхностен и пренебрегва рисковете на екстремизма.

Словашката национална партия СНП, на която социологическите проучвания дават около 5 процента, понастоящем е в групата „Европа на свободата и демокрацията“ в Европейския парламент, доминирана от евроскептичната Партия за независимост на Обединеното кралство на Найджъл Фараж.

Но партията посочи, че в крайна сметка може да стане част от крайнодесния блок, който лидерът на френския Национален фронт Марин льо Пен иска да създаде.

Лидерът на партията Андрей Данко засега е предпазлив. Но той потвърди пред „ИЮ Обзървър“, че вървят разговори за проучване на начини на сътрудничество с партията на Льо Пен.

„Имали сме контакти с потенциални партньори. Най-близкият ни съюзник е Австрийската партия на свободата, но също така се срещахме и с представители на Националния фронт и Шведските демократи“, посочи той.

„Една група на патриотичните партии в ЕП би направила по-силни гласовете, които се обявяват за ЕС като общност на суверенни държави“, добави Данко.

Междувременно анализатори казват, че политическият дебат в Словакия е абстрактен, като партиите се фокусират върху цялостната позиция на другия спрямо Брюксел, а не върху това, което възнамеряват да опитат и да постигнат в ЕП – и с кого.

„Мнозинството партии претендират, че програмата им е про или антибрюкселска. Те не обясняват, че тъкмо другите политически партии, а не изпълнителната власт на ЕС, са техният съюзник или противник в ЕП“, посочи писателят и коментатор Михал Хавран.

Той е особено критичен към опитите да се осмива ЕС по един опростенчески, анекдотичен начин, като същевременно се пренебрегват крайните партии, които може да влязат необезпокоявано в законодателния орган на съюза.

„Някои политици смятат, че трябва да се борят срещу социализма на Брюксел, докато фашистката крайна десница има шанс да влезе в Европейския парламент“.

Самата Словакия се пробуди за засилващия се екстремизъм, след като лидерът на крайнодясната партия „Наша Словакия“, Мариан Котлеба, спечели последните местни избори и застана начело на администрацията в централния окръг Банска Бистрица.

Той извлече изгода от силна антиромска реторика и всеобщото недоверие към традиционната политическа представителност. Малко след това лидерът на „Наша Словакия“ прибави ЕС към своя списък с врагове.

Котлеба нареди „окупаторското“ знаме на Европейския съюз да се свали от сградата на неговата окръжна управа и се опитва да попречи европейските фондове да стигнат до местни училища, отказвайки да съфинансира проектите.

Въпреки че партията на Котлеба е малко вероятно да влезе в Европейския парламент, Хавран каза, че това не оправдава това, че не се предприемат действия срещу главните причини за екстремизма – социално-икономическите последици от кризата, както и начинът, по който ЕС говори на гражданите си, ръководи институциите си и сключва вътрешни сделки.

Според анализатора традиционните партии не отдават достатъчно внимание на този феномен.

Марош Шевчович, водач на листата на управляващите социалдемократи („Смер – Социална демокрация“, на която проучванията дават 39 процента), признава, че има провал в справянето с разочарованието и екзистенциалната несигурност, които той вижда като основна причина за вредните идеологии.

„Нуждаем се от още по-голям акцент върху растежа и инвестициите, по-малко административни пречки, които задушават икономическата активност, и образование, отговарящо на нуждите на пазара на труда“, каза той. Шевчович добави, че „всеки, който предлага крачка назад в процеса на интеграция, на практика предлага изолация на Словакия“.

Иван Щефанец от десноцентристкия Словашки демократичен и християнски съюз – Демократическа партия се застъпва за „по-ниски данъци, гъвкаво трудово законодателство и намаляване на административния товар“ като начина за създаване на заетост.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.