Какво направи Европейският парламент за бизнеса

Може 400 милиона граждани да имат правото да избират 751 члена на Европейския парламент, но 20-те милиона компании в ЕС създават работа и са основното богатство. Решенията на парламента, заседаващ в Брюксел и Страсбург, имат значение за бизнеса, още повече че сега с

Процедурата на съвместно вземане на решение евродепутатите определят до 70% от европейското законодателство.

Няма спор, че бизнесът изглежда много различно спрямо това, което е бил през 1979 година, когато парламентът е бил един чисто консултативен орган и започва да се избира пряко от гражданите. Оттогава 18 от общо 28-те страни членки на ЕС са приели еврото, в по-голяма част от континента се пътува без паспорт и приемаме за даденост нормите за защита на личните данни.

Ако попитате евродепутатите за достиженията им на финансовия фронт, те без съмнение ще изтъкнат списък с решенията, взети на последното им пленарно заседание:

Те одобриха план за защита на депозитите и оздравяване или закриване на затруднени банки без да се прибягва до средствата на данъкоплатците.

Те подкрепиха задължителен етикет „произведено в“, посочващ произхода на нехранителни продукти и гласуваха „за“ намаляването на използването на найлонови торбички.

Всеки жител на ЕС ще има право на основна банкова сметка и право да запази съществуващите си пенсионни права, ако се премести в друга страна на ЕС.

По-оспорвано бяха приети правила за ограничаване на високочестотната търговия, основана на сложни компютърни алгоритми. Според някои наблюдатели тази търговия е причина за нестабилността на фондовия пазар.

Бизнес срещу потребителски интереси

Никой не трябва да се съмнява в ефективността на някои от решенията на Европейския парламент.

Вземете например неотдавнашното решение на парламента да ограничи възможностите на интернет доставчиците да таксуват услугите, изискващи по-голям ресурс, за по-бърз достъп до интернет. Евродепутатите подкрепиха ключовия принцип на „мрежова неутралност“ – идеята, че доставчиците трябва да се отнасят към трафика равнопоставено, да не го блокират или пък да предоставят преференциално отношение.

Очевидно ЕП трябва да се съобразява при вземането на решения с много конфликтни интереси на бизнеса и потребителите. В този случай обаче търговски организации са на мнение, че гласуването е било направено прибързано след твърде малко технически анализи.

Сигурно е обаче, че дългата опашка на дълговата и банкова криза ще продължи да хвърля сянка, когато следващите евродепутати заемат местата си.

Най-новите данни сочат, че малка част от европейския бизнес извън Германия се е възстановила съществено – стагнация във Франция, спад на БВП в Италия отново, рязко свиване на икономиката в Холандия и Португалия. Евродепутатите обаче никога не използваха правомощията си, за да спрат мерките за икономии в еврозоната. Сривът на еврозоната се възприема като най-голямото възможно зло. За голямо разочарование на някои гласоподаватели евродепутатите са избрани да представляват паневропейските интереси, а не толкова националните тревоги.

„Всичко необходимо“

Какво искат малките компании от политиците? Вземете например Денис Стело, директор на агенцията за имоти в Ротердам Match Makelaars. Холандският пристанищен град остава в трудните условия на една подкопаваща криза в сектора на недвижимостите – основна причина за икономическата стагнация.

Бентът на жилищния пазар се пропука преди пет години и едва сега задлъжнелите кредитоползватели и техните кредитори започват да се възстановяват от последиците от близо 30-процентовия ценови спад.

Стело посочва, че местните банки са изгубили доверие и нямат особено желание да инвестират в недвижимо имущество в собствената си страна.

Така че неговото послание към евродепутатите е простичко: В други страни цените на имотите се покачват, но тук не. Европейските политици трябва да направят всичко необходимо, за да запазят лихвите ниски, както и инфлацията, защото в противен случай пазарът ще се срине, посочи той.

Евродепутатите знаят, че им предстои много работа, за да изградят икономическо доверие и така да последва създаването на богатство. Проучване на малките и средни предприятия, направено от компанията за професионални услуги Mazars сочи, че когато става дума да предприемачество, имаме Европа на три скорости.

От осемте проучени страни само германските и шведските компании изглеждат напълно възстановени от световната рецесия. Френските и холандските компании са по-назад, а малките компании в Ирландия, Испания, Португалия и дори Великобритания все още принадлежат към категорията „слаби“.

Голямото неизвестно

Непредсказуемият елемент на предстоящите избори остава делът на евроскептичния вот. Дейвид Кампбел Бенърман, евродепутат консерватор от Източна Англия, посочи пред вашингтонска институции, че ЕС и единният му пазар са важни, но делът му в световното богатство рязко намалява.

Прекалената регулация и бюрокрацията при законите в областта на заетостта, здравеопазването и безопасността, както и политиката за опазване на околната среда, разрушават конкурентоспособността на Европа и изнасят работни места и богатство в страните с нововъзникващи пазарни икономики, посочи той.

Катрин Биърдър, евродепутат на Хампшър от Алианса на либералите и демократите за Европа, заявява, че трябва да се избягва нарушаването на бизнес отношенията в Европа. При посещение в компанията Bainbridge International в Южна Англия тя посочи: „Морската промишленост (във Великобритания) е голям износител, като половината от експорта отива за ЕС и останалата част от Европа.

От жизнено важно значение е да не застрашаваме тази промишленост и тези, на които дава работа, като вдигнем подвижния мост към най-близките ни търговски партньори. Голямото неизвестно е как ще се отрази един приток на евродепутати популисти, когато се гласува по финансови въпроси. Някои коментатори са на мнение, че може да се стигне до нови съюзи между затруднените центристки партии, което може да неутрализира участието в гласуването на новодошлите.

Желанието сред депутатите евроскептици да защитят съществуващите работни места и статуквото в собствените си страни може да се окаже опозиция на разширяването на единия пазар, задълбочаването на европейския валутен съюз или на по-свободната търговия. Вероятно е също така много евродепутати да поискат реформа на разпоредбите за свободно движене на хора.

Като се има предвид желанието на новите евродепутати с най-разнородни политически и икономически нюанси да изпъкнат в Брюксел и Страсбург, положението на бизнеса може да се окаже сложно.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.