Тримата спасени може да не са „говеда”, но ще трябва да плащат

Ще се поучи ли някой от случката с тримата изгубени в планината? Съдейки по реакциите из интернет, пред телевизии, едва ли.
Как така ще плащат? – такива възмутени коментари валяха пред медиите, по повод спасителната акция за тримата младежи в Стара планина. Други се възмущават, че една журналистка, Лиана Панделиева, ги нарекла в профила си във Фейсбук „говеда”.

Уви, сега ще трябва да платят, няма нищо възмутително в това. Даже ще минат тънко с 2-3 хил. лева, както съобщи спасителната служба. А реалните разходи по акцията за спасяването им е между 50 и 100 хил. лв. – по телевизията я нарекоха най-скъпата планинска спасителна акция в последните 20 години. Хеликоптери по 2 хил. лв. на час минават за сметка на армията.

Но има други разходи, които ще минат за тяхна сметка, защото нямат застраховка. Да са се осведомили, като са тръгнали из планината. По телевизиите неведнъж съобщаваха в последните години, че който ходи в планината, трябва да си направи застраховка. Тя е почти символична – левче за ден, за група или за повече дни излиза по-евтино. По всички спирки на планински туристически обекти има съобщения за застраховки. Може да се види и в сайтове.

Но мнозинството живее с мисълта, че държавата е длъжна като бавачка да се грижи за всичко. По модела, създаден от Бойко Борисов, да праща самолети и вертолети по всякакъв повод, сега държавата изкара бойните си хеликоптери да търсят трима безотговорни и към себе си млади мъже. Погрешно ги наричат деца. Това са хора във възраст да отговарят за постъпките си. В случая са безотговорни. Първо – защото не са послушали съвет на планински спасители да не тръгват. Второ, защото са излезли в планината неподготвени, без нужните дрехи, без вода и храна. Трето – нямат застраховка.
Като са се загубили, не са спазвали препоръките на спасителите по телефона. Отказали да останат както ги съветват край разрушена постройка, която е ориентир. Давали противоречива информация дотам, че от спасителната служба искат да ги разследва полицията дали не са ги разигравали.

Случката свърши с хепиенд, но поради това, че е месец май и в планината трудно някой може да умре от измръзване.
В снега са загинали мнозина. Преди години в Рила през зимата изчезна журналист и издател и досега не са намерили останките му. И той е поддържал връзка по мобилен телефон, докато е свършила батерията му. В сегашния случай са имали три мобилни телефона и са изразходвали батериите ми безразсъдно, Бог знае с колко разговора и с кого (лесно може да се докаже), вместо да пестят и да ползват един по един, да пращат съобщения и т. н.

И вместо някаква поука, избухнаха вълни от възмущение как така държавата не поема всички разходи, как спасителите не са взели достатъчно мерки, как изгубените сами се спасили.

Добре че има държава, да се оправдават с нея лекомислените.
Но държавата не може да направи глупавия умен.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.