Спрете корупцията, каза Байдън на румънците

Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън. Снимка: Белия дом

Противно на очакванията нито Украйна, нито Русия или противоракетният щит бяха основна тема на посещението на американския вицепрезидент в Румъния, което се състоя в контекста на регионална криза, заплашваща стабилността на границите на ЕС и НАТО.

Вместо това лайтмотивът на посланията на Джо Байдън бе правовата държава и борбата с корупцията. Номер две в управлението на САЩ не остави място за интерпретации: американците ще бъдат тук за дълго време и също имат интерес като нас, румънците, да решим проблемите, свързани с корупцията и правовата държава.

Докато Джо Байдън бе излъчван директно в Румъния, говорейки за нашия незавършен преход, китайските и руските телевизии показваха Владимир Путин и китайския му колега Си Цзинпин, които присъстваха на подписването на историческо споразумение за доставка на газ, парафирайки така руско-китайски съюз.

Никога досега в Румъния не се бе чувал гласът на чуждестранен лидер, който да говори толкова решително за нуждата от изкореняване на корупцията, така както през тези два дни, през които американският вицепрезидент Джо Байдън бе в Букурещ.

„Корупцията е рак“, „корупцията е другото лице на тиранията“, „корупцията изпива силата на нацията“, „борбата срещу корупцията е патриотизъм“, „никой, никой, никой не е над закона“, „правовата държава е проблем на националната сигурност“: с всичките си изявления Джо Байдън каза на Румъния, че трябва да консолидира правовата държава и че САЩ ще бъдат ангажирани, заедно с румънците, както никога досега в този процес.

Откъде такъв интерес за благото на румънския народ от страна на една държава, която още не е изпратила постоянен посланик и която все още не позволява да пътуваме свободно на територията й? Вицепрезидентът на САЩ бе доста директен и от тази гледна точка: „силните демокрации, основани на правова държава, са по-способни приятели и съюзници“. А Съединените щати имат нужда от приятели в този регион, в близост до една държава, с която тъкмо започнаха икономическа война. „Колкото сте по-независими и силни, толкова по-добре е и за нас“, бе друг отговор на вицепрезидента.

„Америка вече обяви икономическа война на Русия. Ще бъде дълга и тежка война, а Америка иска да се увери, че Румъния е сигурна и стабилна държава от икономическа гледна точка, не само от военна, защото оттук ще минават парични потоци“, обяснява журналистът Кристиан Тудор Попеску.

Докато Байдън ядеше спокойно сладолед в историческия център на Букурещ, в Шанхай се парафираше руско-китайски съюз. Руският президент Владимир Путин и президентът на Китай Си Цзинпин присъстваха на подписването на меморандума за разбирателство между Газпром (превърнала се в главното оръжие на външната политика на Русия) и Китайската национална петролна корпорация (CNPC). Залогът на това споразумение, което бе договаряно 10 години, надхвърля търговския аспект и има сериозно геополитическо значение.

„Това, което стана в Китай, е обявяване на война. Практически войната започна. Фактът, че се разбра от днес за вчера, означава само едно: Путин е отстъпил“, казва още Кристиан Тудор Попеску. От какво се страхуват американците? Ще има операции с пари и материали в тази зона. Възможно е в определен момент американците да установят тук, в Румъния, стратегическо производство, за да не го носят от САЩ или Тайван. Заплахата не идва от Русия, а от местните политици, които – организирани в мафиотски структури, не използват коректни икономически правила“, добавя журналистът.

Акцентът, който постави номер две в управлението на САЩ върху „незавършения преход“ на Румъния, бе изненадата, която донесе тази визита, която се очакваше стриктно да потвърди американския ангажимент към НАТО в контекста на кризата в Украйна и на руската агресия. Със своите изявления американският лидер изпрати послание на Русия: САЩ са тук, близо до Путин и ще останат тук дълго след Путин. Но заради това трябва да се анализира реалистично уязвимостта, с която се сблъскват, а нестабилността в Румъния – причинена от политическите битки, корупцията, олигархията и слабото гражданско общество, са уязвимост, която Съединените щати не може да поемат в една икономическа война, която ще мине и през Румъния.

Освен корупцията имаше и други две основни теми при посещението на Джо Байдън в Румъния: ролята на гражданското общество и мощта на НАТО в контекста на новото напрежение в региона. „Човек не може да живее без кръв, демокрацията не може да живее без активното участие на гражданите“, каза Байдън.

Във всяка реч на американския вицепрезидент присъстваше и член 5 от Договора от Вашингтон за създаване на НАТО, който формулира задължението за колективна защита (нападение срещу един съюзник е нападение срещу всички). С различни формулировки Джо Байдън увери Румъния и света, че член 5 не подлежи на предоговаряне, не може да се интерпретира и е „свещен дълг“.

Визитата на Джо Байдън в Румъния не трябва да се разглежда като изолирана, а да се гледа заедно с тази, която Владимир Путин направи по същото време в Китай. Докато САЩ обявяваше решимостта си за нова санкции срещу Русия от всякакъв вид, включително икономически, опитвайки се да убеди Европейския съюз да постигне консенсус между членовете си относно тези мерки, Путин се премести на изток.

Газпром, която сега се смята за най-силното оръжие на външната политика на Русия, подписа с Китайската национална петролна корпорация споразумение за доставка на газ в идните 30 години. Преговорите по споразумението бяха блокирани от повече от десет години.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.