Кризата в Украйна тласка Путин към Китай

Владимир Путин и Си Цзинпин. Снимка: официален сайт

Кризата в Украйна тласка Владимир Путин към Китай, е заглавието на материала на „Ню Йорк таймс“, посветен на започналото посещение на руския президент в голямата азиатската страна.

Вестникът припомня вчерашното съобщение на Кремъл, че Путин е разпоредил изтегляне на руските войски от украинската граница, в което той отправя и първата си похвала към правителството в Киев, което досега наричаше незаконно и фашистко. Но незабелязаният адресат на тези думи едва ли са САЩ и Европа, които за втори път през последните две седмици чуват от Путин за предстоящо изтегляне и не биха му повярвали.

По-вероятният адресат е Китай, за да се покаже решимостта на Путин, да се покаже, че и той като Обама иска да направи завой към Азия. Москва се нуждае от алтернатива, тъй като Европа се опитва да се отърси от своята зависимост от руските газови доставки, а съществува и възможността от налагане на много по-тежки санкции, ако кризата се задълбочи, заключава нюйоркското издание.

През последните седмици Путин неколкократно е казвал, че Русия вижда своето икономическо бъдеще като партньор на Китай, подчертавайки, че азитският гигант е на път да изпревари САЩ като световна икономическа сила. Тази склонност към Изтока също е в унисон с наблюдаваното наскоро обръщане на Путин към консервативна националистическа идеология, наблягаща на религията, семейните ценности и патриотизма в контраст с все по-безбожния, релативистки и упадъчен Запад, пише „Ню Йорк таймс“.

Изявлението на Путин за руско изтегляне от украинската граница, което всъщност е трето поред без видими последици, явно ще помогне за успокояване на обстановката в Украйна пред президентските избори в неделя. Но то може да бъде разглеждано и като жест към чувствителността на китайците по темата сепаратизъм заради продължаващите проблеми в Тибет, с уйгурите и с многото по-малко известни етнически и религиозни малцинства, отбелязва „Ню Йорк таймс“.

Централна тема в двудневното посещение на Путин в Китай, продължава вестникът, ще бъде отдавна готвеното споразумение за доставки за Китай на газ от новите руски находища в Сибир, които трябва да започнат през 2019 г. Двете държави преговарят от десет години, но още не могат да са споразумеят за цената на синьото гориво. Експерти предполагат, че руснаците най-сетне са готови да приемат някои условия на китайската страна, само и само да покажат на Вашингтон и Западна Европа, че разполагат и с други газови пазари и важни приятели в света, заключава „Ню Йорк таймс“.

По същата тема лондонският „Дейли телеграф“ пише, че в Шанхай на Путин вероятно ще му се наложи да отстъпи по финансовата страна на газовата сделка, но това ще позволи на Русия да прехвърли продажбите си от Европа към Далечния изток и така да трансформира евразийския газов пазар. Вестникът посочва, че руският президент може би ще преглътне неприятните условия на партньорите.

Британският вестник припомня съобщение на „Газпром“,според което единствено „цифрите“ трябва да бъдат уточнени в договора за доставянето до Североизточен Китай на 38 милиарда кубически метра газ за период от 30 години. По думите на Путин сделката е „почти финализирана“ и е изгодна и за двете страни – Русия диверсифицира продажбите си, а Китай преодолява своя „енергиен дефицит“ и минава на по-чисто гориво.

Освен това Путин разчита, че с тази сделка ще се създаде впечатлението, че Китай е съюзник на Русия в общ фронт срещу Запада. През тази седмица руският президент каза пред китайски медии, че перспективите на Русия и Китай на световната сцена са „почти еднакви“, пише „Дейли телеграф“.

„Женмин жибао“ пише в уебсайта си на английски език, че президентите Си Цзинпин и Владимир Путин ще направят „много важно“ съобщение по време на посещението на Путин. Двете страни ще покажат твърда взаимна подкрепа за желанието си да се развиват по собствен път според националните си условия и че ще засилят координацията си по важни международни въпроси.

Китайският официоз отбелязва, че двамата държавни глави ще присъстват на подписването на „важни споразумения за двустранно сътрудничество“, без да уточнява какви са те.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.