Гласовете в “Шрек Трети” – Майк Майърс, Антонио Бандерас, Камерън Диас и Рупърт Еверет

Антонио Бандерас, Майк Майърс, Камерън Диас и Рупърт Еверет (от ляво на дясно). Снимка: Ройтерс

След като разби боксофис класациите по света и се превърна в най-гледаната анимация на 2007-а “Шрек трети” най-накрая тръгва и по българските екрани. Тези, които нямат търпение, могат да го гледат предпремиерно в по-големите кина в София още от петък, но иначе официалната му премиера за България е на 31 август.

В новия филм Шрек и неговата възлюбена Фиона получават предложение от баща й да станат владетели на Далечното кралство. Тяхното единствено желание обаче е да се върнат в своето блато и затова се налага да намерят друг подходящ наследник на трона. Така Шрек заедно с дружките си Магарето и Котарака в чизми тръгва да търси братовчеда Арти. Фиона пък остава в Далечното кралство, за да го брани от атаките на Чаровния принц.

Пред сайта scifi.com основните гласове от “Шрек Трети” Майк Майърс (Шрек), Антонио Бандерас (Котаракът в чизми), Камерън Диас (Фиона) и Рупърт Еверет (Чаровният принц) говорят за филма и героите, които озвучават.

Майк Майърс: Гордея се с Шрек. Готов съм за четвърти филм

Майк Майърс (вляво) и Антонио Бандерас на премиерата на филма в Лос Анджелис. Снимка: Ройтерс

– Майк, как беше да озвучаваш Шрек за трети път?
– Страхотно, много съм щастлив. Обичам света на Шрек, защото е страшно забавен. Радвам се, че отново се събрахме същите актьори от първите два филма.
– Заедно ли озвучавате общите си сцени?
– Всеки записва репликите си в абсолютно уединение. Когато започнахме да правим първия филм, аз даже на знаех как изглеждат героите. И когато ги видях, веднага се влюбих във Фиона, макар вече да я обичах заради Шрек. Малко се смущавам да го призная, но след това си паднах доста и по Котарака в чизми. (смее се)
– Кой от трите филма за Шрек ти е любим?
– Мисля, че третият е най-добър. В първия филм Шрек се бори със себе си и трябва да се научи да обича и да бъде обичан. Във втория свиква с мисълта за брака, а в третия се настройва да бъде баща. Подхождам към тази роля като към драма с елементи на комедия. И съм много горд с непрестанната еволюция на Шрек.
– Мислил ли си някога, че филмите за Шрек ще имат такъв успех?
– Никога. Когато продуцентът Джефри Катценбърг ми се обади и ме покани да озвучавам главния герой в “Шрек”, му казах: “Това е най-ужасното заглавие на филм в историята. Какво ще си помислят хората за мен?!” Но после той ми обясни всичко за филма и си казах: “От това ще излезе нещо много готино”.

Майк Майърс и Камерън Диас. Снимка: Ройтерс

– Защо според теб филмите за Шрек се харесват и от децата, и от възрастните?
– Защото имат наистина хубаво послание. А то е, че трябва да се научиш да се приемаш такъв, какъвто си и да се обичаш, за да те обичат и останалите.
– Готов ли си за “Шрек 4”?
– О, да. Но все още не са ми казали нищо – не знам нито кога ще го правят, нито за какво ще се разказва в него. Доверявам се изцяло на екипа. Тези момчета са страхотни. Готов съм да мина през огъня заради тях. (смее се)

Антонио Бандерас: Харесвам всичко във филмите за Шрек

– Антонио, допадна ли ти отново да нахлузиш чизмите?
– А, това беше хитро. Браво! Да, беше много забавно. В момента, в който застанах пред микрофона, се почувствах “вътре” в историята.
– В един момент от филма Котаракът в чизми и Магарето си разменят телата и ти всъщност трябва да озвучаваш магарето. Как беше?
– Това направи филма и героите още по-смешни. И увеличи съревнованието между Котарака и Магарето, което е доста забавно, защото те всъщност много се обичат. Двамата бяха самотни, докато не откриха Шрек. Затова постоянно се състезават за неговото приятелство и внимание. Аз не участвах в първия филм, но си спомням, че, когато го гледах, си казах: “А, най-накрая. Това е нещо свежо. Това е различно.” Всяко нещо във филмите за Шрек е изпипано до последния детайл и е замислено да бъде интересно и необичайно. Характерът на моя герой Котарака, например, изобщо не съответства на вида му. Той е съвсем малко котенце, но се държи като някакъв завоевател. (смее се)

Антонио Бандерас в Мадрид. Снимка: Ройтерс

– И има доста обожателки.
– Да, има доста обожателки. Май скоро няма да се задоми. Има твърде много приятелки, на които да обръща внимание. (смее се)
– Какво ти харесва най-много във филмите за Шрек?
– Всичко – развитието на историята, взаимоотношенията между героите… Няма значение, че филмите са анимационни. Те са заредени с емоция и с хубави послания.

Камерън Диас: Много обичам Фиона, тя е двигателят на филмите за Шрек

– Камерън, когато се съгласи да участваш в първия филм, мислеше ли, че ще се появят още два?
– Не, изобщо не съм си представяла такова нещо. Когато ме поканиха, не знаех нищо за анимацията – какъв е процесът, как се правят нещата, даже не бях наясно каква точно ще е моята роля. Така че ми трябваше време да свикна с нещата. Но сега съм много щастлива и развълнувана, че филмите имат такъв успех и че съм част от тях.
– Има награда Оскар за анимационни филми. Мислиш ли, че трябва да въведат категория и за най-добро озвучаване на анимационен герой?
– Не, така си е добре. Аниматорите са тези, които създават филмите. Каквото и да направя с гласа си, то няма да докосне публиката, ако не е придружено с подходящия образ.

Камерън Диас на премиерата на филма в Токио. Снимка: Ройтерс

– По време на озвучаването гледате ли сцените с участието на вашите герои?
– Не, само ни обясняват как точно ще изглеждат. Затова трябва да си представяме всичко. На мен това много ми допада. Ако знаете какви неща съм си представяла… (смее се)
– Какво мислиш за твоята героиня Фиона?
– Много ми харесва промяната в нея. В първия филм, когато беше принцеса, тя правеше това, което се очакваше от нея. А като чудовище е силна и независима, приема външния си вид и дори се гордее с него. До голяма степен Фиона е двигателят на филмите. Много я обичам и се стремя да я защитавам и да отстоявам правата й пред сценаристите, независимо че е анимационна героиня.

Рупърт Еверет: Героят ми Чаровният принц е типичният съвременен тийнейджър

– Рупърт, трудно ли беше да озвучаваш лош герой във филм, посветен на доброто?
– Чаровният принц не е точно лош. Мисля, че той е въплъщение на типичните съвременни тийнейджъри. Като дете е бил глезен, получавал е всичко наготово и затова, когато пораства, не знае как да се оправя с живота. Чаровният принц до голяма степен е затрогващ герой, защото иска да му се даде шанс. Живеем в свят, в който непрекъснато ни се показва какви трябва да бъдем, а понякога е трудно да станем такива. Моят герой мисли, че заслужава да бъде крал, но никога не е имал шанса да стане такъв и това малко го е озлобило.
– Чаровният принц е с руса коса. Как беше да озвучаваш блондин?
– Доста стресиращо. (смее се) Това беше първата ми роля на блондин.
– По нещо приличаш ли на твоя герой?
– Да, по всичко. (смее се)
– Имаше ли възможност да импровизираш по време на озвучаването?
– Не съвсем. Диалозите са написани така, че да съответстват максимално на образа. Всичко е изпипано да най-малката подробност.
– Мислиш ли, че твоят герой ще бъде включен в четвъртия филм?
– Надявам се. Той има какво да покаже. А и в крайна сметка, ако ги нямаше лошите герой, филмите просто нямаше да са същите.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.