Нова битка след наводненията – борба със смъртоносни зарази

Наводненията в Сърбия. Снимка: от тв екрана

След оттеглянето на водите, на Балканите започва нова битка – борба със смъртоносните микроби и насекоми, разпространяващи болести.

След като водите от най-тежките наводнения на Балканите за повече от един век се отдръпнат и щетите бъдат оценени, заплахата от болести става една от най-големите грижи на властите. Останали са трупове, локви и много кал и голяма заплаха от опасни паразити и бактерии.

Хърватия вчера предупреди за опасността от епидемии.

Всяка наводнена къща трябва да бъде дезинфекцирана както трябва, заяви Велко Джеркович, епидемиолог от Белградския институт за обществено здраве, пред ДПА.

Първо обаче труповете на животни трябва да бъдат изнесени за безопасно изгаряне, а калта трябва да бъде отстранена от улиците и инфраструктурата. Властите трябва включат отново водопроводната система, която рутинно се изключва в наводнените райони. Дори това не е нещо просто и е нужно време, докато нечистата вода, която може да е проникнала в тръбите, бъде изчистена, като силното третиране с хлор убива бактериите.

Само след това водата от чешмата може да бъде използвана за изчистване на домовете на хората и само тогава, след като стените изсъхнат, може да бъдат обработени с бактерицидна вар.

Джеркович направи оценката, че може да минат два месеца преди хората да могат да се завърнат в домовете си без страх от инфекциозни болести.

Има две основни места, които предизвикват загриженост – наводнените райони и колективните центрове, в които хиляди хора, напуснали домовете си, са подслонени.

Наблюдаваме колективните центрове предимно за респираторни инфекции, а наводнените райони предимно за инфекциозни чревни заболявания, заяви Джеркович.

Властите имаха късмет, тъй като периодът на остри респираторни инфекции като грип вече отмина. Междувременно инкубационният период на болестите, често свързвани със замърсената вода – тиф, колит, лептоспироза и хепатит A, отнема шест седмици.

Тези и други болести се пренасят чрез водата, когато тя се замърси с изпражнения от канализацията и от септичните ями, които съхраняват отпадъците в отдалечените райони, и от труповете с микроби.

Няма начин това да се избегне. Винаги има натиск от хората, които искат да се завърнат в домовете си веднага, когато водата се оттегли, но това може да бъде много неразумно, настоява той.

Но в локвите се крие още една опасност – милиардите яйца на комари, които ще бъдат снесени. Комарите могат да разпространяват т.нар. векторни болести, сред които западнонилският вирус, който се появи на Балканите през последните години. Това е друга посока, която трябва да следваме, да извършим третиране срещу лаврите и да намалим заплахата, казва Джеркович.

Лаврите на комарите могат да бъдат унищожени чрез пръскане на замърсените райони от самолети или от коли на сушата. БТА

Още по темата: Възстановяването ще струва милиарди

Айда Черкез, Йована Гец
Асошиейтед прес

Въстановяването от рекордните наводнения през последната седмица ще струва на Босна и Сърбия милиарди, каквито никоя от двете страни няма, съобщиха в сряда официални представители.

Макар че няма официална крайна сума за щетите от наводненията, Райфайзен инвестмънт груп в бележка до инвеститорите съобщи, че предварителните оценки са за близо 1,3 милиарда евро само в Босна. Босненският президент Бакир Изетбегович каза, че сметката за щетите ще достигне милиарди.

В съседна Сърбия премиерът Александър Вучич заяви, че щетите може да достигнат 1,5 милиарда евро.

И двете страни вече започнаха преговори с Европейския съюз за подпомагане на усилията за възстановяване. Отделно, Република Сръбска в Босна започна преговори със съюзническа Русия.

Наводненията засегнаха 40 процента от Босна, съобщи външният министър Златко Лагумджия. Те опустошиха основната, селскостопанска промишленост в северните равнини, унищожавайки инфраструктура, стопанства, сгради и домове. Една четвърт от населението на страната от 4 милиона души беше засегната от шестдневните наводнения и 2100 свлачища.

„Тази страна не е преживявала подобен природен катаклизъм никога досега,“ каза Лагумджия в сряда.

Наводненията взеха най-малко 51 жертви: 27 в Сърбия, 22 в Босна и две в Хърватия.

Сръбският министър на транспорта, инфраструктурата и правителството Зорана Михайлович съобщи, че 3500 километра пътища са били унищожени или разрушени, а 30 процента железопътни линии са затворени.

„Това е огромна трагедия“, каза Кристалина Георгиева, европейският комисар за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и действия при кризи. ЕС изпрати спасители, хеликоптери, лодки, палатки и друга помощ от 16 страни членки и планира допълнителна помощ.

„Точно сега се намираме в етап на подпомагане в спешната ситуация“, заяви тя, намеквайки, че фокусът е върху спасяването на човешки живот и предотвратяването на разпространението на болести. В следващия етап ЕС и местните експерти ще оценят щетите.

Босна има една от най-слабите икономики в Европа и ниво на безработицата, което достига 44 процента. Почти никой няма застраховка за имущество, което означава, че много жители са загубили фактически всичко.

В сряда мина избухна близо до село Черик, където наводненията са изместили едно от над 9000 минни полета, останали от войната в Босна през 1992-95 г. Никой не пострада.

Сърбия, подобно на по-голямата част от Балканите, е бедна. Икономиката на страната не се е възстановила напълно след войните и международните санкции през 90-те години на 20 век, а освен това е спъвана от лошо управление и корупция. Нивото на безработицата по официални данни е 20 процента, но в действителност е много по-високо.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.