Украйна ще избере преходен президент

Росбалт

Има ли шансове президентските избори в Украйна да приключат още с първия тур? Ще признае ли Москва резултата? Ще спечелят ли украинците или се очертава още по-силна дестабилизация? Отговори потърсиха експерти от московския Политклуб на агенция Росбалт.

* * *

Най-лесна бе сякаш прогнозата може ли Петро Порошенко (че кой друг?) да победи още на 25 май. Защо пък не, отвърнаха на практика единодушно участниците в дискусията. Журналистът Павел Казарин добави, че мнозина в Донбас (почти всеки шести избирател) няма да гласуват, което със сигурност не прави по-легитимен бъдещия президент – затова пък явно вдига шансовете на Порошенко да спечели още на първия тур.

Ще признае ли Кремъл такъв президент? Според Казарин няма как да разберем: днес подобни решения „се вземат само в една глава“.

В крайна сметка Москва сама ще избере кого да признае за същински, неформален лидер на Украйна, смята Пьотър Милосердов – политконсултант. Защото не е съвсем ясно какви пълномощия ще има новоизбраният. Безспорно украинците не избират „самодържец“, а лидер, който ще дели властта с Върховната рада (не се знае как точно). Милосердов има съмнения ще бъде ли президентът фигура номер едно. Може би такъв ще стане премиерът или председателят на парламента?

Политологът Сергей Маркедонов изтъква друг нюанс – ще бъде ли признат новият президент не само в чужбина, но и от украинската „улица“. Как ще се приеме резултатът от активната част на обществото? Въпрос, актуален по-рано в Азербайджан, Грузия, Армения, пък и в Русия – за последен път през 2011 г.

Дори обаче да минат благополучно в този план, изборите сами по себе си няма да решат украинската криза, твърди Маркедонов. Почти всички го подкрепиха: в момента се формира нова политическа реалност и бъдещият държавен лидер най-вероятно ще е междинна фигура („преходен президент“, както се изрази аналитикът Андрей Окара). Тъй че Порошенко изглежда ще е най-подходящ: не страда нито от „цезаризъм“, нито от „нарцисизъм“. Но как ще се формира въпросната нова реалност – засега никой не знае.

Мнозина участници в диалога сравниха днешна Украйна с Русия през май 1917 г., без впрочем да намекват, че иде нов Октомври – но всичко се случва, нали? Според Григорий Добромелов, шеф на Института за политически изследвания, руското ръководство би желало процесите в Украйна и занапред да напомнят хаос от среден мащаб, само да не стигат до крайности. И Кремъл с радост би видял Тимошенко на президентския пост (което надали ще стане) – изключено е тя да сложи ред в страната. Защо Москва да иска хаос? Ами защото Русия все още няма ясна стратегия във връзка с Украйна, най-малкото осъществима, смята Добромелов.

Той гледа скептично и на възможността за кардинални промени в Украйна след изборите – не вижда нито нови политици, нито пък нови подходи, необходими за целта.

Категорично против него се обяви директорът на киевския център „Стратагема“ Юрий Романенко. Няма начин нови хора да дойдат отникъде за броени месеци и да кацнат на върха на властта, каза той. В неправителствената „Алтернативна група за подкрепа“ на кандидат-президентката Олга Богомолец (макар тя самата да не е кой знае какъв политик) обаче има доста интересни момчета интелектуалци и те безспорно ще се докажат на следващите парламентарни избори, твърди експертът. По думите му такива хора са „отгледани“ и в екипите на други кандидати.

Често пъти впрочем диалогът излизаше извън рамките на заявените теми и се насочваше към по-широк кръг от въпроси около сложните руско-украински отношения. Например какво получи Русия и какво изгуби, като се набърка в украинските работи.

В тактически план естествено има цял куп минуси за Москва, смята Григорий Добромелов. Плюсът може би е само един, но затова пък голям – всяка нова територия винаги е плюс.

Русия губи отвсякъде, твърди Юрий Романенко – и в икономиката, и в политиката, и в отношенията с Европа и със САЩ. Дори ако прибере сега освен Крим и Донбас (не се знае впрочем дали й е притрябвал), Русия е изгубила вече Украйна, и то завинаги . . .

Дали експертът е прав – както винаги, времето ще покаже. И то в най-близко бъдеще: украинските избори са още тази неделя и все ще отговорят на някои въпроси. Ако не самите избори, трябва да отговори новият президент. Какъвто и да бъде той, дори ако е „преходен“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.