Бунтовен генерал всява смут в Либия

в. Независимая газета

Въстаници срещу правителството в Либия, вдигнали най-масовия бунт в страната след „арабската пролет“, щурмуваха парламента и парализираха дейността му. Няколко подразделения от сухопътните войски и авиацията, отцепили се от либийската армия, действат под командването на Халифа Хафтар – генерал в оставка, подкрепян от ред въоръжени групировки. Той твърди, че не цели да заграби властта, а води борба срещу ислямизма и тероризма.

* * *

Сградата на Генералния национален конгрес (ГНК) в Триполи бе атакувана в неделя от бойци със зенитни установки, ръчни противотанкови гранатомети и леки стрелкови оръжия. Околните улици бяха запречени, потрошени – офисите и мебелите в тях. Депутатите, хвърлени в паника, избягаха; избухна пожар. Двайсет души според агенциите са били отвлечени, двама – загинали, 55 – ранени.

Командващият военната полиция полковник Мохтар Фарнана говори след това по либийската телевизия „Ал Ахрар“ и прочете изявление от името на Хафтар – прикани „нелегитимния“ законодателен орган да спре дейността си, за да бъде сменен с избраното наскоро 60-членно учредително събрание, упълномощено да разработи нова конституция. По думите на Фарнана, случващото се не е държавен преврат, а израз на народния избор: „Заявяваме пред цял свят, че страната ни не може да бъде хранителна среда или инкубатор за тероризъм“.

Председателят на ГНК Нури Абусахмаин впрочем увери, че положението е под контрол и парламентаристите ще заседават още днес. Според властите правителството също работи, както обикновено. Същевременно обаче САЩ поставиха в готовност морските си пехотинци в Сицилия, Тунис изпрати край либийската граница 5000 войници, Алжир евакуира посланика си от Триполи.

Въпросът за нова конституция е сред ключовите за днешна Либия, смята Александър Ткаченко, оглавяващ Центъра за изследване на страните от Северна Африка и Африканския рог в Института за Африка към Руската академия на науките.

По времето на Муамар Кадафи страната живя без конституция – в замяна й бе наложена т. нар. Зелена книга. Остро е необходимо да се подготви и подложи на референдум основен закон, който най-сетне да внесе яснота за правата на всяка от трите исторически провинции – Триполитания, Киренайка и Фезан. Защото основните петролни ресурси са събрани в източната провинция Киренайка, където е роден генерал Хафтар и откъдето тръгна антикадафисткото движение. Тъкмо Киренайка първа отслаби свръхцентрализираната власт и се обяви за автономна – местните хора сметнаха, че имат най-голяма заслуга за победата над кадафисткия режим и могат да претендират за пренасочване на петролните печалби към региона по местодобив.

Да припомним, че в петък Хафтар започна тридневна битка срещу ислямистки отряди в източния град Бенгази. В операция „Достойнството на Либия“ бяха използвани самолети и правителството бе принудено да обяви над Бенгази зона, забранена за полети. Тогава загинаха 70 души. В неделя хората на Хафтар също избраха за мишена депутати и чиновници, близки до ислямистите. „Парламентът подкрепя екстремистките ислямистки формирования – каза пред „Ал Ахрар“ говорителят на Хафтар Мохамед ал Хеджази. – Целта бе да се арестуват тези ислямистки тела, укрити под политическо наметало.“

„Хафтар застана напоследък сред водещите фигури с пагони на политическата арена в Либия – обясни Ткаченко пред „Независимая газета“. – Той се нарича главнокомандващ либйската армия и претендира за висшия пост във военната йерархия, което сочи реалната му тежест във военнополитическите среди. Генералът е смятан за твърд противник на безогледното ислямизиране в Либия. Знае се, че групи от ислямистко естество – и умерени, и радикални, екстремистки и дори свързани с Ал Каида, играеха важна роля в антикадафистките протестни движения. Затова днешните събития наподобяват конфликт между ислямисткото и светското течение; не бива впрочем да забравяме, че политическият спектър в страната е далеч по-сложен и динамично се мени.“

Всъщност няколко отряда действат сплотено срещу ислямистките групировки. Конфликтът отразява разцеплението между ислямистки и неислямистки фракции в либийския парламент. Ислямистите доминират и подкрепят новия премиер Ахмед Майтик, който обаче още не е формирал правителство. Има данни, че въстаниците искали тъкмо да възпрепятстват създаването на кабинет, тъй като научили, че в неделя депутатите получили списък с номинираните лица.

Любопитно е, че Хафтар, отрекъл се от Кадафи през 80-те и избягал в САЩ, през 2011 г. направи опит да оглави въстание срещу полковника. Днес генералът явно е вдъхновен от събитията в Египет, където военните свалиха през юли президента ислямист, и се мъчи да изглежда „спасител на нацията“.

„Авторитарните и диктаторските режими оставят след своя всъщност неизбежен крах политически вакуум – посочва Ткаченко. – Точно затова сякаш треска тресе днес цялата страна. И ако властта бъде поета от военните или от силен политически водач с авторитет сред войската, това съвсем не означава край на дестабилизацията, точещото се въоръжено противоборство и хаоса. Нещо повече, проблемите може само да се изострят.“

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.