Денят, когато мините изплуваха

Наводненията на Балканите може да са обезсмислили годините, посветени на откриване на сухопътните мини 

Ройтерс

Когато Мехмедалия Джапич си купил къща на брега на река Босна след войната от 1992-1995 г., той нямал представа, че земята около нея е опасана със сухопътни мини.

Четиринайсет години изминали преди специалистите по разминиране да открият неговото минно поле и преди няколко месеца започнала усърдна работа по маркирането му с жълта лента и предупредителни знаци с череп и кръстосани кости.

Веднага след най-тежките наводнения на Балканите в наше време, дворът на Джапич се напълни със спасителни екипи, които се опасяват, че свършената от тях работа е отишла на халос.

Властите предупреждават, че много от над 100 000 останали сухопътни мини, пръснати из Босна, са извадени от проливните дъждове, придошлите води и стотиците свлачища и са се преместили извън маркираните места.

„Късметът досега бе на моя страна“, каза Джапич, 75-годишен бежанец от източна Босна.

„Миналата седмица реката бе много бурна. Можех да усетя как земята се тресе под краката ми и водите стигнаха до двора, но сега екипите по разминиране се върнаха и ние се чувстваме в безопасност отново“, каза той.

„Най-трудното нещо е да накарам внуците ми да разберат, че не могат да играят с топка“, отбелязва Джапич.

Специалистите по премахване на мини смятат, че в страната са останали над 120 000 сухопътни мини – наследство от войната, която отне живота на 100 000 души и разсели над един милион.

Босненският център за разминиране призова за международна помощ за осигуряване на повече оборудване и сателитно наблюдение за движението на мините, след като на Балканите паднаха най-обилните валежи от 120 години насам.

„Има много сигнали, че след наводненията са излезли мини и че свлачищата са разместили цели минни полета и маркировки“, каза ръководителят на центъра Саша Обрадович пред Ройтерс.

„Ние се мъчим да определим точно всички тези зони и да предупредим хората навреме“, каза той.

Центърът информира, че над 600 души са били убити и над 1 700 са били ранени при инциденти със сухопътни мини след края на войната през 1995 г. Обрадович каза, че четирима са били убити и 12 ранени само тази година.

Според него разходите за пълно разминиране на Босна ще възлязат на 300 милиона евро до 2019 г. Страната разчита на селското стопанство и на дърводобив, което означава, че малцина могат да си позволят да не поемат рискове.

„Като се има предвид, че бедното население в селските райони разчита на дърводобив като единствен източник на препитание, има голям риск от нови инциденти след подобни валежи“, каза Обрадович.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.