Кипър – най-младият стратегически енергиен партньор на САЩ

Сонда за газ край бреговете на Кипър. Снимка: грийнпрофет

Преговорите за разрешаване на кипърския проблем не стоят на предно място в дневния ред на разговорите, които води в четвъртък в Никозия Джо Байдън. Американският вицепрезидент пристига днес в Кипър от Букурещ.

Разбира се, американската страна не подценява кипърския проблем, напротив, на най-високо ниво е очевидно желанието за уреждане на този въпрос чрез налагане на решение за създаване на двузонална, двуобщностна федерация на острова.

Високопоставен представител на Белия дом, пожелал анонимност, заяви, че целта на Джо Байдън е да потвърди силната стратегическа, партньорска връзка, която се развива между Кипър и САЩ. Един въпрос, поставян настойчиво от американците.

Вторият въпрос, който вицепрезидентът на САЩ смята да постави, е енергетиката, а третият – украинската криза и санкциите срещу Русия.

Същият представител каза още, че „Република Кипър е най-младият, но силен стратегически наш партньор и на него отдаваме значение при това посещение“. Той припомни, че предишната визита на американски вицепрезидент е била през 1962 г. и тя бе осъществена от Линдън Джонсън.

„Вярваме, че Кипър може да играе определена роля за мира и сигурността в района и в цялото Източното Средиземноморие“, каза представителят.

За отбелязване е, че този представител приветства факта, че сегашното правителство в Никозия „предефинира политиката на страната за насърчаване на фундаментални трансатлантически принципи в района на Източното Средиземноморие“.

Според същия представител „откриването на въглеводороди в кипърската изключителна икономическа зона може да превърне Кипър в енергиен и икономически лидер в района“.

Той обясни, че посещението на Джо Байдън в кипърската столица „е част от усилията за доизграждане и засилване на партньорството между двете страни, което включва също сътрудничество за ликвидиране на сирийските химически оръжия, борбата с тероризма и неразпространението на оръжия за масово унищожение“.

До момента не е потвърдено дали Джо Байдън ще посети контролираната от кипърските турци северна част на Кипър, макар че съществува убеждение, че Турция и окупационният режим на острова няма да отидат докрай и да поискат да бъдат поставени символи на самообявилата се държава.

Ето как представителят на Белия дом описа тази визита на Джо Байдън в Кипър.

Той каза, че американският вицепрезидент ще види лидерите на двете общности, както и религиозните и обществени водачи, и ще даде тласък на ролята, която ООН играе за насърчаване на мирния преговорен процес на острова. Ние не идваме, за да заложим решения или да окажем натиск върху двете страни в Кипър. Какво ще е решението на кипърския проблем е работа на самите кипърци, а вицепрезидентът ще предложи помощ в тази насока, добави представителят.

Според него Джо Байдън „признава регионалната роля на Кипър в отредената мисия на острова за унищожаване на сирийските химически оръжия“. Той ще обсъди реакцията на трансатлантическата общност на незаконната руска намеса в Украйна и дестабилизационните действия в тази страна, както и преговорите за уреждане на кипърския проблем“.

Подробностите около тази визита на Байдън в Кипър се уточняват и все още не е уредена негова среща с лидера на кипърските турци Дервиш Ероглу.

Спирайки се на санкциите срещу Москва, представителят на Белия дом каза, че Вашингтон говори по този въпрос с президента на Руската федерация. Той изтъкна, че „Кипър подкрепя ЕС в налагането на цена на Русия за незаконната намеса и окупация на Кримския полуостров и продължаващите дестабилизационни действия в Източна Украйна“.

Това ще бъде един важен въпрос от разговорите на Джо Байдън с кипърския президент Никос Анастасиадис и той желае да се консултира за санкциите, които могат да бъдат наложени, ако Русия продължава да дестабилизира ситуацията в Украйна.

„Ние разбираме отношението на Кипър към руската икономическа активност на острова и руския икономически натиск, но вярваме, че един режим на санкции може да бъде наложен по начин, който ще бъде с икономическа цена за Русия, а не за Кипър“, каза още американският представител.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.